Αρχική Ειδήσεις Το νέο σήμα «Σ» στα αυτοκίνητα – Αυστηρές οι κυρώσεις για «αρνητές»

Το νέο σήμα «Σ» στα αυτοκίνητα – Αυστηρές οι κυρώσεις για «αρνητές»

0
Sima unsplash
Διαφήμιση

Στο εκσυγχρονισμένο πλαίσιο εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων και την υποχρέωση μερίδας οδηγών να φέρουν σε εμφανές σημείο στο τζάμι του αυτοκινήτου τους το σήμα «Σ».

Το γράμμα «Σ» σε μαύρο χρώμα και εκτυπωμένο σε λευκή επιφάνεια καλούνται να έχουν στο πίσω τζάμι του αυτοκίνητου τους οι 17άρηδες οδηγοί. Για να μπορούν να κάθονται στο τιμόνι με συνοδό και μόνον όταν έχουν λάβει το προσωρινό δίπλωμα.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, η προσωρινή άδεια οδήγησης παρέχει στον κάτοχό της όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν όσοι οδηγούν Ι.Χ. αλλά και κάποιους επιπλέον κανόνες.

Σκοπός της σήμανσης «Συνοδευόμενος»

Με την απόφαση καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις οδήγησης με συνοδό, για τους οδηγούς που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 17 ετών καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτείται να πληροί ο συνοδός τους.

Όροι και προϋποθέσεις οδήγησης με συνοδό

  1. Υποψήφιος οδηγός, που έχει συμπληρώσει την ηλικία των 17 ετών και έχει πραγματοποιήσει τον ελάχιστο αριθμό ωρών θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης οχήματος κατηγορίας Β, μπορεί να λάβει μέρος στις εξετάσεις για τη χορήγηση άδειας οδήγησης οχήματος κατηγορίας Β.
  2. Σε υποψήφιο που δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την πρακτική δοκιμασία για τη χορήγηση άδειας οδήγησης οχήματος κατηγορίας Β, παρέχεται η δυνατότητα οδήγησης με συνοδό και του χορηγείται προσωρινή άδεια οδήγησης.
  3. Η προσωρινή άδεια οδήγησης χορηγείται ηλεκτρονικά. Ο δικαιούχος συνδέεται στον διαδικτυακό τόπο «https://prosorini-adeia-odigisis. yme.gov.gr» για τη χορήγηση της προσωρινής άδειας οδήγησης. Στο κάτω μέρος του εντύπου αναγράφεται με έντονα γράμματα η φράση «Οδήγηση υποχρεωτικά με συνοδό μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους.
  4. Η οδήγηση με συνοδό επιτρέπεται μόνον εντός της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του οδηγού. Μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους επιτρέπεται η οδήγηση χωρίς συνοδό εντός της ελληνικής επικράτειας».
  5. Ο κάτοχος προσωρινής άδειας οδήγησης υποχρεούται να φέρει κατά την οδήγηση, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αναγνώρισης της ταυτότητάς του, καθώς και απλή εκτύπωση ή μεταφορτωμένη σε κατάλληλο μέσο σε ψηφιακή μορφή την προσωρινή άδεια οδήγησης.

Τα χαρακτηριστικά του συνοδού

Ο συνοδός απαιτείται να πληρεί τις εξής προϋποθέσεις:

α. Να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 25 ετών.

β. Να έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης τουλάχιστον κατηγορίας Β πάνω από πέντε 5 έτη.

γ. Να έχει την άδεια οδήγησης σε ισχύ και να την οποία φέρει μαζί του.

Επίσης, ο συνοδηγός υποχρεούται να παρακολουθεί με προσοχή το οδικό δίκτυο, την οδική σήμανση και γενικότερα τις συνθήκες οδικής κυκλοφορίας και να προειδοποιεί κατάλληλα τον οδηγό.

neos odigos alex jumper unsplash
Alex Jumper / Unsplash

Τοποθέτηση διακριτικού σήματος

Επιβάλλεται στους οδηγούς και στους συνοδούς η υποχρέωση να τοποθετούν στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου, για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η συνοδευόμενη οδήγηση, το ειδικό διακριτικό σήμα αναγνωρίσεως νέων οδηγών που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δεκαοκτώ 18 ετών.

Το διακριτικό σήμα με το Κεφαλαίο γράμμα «Σ» επικολλάται ή τοποθετείται στη δεξιά άκρη του πίσω  τζαμιού, με τέτοιο τρόπο, ώστε να διακρίνεται με ευχέρεια από τους οδηγούς των οχημάτων που ακολουθούν.

Με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 18 ετών, ανεξαρτήτως αν εξακολουθεί να επιβαίνει ή όχι συνοδός στο όχημα, αφαιρείται το διακριτικό σήμα «Σ» και τοποθετείται το διακριτικό σήμα «Ν».

troxaia eurokinissi
Έλεγχος Τροχαίας (Eurokinissi / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Κυρώσεις

Η οδήγηση χωρίς την τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων, συνιστά μη νόμιμη οδήγηση και επιφέρει τις δέουσες κυρώσεις. Σε περίπτωση παραβάσεων που αφορούν στην οδική κυκλοφορία, περιλαμβανομένης της παράβασης οδήγησης χωρίς την παρουσία συνοδού, προβλέπονται τα παρακάτω:

  1. Η οδήγηση χωρίς την παρουσία συνοδού ή με την παρουσία συνοδού ο οποίος δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις επιβάλεται το προβλεπόμενο πρόστιμο και αφαιρείται η προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία ακυρώνεται και δεν μπορεί να επανεκδοθεί. Άδεια οδήγησης θα μπορεί πλέον να χορηγηθεί μόνο με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 19 ετών.
  2. Στο συνοδό που έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης και δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα επιβάλλεται αφαίρεση και της δικής του άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.
  3. Στις περιπτώσεις παραβίασης του ΚΟΚ από τον οδηγό, η ανάλογη κύρωση δεν θα επιβάλλεται μόνο στον οδηγό, αλλά και στο συνοδό εφόσον επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Παράλληλα, αφαιρείται η προσωρινή άδεια οδήγησης, η οποία ακυρώνεται και δεν μπορεί να επανεκδοθεί.
  4. Σε περίπτωση μη τοποθέτησης σε όχημα του διακριτικού σήματος «Σ» επιβάλλεται στον οδηγό και στο συνοδό διοικητικό πρόστιμο.

Εφόσον για παράβαση αφαιρεθεί η προσωρινή άδεια οδήγησης, μετά την επικύρωση της παράβασης, θα ειδοποιείται αυθημερόν η Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την άμεση ακύρωση της προσωρινής άδειας οδήγησης.

Εάν ο οδηγός κατέχει και άδεια οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, αυτή θα αφαιρείται για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη παράβαση.

Δείτε εδώ ολόκληρη την Υπουργική Απόφαση

Διαφήμιση