Αρχική Ειδήσεις Tα βιώσιμα εσώρουχα περιόδου βάζουν τέλος σε σερβιέτες και ταμπόν;

Tα βιώσιμα εσώρουχα περιόδου βάζουν τέλος σε σερβιέτες και ταμπόν;

0
viosima eswrouxa periodou aunt flow unsplash
Aunt Flow - Unsplash
Διαφήμιση

Η βιώσιμη εναλλακτική για τις δύσκολες μέρες του κύκλου κάθε γυναίκας είναι πλέον διαθέσιμη στο εμπόριο και καθιστά περιττές σερβιέτες και ταμπόν. Όχι όμως χωρίς ενστάσεις και αμφισβητήσεις, κυρίως, ως προς το κατά «βιώσιμα» είναι τα υλικά κατασκευής του.

Tα βιώσιμα εσώρουχα περιόδου κερδίζουν διαρκώς έδαφος, αφού σε αντίθεση με τα προϊόντα μιας χρήσης, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μετά το πλύσιμο.Στοιχείο που εγείρει πολλές ενστάσεις, καθώς δεν μπορούν πάντα λόγω του υφάσματος να πλυθούν στους 60 βαθμούς Κελσίου, και ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν βιοκτόνα.

Τα βιοκτόνα είναι ουσίες που εξουδετερώνουν μεταξύ άλλων μύκητες και βακτήρια. Κατά συνέπεια, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα υγιεινής και περιβάλλοντος αμφιβάλλουν για την βιωσιμότητά τους. «Δεν νομίζω ότι τέτοια εσώρουχα περιόδου -που έχουν υποστεί επεξεργασία με βιοκτόνα- είναι βιώσιμα, καθώς ενδέχεται να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες για την υγεία και το περιβάλλον», συνοψίζει η βιολόγος Σουζάνε Σμόλκα από το γερμανικό Δίκτυο Δράσης για τα φυτοφάρμακα (PAN Germany).

eidi periodou unsplash
Είδη περιόδου ΕΙΚΟΝΑ: Unsplash

Παρελθόν οι σερβιέτες;

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Φένια Κράμερ, ιδρύτρια του περιοδικού «Peppermynta», το οποίο ασχολείται με ζητήματα βιωσιμότητας, δεν είναι πάντα εύκολο να πάρεις πληροφορίες για τα βιοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί.

«Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι συχνά οι κατασκευαστές λειτουργούν με εξαιρετικά αδιαφανή τρόπο», λέει, παρόλο που σύμφωνα με την ίδια υποχρεούνται να αναφέρουν τα προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία με βιοκτόνα, τα οποία συχνά κρύβονται πίσω από εκφράσεις όπως «αντιβακτηριδιακό προϊόν» ή «εξουδετερώνει τις οσμές».

Αντιβακτηριδιακά βιοκτόνα

Η start-up Ooia από το Βερολίνο χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτό χλωριούχο άργυρο. Το πλύσιμο στους 40 βαθμούς Κελσίου δεν θα ήταν επαρκές ώστε να εξουδετερώσει τα βακτήρια, το πλύσιμο όμως στους 60 βαθμούς Κελσίου θα παραμόρφωνε τα υφάσματα. «Για αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε να βασιστούμε σε άλλα μέσα με αντιβακτηριδιακή δράση», εξηγεί η ιδρύτρια, Κριστίν Τσέλερ. Η Mylily, μία αντίστοιχη εταιρεία από το Αμβούργο, χρησιμοποιεί νιτρικό άργυρο, καθώς τα εν λόγω εσώρουχα μπορούν να πλυθούν μόνο στους 30 βαθμούς.

«Υπάρχουν άπειρα προϊόντα που χρησιμοποιούν βιοκτόνα: αθλητικές κάλτσες, λειτουργικά εσώρουχα και ρούχα, ακόμα και καθίσματα τουαλέτας, πληκτρολόγια υπολογιστή, καθαριστικά πανάκια και μάσκες – όλα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά», λέει η Σμόλκα επιβεβαιώνοντας ότι τα στοιχεία για όλα αυτά παραμένουν ελλιπή.

Παρόλα αυτά, από το 2022 θα υπάρχει υποχρέωση αναλυτικής έκθεσης των χαρακτηριστικών των προϊόντων προς πώληση, οι οποίες θα μπορούσαν τουλάχιστον να παρέχουν κάποιες ενδείξεις για τις ποσότητες των βιοκτόνων που χρησιμοποιούνται.

Tampons Unsplash
Tampons Unsplash

Ταμπόν

Σε αντίθεση με ταμπόν και σερβιέτες τα βιώσιμα εσώρουχα μπορούν φυσικά να επαναχρησιμοποιηθούν.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποιεί για πιθανές συνέπειες των βιοκτόνων, προ το παρόν μόνο στα ρούχα, οι οποίες περιλαμβάνουν

  • ενδεχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις,
  • αλλαγές στη φυσική βακτηριακή χλωρίδα, μέχρι και
  • ανθεκτικότερους παθογόνους οργανισμούς.

Ενώ μίλιστα συνιστά πλύσιμο στους 60 βαθμούς Κελσίου, επισημαίνει πως η χλωρίνη απομακρύνει επαρκώς τα μικρόβια και τους μύκητες που προκαλούν δυσάρεστες οσμές.

Αναφορικά με τα συγκεκριμένα, βιώσιμα γυναικεία εσώρουχα, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα βιοκτόνα αποτελούν άμεσο κίνδυνο για εκείνες που τα χρησιμοποιούν. Άλλωστε το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) δεν έχει διεξάγει ακόμη σχετική αξιολόγηση.

«Δεν υπάρχουν μελέτες για το εάν τα βιοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα εσώρουχα περιόδου μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την υγιή χλωρίδα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων», λέει χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Άλμπρινγκ, πρόεδρος της Ένωσης Γυναικολόγων.

Με πληροφορίες απο DW

Διαφήμιση