Αρχική Ειδήσεις Κάθε χρόνο 2 εκατ παιδιά εμφανίζουν άσθμα εξαιτίας των ατμοσφαιρικών ρύπων

Κάθε χρόνο 2 εκατ παιδιά εμφανίζουν άσθμα εξαιτίας των ατμοσφαιρικών ρύπων

0
nefos unsplash
unsplash/Luke Stackpoole
Διαφήμιση

Έρευνα του Πανεπιστημίου George Washington αναφέρει ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως εμφανίζουν ετησίως άσθμα, ως αποτέλεσμα εισπνοής ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα ιδιαίτερα σημαντικό στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, σε περισσότερες από 13.000 πόλεις από το Λος Άντζελες έως τη Βομβάη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου 2022.

«Όπως διαπιστώθηκε το διοξείδιο του αζώτου θέτει τα παιδιά σε κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στις αστικές περιοχές », δήλωσε η Susan Anenberg, καθηγήτρια περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington. «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο καθαρός αέρας πρέπει να αποτελεί κρίσιμη παράμετρο των στρατηγικών που στοχεύουν στη διατήρηση της υγείας των παιδιών».

Η Anenberg και οι συνεργάτες της μελέτησαν τις συγκεντρώσεις  διοξειδίου του αζώτου (NO2) στο έδαφος. Ενός ρύπου που προέρχεται από τις εκπομπές αερίων από την εξάτμιση των οχημάτων, από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Καθώς επίσης και νέες περιπτώσεις άσθματος που αναπτύχθηκαν σε παιδιά, από το 2000 έως το 2019. Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών του πνεύμονα.

kaysaerio unsplash

Βασικά ευρήματα της μελέτης

Από τις εκτιμώμενες 1,85 εκατ. νέες περιπτώσεις παιδιατρικού άσθματος που αποδίδονται στο ΝΟ2 παγκοσμίως, τα δύο τρίτα εμφανίστηκαν σε αστικές περιοχές κατά το 2019.

Το κλάσμα των περιπτώσεων παιδιατρικού άσθματος που συνδέονται με το ΝΟ2 σε αστικές περιοχές μειώθηκε πρόσφατα, πιθανώς λόγω των αυστηρότερων κανονισμών για τις εκπομπές ρύπων που έχουν τεθεί σε ισχύ, είτε εξαιτίας του περιορισμού των μετακινήσεων λόγω πανδημίας.

Παρά τις βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η ρύπανση έχει αυξηθεί στη Νότια Ασία, την Υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Μια προηγούμενη μελέτη από τους ερευνητές του GW διαπίστωσε ότι το NO2 συνδέθηκε με περίπου το 13% της παγκόσμιας παιδιατρικής επιβάρυνσης του άσθματος και έως και το 50% των περιπτώσεων άσθματος στις πιο πυκνοκατοικημένες 250 πόλεις παγκοσμίως.

Συνολικά, το ποσοστό των περιπτώσεων παιδιατρικού άσθματος που συνδέονται με το NO2 μειώθηκε κατά 20% το 2000 από το 16% του 2019. Αυτά τα καλά νέα σημαίνουν ότι ο καθαρότερος αέρας στην Ευρώπη και σε περιοχές των ΗΠΑ έχουν οδηγήσει σε μεγάλα οφέλη για την υγεία των παιδιών, ειδικά εκείνων που ζουν σε γειτονιές κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους και βιομηχανικούς χώρους.

justin bautista unsplash

Δείκτης θνησιμότητας και το «αντίδοτο»

Μια δεύτερη μελέτη του GW, διαπιστώνει ότι 1,8 εκατ. θάνατοι μπορούν να συνδεθούν με την αστική ατμοσφαιρική ρύπανση, μόνο το 2019. Αυτή η μελέτη μοντελοποίησης δείχνει ότι το 86% των ενηλίκων και των παιδιών που ζουν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε επίπεδο λεπτών σωματιδίων που υπερβαίνει τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η μείωση της μεταφοράς με ενέργεια από ορυκτά καύσιμα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά και τους ενήλικες να αναπνέουν ευκολότερα και μπορεί να αποφέρει μεγάλα οφέλη για την υγεία, όπως λιγότερες περιπτώσεις παιδικού άσθματος και εκτεταμένων θανάτων», είπε η Anenberg. «Ταυτόχρονα, θα μειώσει επίσης τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οδηγώντας σε ένα πιο υγιές κλίμα».

 

Διαφήμιση