Αρχική COVID-19 Γερμανία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 18 ετών από 1η Φεβρουαρίου;

Γερμανία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 18 ετών από 1η Φεβρουαρίου;

0
Berlin miikka luotio unsplash
Protest against Coronavirus restrictions in Berlin / Unsplash
Διαφήμιση

Την πλήρη αιτιολόγηση του τόσο δραστικού μέτρου υποχρεωτικού εμβολιασμού όλων των ενηλίκων, από 1η Φεβρουαρίου 2022, ζητά ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Γουόλτερ Σταϊνμάγερ, προτείνοντας να τεθεί άμεσα το θέμα σε δημόσιο διαλογο πριν τη θεσμοθέτησή του.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε τις εκκλήσεις για διάλογο του Γερμανού Προέδρου, καθώς οι νομοθέτες αναμένεται να ξεκινήσουν την σύνταξη του νομοσχεδίου εντός των επόμενων μερών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γερμανία υποστηρίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά μια σημαντική μειοψηφία αντιτίθεται στην ιδέα.

«Εγώ, ένα πράγμα θεωρώ απαραίτητο και θα αγωνιστώ ενεργά για αυτό», διεμήνυσε ο Σολτς στους νομοθέτες από το κοινοβούλιο του Βερολίνου, «το να μην εμβολιαστεί κάποιος δεν είναι προσωπική απόφαση, καθώς αυτή η απόφαση έχει συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία».

Σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με πολίτες για το θέμα, ωστόσο, ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάγερ είπε ότι «η εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση της πανδημίας αυξάνει την πίεση στο κράτος να δράσει, αλλά αυτό δεν αντικαθιστά την απαίτηση να σταθμίζονται τα επιχειρήματα και να εξισορροπούνται τα συμφέροντα».

O ρόλος του Προέδρου στη Γερμανία είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, λόγος για τον οποίο δεν θα έπαιρνε μέρος στη συζήτηση. Ωστόσο, προέτρεψε τους εμπλεκόμενους να έχουν «σεβασμό για άλλες θέσεις, αλλά και σεβασμό στα γεγονότα και τη λογική», απορρίπτοντας ως «εντελώς ανόητους» τους ισχυρισμούς ότι η πανδημία έχει μετατρέψει τη Γερμανία σε δικτατορία.

Τα ποσοστά νόσησης και εμβολιασμού στη Γερμανία

Η γερμανική υπηρεσία ελέγχου ασθενειών ανέφερε 80.430 νέα κρούσματα COVID-19 σε μια μέρα, ρεκόρ πανδημίας και 384 επιπλέον θανάτους.

Περίπου το 72,2% των Γερμανών θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τουλάχιστον το 44,2% έχει λάβει επιπλέον αναμνηστική δόση εμβολίου.

Μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ενηλίκων, άνω των 18 ετών, είναι ορισμένα μέλη των Ελεύθερων Δημοκρατών, που αποτελούν μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας, και ο πρώην υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο οποίος δεσμεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι να μην εισαγάγει «γενική εντολή εμβολιασμού». Οι πολιτικοί ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν τους νομοθέτες να ψηφίσουν σύμφωνα με τη δική τους συνείδηση ​​για το θέμα.

Η διαφαινόμενη εντολή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ορισμένες μάλιστα διαδηλώσεις ακτιβιστών παρεκτράπησαν, με διαδηλωτές να επιτίθενται σε αστυνομικούς που έδωσαν εντολή να διαλυθούν.

Στη γειτονική Αυστρία, οι αρχές αύξησαν την Τετάρτη την πίεση στα μη εμβολιασμένα άτομα, εντείνοντας τους ελέγχους σε δημοφιλείς δημόσιους χώρους και καταστήματα. Την Τρίτη, μόνο η αστυνομία στη Βιέννη έλεγξε την κατάσταση εμβολιασμού 5.100 ανθρώπων  και βεβαιώθηκε ότι φορούσαν μάσκες ακόμα και σε εξωτερικού χώρους, όπου δεν μπορούσε να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση.

Διαφήμιση