Αρχική Επιστήμη Οι «σκοτεινές» σελίδες στην ιστορία της υγείας – Ήταν το 2021 η...

Οι «σκοτεινές» σελίδες στην ιστορία της υγείας – Ήταν το 2021 η χειρότερη χρονιά;

0
Κορονοϊός - άνθρωποι - μάσκες - δρόμος - Όμικρον - Long covid
Εικόνα: UNSPLASH/Matteo Jorjoson
Διαφήμιση

Το 2021 είναι αναμφισβήτητα μια χρονιά που κανείς δεν θα ξεχάσει. Ωστόσο, όταν μιλάμε για τη «χειρότερη χρονιά» που έχει καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία, εκεί το μελάνι ρέει με χαρακτηριστικά φαινομένου «πλημμύρας» και η Covid-19 φαντάζει παρωνυχίδα.

  • Το έτος 1349 ο Μαύρος Θάνατος σκότωσε τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης.
  • Το 1520 η ευλογιά κατέστρεψε την Αμερική και σκότωσε μεταξύ του 60% και 90% των αρχικών κατοίκων των ηπείρων.
  • Το 1918 η ισπανική γρίπη οδήγησε στο θάνατο πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Κα φυσικά ας μην ξεχνάμε τις συνθήκες που ξεπέρασαν σε αριθμό ανθρώπινων ζωών την φρίκη των πανδημιών, όπως αυτέ διαμορφώθηκαν με την άνοδο του Χίτλερ το 1933 που  θεωρείται το σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία.

Οι ιστορικοί εστιάζουν στα «σκοτεινά» χρόνια του Μεσαίωνα

Για τον «τίτλο» της χειρότερης χρονιάς στην ιστορία, η επιστημονική κοινότητα δείχνει να ομονοεί και να τον απονέμει με χαρακτηριστική ευκολία στο έτος 536 μ.Χ.

Ο ιστορικός του Μεσαίωνα, Μάικλ ΜακΚόρμικ, έχει δηλώσει ότι «ήταν η αρχή μιας από τις χειρότερες περιόδους για να ζεις, αν όχι η χειρότερη χρονιά». (Science Magazine, Ann Gibbons, 2018).

Η χρονιά ξεκίνησε με μια ανεξήγητη, πυκνή ομίχλη που απλώθηκε σε όλο τον κόσμο που βύθισε την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και μέρη της Ασίας στο σκοτάδι 24 ώρες την ημέρα, για σχεδόν 2 χρόνια.

Κατά συνέπεια, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έπεσαν κατακόρυφα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη ψυχρότερη δεκαετία των τελευταίων 2.000 ετών.

Μετά το ακραίο ψύχος, λιμός και… πανώλη

Ο λιμός εξελίχθηκε σε πανδημία, ενώ οι καλλιέργειες καταστράφηκαν σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Δυστυχώς, το 536 μ.Χ. φαινόταν να είναι μόνο ένα προοίμιο για περαιτέρω δυστυχία.

Αυτή η περίοδος ακραίου ψύχους και πείνας προκάλεσε οικονομική καταστροφή στην Ευρώπη και το 541 μ.Χ. ένα ξέσπασμα βουβωνικής πανώλης οδήγησε περαιτέρω στο θάνατο σχεδόν 100 εκατομμυρίων ανθρώπων και αφάνισε σχεδόν τη μισή Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

h panwlh toy istinianoy
Η πανώλη του Ιουστινιανού

Ο «σκοτεινός Αιώνας»

Αυτό το μέρος του 6ου αιώνα αναφέρεται ευρέως ως Σκοτεινός Αιώνας, με τους μελετητές να αδυνατούν να εντοπίσουν την απαρχή και την πηγή του αδυσώπητου εκείνου σκότους.

Πρόσφατα, ερευνητές με επικεφαλής τον McCormick και τον ειδικό στους παγετώνες Paul Mayewski, ανακάλυψαν ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία στις αρχές του 536 οδήγησε σε απίστευτα μεγάλες ποσότητες τέφρας που εξαπλώθηκαν σε μεγάλο μέρος της υδρογείου, δημιουργώντας την ομίχλη που έριξε τον κόσμο στο σκοτάδι. Αυτή η έκρηξη ήταν τόσο τεράστια που άλλαξε το παγκόσμιο κλίμα και επηρέασε αρνητικά τα μοντέλα του καιρού και την καλλιέργεια των δημητριακών για τα επόμενα χρόνια.

Ο χαρακτηρισμός κάθε νέου έτους ως «η χειρότερη χρονιά στην ιστορία», αποδίδεται πλέον, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό ως πλεονασμός.

Με πληροφορίες από Philosophyreturns

Διαφήμιση