Αρχική COVID-19 Anakinra για Covid : Το πρώτο ελληνικό φάρμακο με έγκριση του ΕΜΑ

Anakinra για Covid : Το πρώτο ελληνικό φάρμακο με έγκριση του ΕΜΑ

0
κρούσματα -covid-19
Εικόνα: UNSPLASH/Martin Sanchez
Διαφήμιση

Την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) έλαβε τις προηγούμενες ημέρες, το ελληνικής «καταγωγής» φάρμακο κατά της Covid-19 Anakinra, το οποίο προετοιμάζεται για το ντεπούτο του στα νοσοκομεία της χώρας.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής υπάρχει ένα αντιικό φάρμακο με ελληνικό συντονισμό, ελληνικό σχεδιασμό και Έλληνες που διεξήγαγαν τις συνομιλίες με τον ΕΜΑ», δήλωσε με περηφάνεια στις «Συνδέσεις» ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Eντυπωσιακά αποτελέσματα

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο κ.Γιαμαρέλλος στην κρατική τηλεόραση, το νέο αυτό φάρμακο Anakinra 1, βελτιώνει κατά 64% την κατάσταση των ασθενών με πνευμονία και μειώνει κατά 50% τους θανάτους από κορονοϊό.

«Μέχρι τις 16/12/12, όταν υπήρξε αυτή η αδειοδότηση από τον ΕΜΑ είχαμε μόνο δύο φάρμακα διαθέσιμα για αρρώστους που νοσηλεύονται με πνευμονία από τον κορονοϊό. Πλέον έχει προστεθεί στην παγκόσμια φαρέτρα το Anakinra», δήλωσε ο κ. Γιαμαρέλλος.

«Τα ποσοστά είναι εκπληκτικά. Εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ανάμεσα στα τρία φάρμακα που χρησιμοποιούνται για νοσοκομειακή χρήση», τόνισε ο κ. Γιαμαρέλλος, επισημαίνοντας ότι με αυτό το φάρμακο θα μείνει ζωντανό το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κλινικών μελετών
Εικόνα: UNSPLASH/Louis Reed

Πότε χορειγείται το Anakinra

Όπως προβλέπεται από την μελέτη SAVE-MORE που σχεδίασε και συντόνισε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης 2 με επικεφαλής τον καθηγητή Ευάγγελο Γιαμαρέλλο – Μπουρμπούλη και με βάση οδηγίες της ειδικής επιτροπής του EMA η χορήγηση του Anakinra θα γίνεται μετά από εξέταση αίματος.

Η μελέτη υλοποιήθηκε σε συνεργασία με 37 κέντρα, στην Ελλάδα (29) και στην Ιταλία (8) και τα αποτελέσματα έχουν κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων από τον οποίο αναμένεται απάντηση για την έγκριση ή μη, της ένδειξης του φαρμάκου Anakinra για την νόσο COVID-19.

Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine 4 (impact factor 54) στις 3 Σεπτεμβρίου κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την διάχυση της γνώσης παγκοσμίως όσον αφορά την αντιμετώπιση της COVID-19.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ, αυτό που έκανε η ελληνική ομάδα των επιστημόνων είναι να επανατοποθετήσει το φάρμακο Anakinra που κυκλοφορεί εδώ και είκοσι χρόνια.

«Βρήκαμε ένα άλλο θεραπευτικό πεδίο που είναι η πνευμονία από COVID-19. Το φάρμακο υπάρχει στα φαρμακεία και στα νοσοκομεία», τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας εξηγώντας ότι στη διάρκεια των κλινικών ερευνών συνεργάστηκαν Έλληνες επιστήμονες σε 29 κλινικές ανά τη χώρα. «Οι συνάδελφοι είναι ενήμεροι και θα βοηθήσουν τους ασθενείς».

 

Πηγή: ertnews

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Λύγισε» η Κάλυμνος από την σφοδρή κακοκαιρία – Ζητήθηκε και η συνδρομή Λέκκα
Επόμενο άρθροΠάρνηθα: Λύκος επιτέθηκε και άρπαξε σκύλο οικογένειας – Οδηγός «συμβίωσης»