Αρχική Ειδήσεις Οι 10 πιο πλούσιοι του κόσμου έγιναν πλουσιότεροι κατά 5 τρισ εν...

Οι 10 πιο πλούσιοι του κόσμου έγιναν πλουσιότεροι κατά 5 τρισ εν μέσω Covid

0
Ελον Μασκ
Διαφήμιση

Την περιουσία τους είδαν να πολλαπλασιάζεται οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αγγίζοντας τα 5 τρισ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του παγκόσμιου κινήματος κατά της φτώχειας, Oxfam που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μόλις το 2% της περιουσίας του Elon Musk θα μπορούσε να εξαλείψει την πείνα σε όλο τον πλανήτη

Συγκεκριμένα, η περιουσία των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου έχει διπλασιαστεί από την αρχή της πανδημίας. Την ώρα που τα εισοδήματα του 99% της ανθρωπότητας μειώθηκαν δραματικά και 500 εκατ. άνθρωποι έχουν εξωθηθεί στην απόλυτη φτώχεια.

«Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων, των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας», καταγγέλει η μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της με τίτλο «Inequality Kills» (Η ανισότητα σκοτώνει).

Inequality kills

Οι πλουσιότεροι πλούσιοι

Ο πλούτος που έχουν συγκεντρώσει οι δισεκατομμυριούχοι από την αρχή της πανδημίας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ. Αυξήθηκε κατά 5 τρισεκ. δολάρια, για να φτάσει στα 13,8 τρισεκ. δολάρια.

Μεταξύ των δέκα πιο πλούσιων ανθρώπων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι ο Έλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Μπερνάρ Αρνό της LVHM, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Facebook, o Γουόρεν Μπάφετ της Berkshire Hathaway και ο Λάρι Έλισον της Oracle.

Η Oxfam International πρoσθετει ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια μέσω της προοδευτικής φορολόγησης» και των δημόσιων και δωρεάν συστημάτων υγείας για όλους, συνιστώντας την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων για τα εμβόλια.

Όπως υπογραμμίζεται, λόγω των ανισοτήτων πεθαίνουν τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι την ημέρα. Αριθμός που βασίζεται στους θανάτους που καταγράφονται παγκοσμίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης στην υγεία, της ενδοοικογενειακής βίας, της πείνας και της κλιματικής κρίσης.

YES to science unsplash
YES to Science Unsplash / Mitchell Luo

Ένας έκτακτος φόρος της τάξης του 99% στα έσοδα που συγκέντρωσαν οι δέκα πλουσιότεροι στη διάρκεια της πανδημίας, θα επέτρεπε να παραχθούν αρκετά εμβόλια για όλο τον κόσμο, να προσφερθεί ιατρική και κοινωνική περίθαλψη σε όλους, να χρηματοδοτηθεί η κλιματική προσαρμογή και να μειωθεί η έμφυλη βία σε 80 χώρες, ανέφερε ως παράδειγμα η Oxfam.

Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι ακόμη κι αν συνέβαινε αυτό, οι άνθρωποι αυτοί θα είχαν 8 δισεκ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με πριν την πανδημία.

Η πανδημία… «κατέληξε στις τσέπες των δισεκατομμυριούχων»

«Οι δισεκατομμυριούχοι είχαν μια καταπληκτική πανδημία. Οι κεντρικές τράπεζες έριχναν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές για να σώσουν την οικονομία, πολλά από τα οποία κατέληξαν στις τσέπες των δισεκατομμυριούχων» τονίζεται.

Ο επίσημος αριθμός θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που ξεπερνά τα 5,5 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη, αρκεί για να προκαλέσει σοκ. Xωρίς να χρειαστεί να αναφερθεί ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος, ίσως και υπερδιπλάσιος.

Για να μην αναφερθεί ότι τα εκατομμύρια των ανθρώπων που νόσησαν αλλά κατάφερεrαν να επιζήσουν, είδαν την υγεία τους να κλονίζεται ανεπανόρθωτα εξαιτίας του ιού.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός προειδοποίησε από την πλευρά του ότι οι μεγάλες ανισότητες στην πρόσβαση σε εμβόλια κατά της covid-19 κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τη μάχη για τους μεγάλους παγκόσμιους στόχους, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Mε πληροφορίες από AΠΕ

Διαφήμιση