Αρχική Ειδήσεις Με χιόνια και πολικό ψύχος επελαύνει η «ΕΛΠΙΔΑ» – LIVE η εξέλιξη...

Με χιόνια και πολικό ψύχος επελαύνει η «ΕΛΠΙΔΑ» – LIVE η εξέλιξη του φαινομένου

0
ELPIDA eurokinissi
ΠΑΡΝΗΘΑ - ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 (ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις κάνει την εμφάνισή του το καιρικό φαινόμενο ΕΛΠΙΔΑ ακόμα και σε πεδινές περιοχές της χώρας.

Όπως έχει ήδη προβλέψει το Ηellenicweather το καιρικό φαινόμενο που θα κάνει την εμφάνισή του αρχικά σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, βαθμιαία θα κατευθύνεται νότια της Θεσσαλίας πλήττοντας περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας πριν δουν τις πρώτες νυφάδες χιονιού και στην Πλατεία Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, υπό τον συνεχή συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και τους συναρμόδιους φορείς.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης σύσκεψης αποφασίστηκε, να ενεργοποιηθεί το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων.

Ενώ, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Η χώρα στην «κατάψυξη»

Ήδη έχουν αναφερθεί χιονοπτώσεις στα ορεινά της Βόρεια Ελλάδας σε περιοχές όπως η Καβάλα, η Λάρισα και η Δράμα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Από πλευράς θερμοκρασίας, σε πολλές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος βρίσκεται υπό του μηδενός.

Χιονόνερο φέρνει βαρομετρικό χαμηλό που κινείται στις Κυκλάδες την Ρόδο και το Καστελλόριζο.

Παρακολουθήστε live την πορεία του φαινομένου

Αναλυτικά ή πρόγνωση κακοκαιρίας ΕΛΠΙΔΑ από το Ηellenicweather

Σάββατο 22/1

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Από τις βραδινές ώρες τοπικές χιονοπτώσεις θα έχουμε επίσης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 3 με 4 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 6 με 8, στην υπόλοιπη χώρα τους 11 με 13 και μόνο στη νότια νησιωτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Κυριακή 23/1

Στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια, οι οποίες στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Στο Ιόνιο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο σχεδόν αίθριος καιρός.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δε θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 04 με 06 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα
σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -06 και -08 βαθμών ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

SNOW COVER GREECE ypsometra

Δευτέρα 24/1

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και στα νοτιότερα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα βροχές. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ και μόνο στα Δωδεκάνησα θα είναι νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός και σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας ολικός.

Τρίτη 25/1

Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και στα νοτιότερα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα τοπικές βροχές.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όμως τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός και κατά τόπους στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα ολικός.

 

Διαφήμιση