Αρχική Καινοτομία Πανάρχαια μέθοδος φυσικής ψύξης «δροσίζει» σύγχρονο οικολογικό θέρετρο

Πανάρχαια μέθοδος φυσικής ψύξης «δροσίζει» σύγχρονο οικολογικό θέρετρο

0
Qanat Hotel7
Qanat Hotel
Διαφήμιση

Τα σχέδια για το οικολογικό θέρετρο Qanat Hotel το τοποθετούν σε μια παράκτια, ημι-έρημη λωρίδα στο νοτιοανατολικό Ιράν. Συγκεκριμένα, βρίσκεται κοντά σε ένα υπάρχον κανάλι (qanat) που θέτει τα θεμέλια για ολόκληρο τον σχεδιασμό του κτιρίου.

Το qanat είναι ένα αρχαίο αραβικό σύστημα ύδρευσης που χρησιμοποιεί τη βαρύτητα για τη μεταφορά νερού από το υψηλότερο σημείο του εδάφους στο χαμηλότερο. Σε αυτό το έργο, το κανάλι θα ρέει κάτω από το ξενοδοχείο προσφέροντας φυσική ψύξη στην καυτή ατμόσφαιρα της ερήμου χωρίς την αναμενόμενη δροσιά που προσφέρει η τυπική «εξάτμιση» της υδάτινης επιφάνειας.

Επιπλέον, το νερό θα μπορεί να τροφοδοτεί το αρδευτικό σύστημα του θερέτρου χωρίς να χρειάζεται αντλίες. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την χρήση του νερού για εσωτερικές πισίνες και σιντριβάνια.

Qanat Hotel5

Το Qanat Hotel, όπως ονομάζεται το θέρετρο οικοτουρισμού, βασίζεται στην αιολική, την ηλιακή ενέργεια και τους υδροφόρους ορίζοντες που έχουν την τιμητική τους στην παραδοσιακή περσική κατασκευή.

Εκτός από την εστίαση σε φιλικές προς το περιβάλλον οικοδομικές πρακτικές, η αρχιτέκτονας Margot Krasojević δίνει μεγάλη αξία στον σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Qanat Hotel6

Ο σχεδιασμός βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε χρησιμοποιήσιμη ισχύ. Ένας μεγάλος θόλος κρέμεται πάνω από την πισίνα στο αίθριο του ξενοδοχείου.

Είναι ευέλικτο, από τη μία να επωφελείται των δυνατών ανέμων της ερήμου και από την άλλη αρκετά σταθερό ώστε να υποστηρίζει το διπλό έργο της συλλογής ηλιακής ενέργειας καθώς και του υδροηλεκτρικού συστήματος, που ρέει στην πισίνα του αίθριου από κάτω.

Qanat Hotel3

Το κουβούκλιο λειτουργεί και ως σκίαστρο από τον έντονο ήλιο. Ο σχεδιασμός αντικατοπτρίζει το πάντρεμα των παραδοσιακών νομαδικών σκηνών με την τεχνολογία των σύγχρονων ημιαγωγών και μικροαγωγών.

Πύργοι κατασκευασμένοι από ραβδωτό εύκαμπτο αλουμίνιο και GFRP (πάνελ ενισχυμένα με ίνες γυαλιού) συλλέγουν ζεστό αέρα και τον ανακυκλώνουν στο κάτω ισόγειο του ξενοδοχείου, όπου η ψύξη με εξάτμιση τον μειώνει σε μια ανεκτή θερμοκρασία για τους επισκέπτες.

Qanat Hotel2

Τα δωμάτια του ξενοδοχείου είναι εν μέρει θαμμένα στο έδαφος για να διατηρούν χαμηλότερες θερμοκρασίες μέσω του qanat από κάτω.

Ενώ, το σχήμα της οροφής επιτρέπει στο φυσικό φως να φιλτράρεται αλλά και να προσφέρει μοναδική θέα από μέσα προς τα έξω.Qanat Hotel4

Πηγή: Ιnhabitat

Διαφήμιση