Αρχική Ειδήσεις Μανιώδεις καπνιστές κληροδοτούν μέχρι τα δισέγγονά τους… παχυσαρκία

Μανιώδεις καπνιστές κληροδοτούν μέχρι τα δισέγγονά τους… παχυσαρκία

0
tsigaro andres siimon unsplash
Andres Siimon / Unsplash
Διαφήμιση

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports αναφέρει ότι γυναίκες με αυξημένο σωματικό λίπος, είχαν παπούδες που άρχισαν να καπνίζουν πριν από την εφηβεία.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η έκθεση των αρσενικών σε ορισμένες χημικές ουσίες -πριν από την ηλικία αναπαραγωγής- μπορεί να έχει επιπτώσεις στους απογόνους τους.

Για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της προεφηβικής έκθεσης στους ανθρώπους σε χημικες ουσίες, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ μελέτησαν πιθανές επιδράσεις του προεφηβικού καπνίσματος των προγόνων σε Παιδιά της δεκαετίας του ’90, μια μελέτη σε περισσότερα από 14.000 άτομα.

Σε παλαιότερη έρευνα του 2014, διαπίστωσαν ότι αν ένας πατέρας άρχισε να καπνίζει τακτικά πριν φτάσει στην εφηβεία (πριν από την ηλικία των 11 ετών), τότε οι γιοι του, αλλά όχι οι κόρες του, είχαν περισσότερο σωματικό λίπος από το αναμενόμενο.

kapnisma daniel ramos unsplash
Daniel Ramos / Unsplash

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, προσπάθησαν να εστιάσουν σε μεγαλύτερο εύρος προηγούμενων γενιών συλλέγοντας δεδομένα και για τους προπαππούδες όσων συμμετείχαν στην έρευνα. Όπως διαπιστώθηκε οι γυναίκες που συγκέντρωναν υψηλότερο σωματικό λίπος οι παππούδες ή οι πρόπαπούδες τους είχαν αρχίσει να καπνίζουν πριν από την ηλικία των 13 ετών, σε σύγκριση με εκείνες των οποίων οι πρόγονοι άρχισαν να καπνίζουν αργότερα στην παιδική ηλικία (ηλικία 13 έως 16).

Δεν παρατηρήθηκαν επιπτώσεις στην συγκέντρωση λίπους στο σώμα των αρσενικών απογόνων.

Το πλαίσιο συμπερασμάτων

Ο καθηγητής Jean Golding, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα μας παρέχει δύο σημαντικά συμπεράσματα.

  • Πρώτον, πριν από την εφηβεία, η έκθεση ενός αγοριού σε συγκεκριμένες ουσίες μπορεί να έχει επίδραση στις γενιές που το ακολουθούν.
  • Δεύτερον, οι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά γίνονται υπέρβαρα μπορεί να μην σχετίζονται τόσο με την τρέχουσα διατροφή και άσκηση, όσο με τον τρόπο ζωής των προγόνων τους ή την επιμονή των σχετικών παραγόντων με την πάροδο των ετών.
somatiko varos priscilla du preez unsplash
Priscilla du Preez / Unsplash

«Εάν αυτές οι συσχετίσεις επιβεβαιωθούν και από άλλες πηγές δεδομένων, θα μπορούμε για πρώτη φορά να αρχίσουμε να επιλέγουμε τις δυνητικά πιο σημαντικές σχέσεις μεταξύ γενεών» σχολίασε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί πάνω από 8 εκατομμύρια έως το 2030.

Λόγος για τον οποίο, στην μελέτη υπογραμμίζεται ότι οι καπνιστές, όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους υγεία και την υγεία των παιδιών τους, αλλά πιθανώς και των εγγονιών τους.

kapnisma oc gonzalez unsplash
Oc Gonzalez / Unsplash

Αλλαγές στα ανδρικά γεννητικά κύτταρα

Η μελέτη διαπιστώνει ότι η προ-εφηβική περίοδος είναι περίοδος υψηλής σημασίας για την ανάπτυξη των κυττάρων, ιδίως των γεννητικών κυττάρων. Ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την αναπνευστική υγεία από επιγενετικές αλλαγές που μεταδίδονται μέσω των ανδρικών γεννητικών κυττάρων. Επιπλέον, η μελέτη διαπιστώνει ότι οι εκθέσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων επηρεάζουν την υγεία των μελλοντικών γενεών.

Εκτός από τη μειωμένη πνευμονική λειτουργία, η μελέτη διαπιστώνει ότι το προεφηβικό κάπνισμα στα αγόρια μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία μέχρι και τα δισέγγονα. Γεγονός που καθιστά τις παρεμβάσεις πρόληψης του καπνίσματος και της χρήσης νικοτίνης, ιδιαιτέρως «επικερδείς» για τις πολλές επόμενες γενιές.

Με πληροφορίες από MedicalXpress

Διαφήμιση