Αρχική Ειδήσεις ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom «ψαλιδίζουν» τις τιμές φυσικού αερίου

ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom «ψαλιδίζουν» τις τιμές φυσικού αερίου

0
gazprom
Διαφήμιση

Σε συμφωνία κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom, εταιρεία με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, εξασφαλίζοντας  ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές για τη χώρα μας ήδη από το 2022 και μέχρι το 2026.

Με τη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια.

Συμφωνία – «ανάχωμα» προστασίας στα νοικοκυριά

«Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Gazprom για την αναπροσαρμογή στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, «καθώς δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση, στηρίζουν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας για την ελληνική αγορά».

Οφέλη για οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι «Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να βελτιώνουμε το αποτύπωμά μας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον».

Λήξη συναγερμού και στην Ευρώπη;

Μέχρι και τις μέρες των Χριστουγέννων οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας και της Gazprom, ότι προμηθεύει ανεπαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, έφεραν έντονο προβληματισμό στο Κρεμλίνο χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες και αβάσιμες». «Οι ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούν μόνες τους προβλήματα στον εαυτό τους», υποστήριξε ο επίσημος εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας Σεργκέι Κουπριάνοφ.

«Όλα τα προβλήματα στη Δυτική Ευρώπη τα δημιουργούν μόνοι τους στον εαυτό τους και δεν χρειάζεται να κατηγορούν την Gazprom γι’ αυτό. Καλύτερα να κοιταχτούν στον καθρέφτη», επανέλαβε ο Σ.Κουπριάνοφ, προσθέτοντας ότι «ορισμένοι πελάτες της Gazprom από τη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν ήδη επιλέξει τα ετήσια συμβόλαια».

gazprom1
Εγκαταστάσεις της Gazprom στο Transgaz Kazan

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Gazprom, το ρωσικό μονοπώλιο ήταν έτοιμο να προμηθεύσει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου στο πλαίσιο των υφιστάμενων μακροπρόθεσμων συμβολαίων και όπως επεσήμανε η τιμή του αερίου στα συμβόλαια αυτά θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις χρηματιστηριακές τιμές σποτ.

Οι προβλέψεις της Gazprom για Ελλάδα

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, είχε «προβλέψει» κατά τη διάρκεια των εορτών ότι «η Ελλάδα θα κάνει τις μέγιστες στην ιστορία της αγορές ρωσικού φυσικού αερίου ως το τέλος της χρονιάς»

Με ανακοίνωσή του, μέσω τηλεδιάσκεψης ενόψει της Πρωτοχρονιάς, ο επικεφαλής του ομίλου Αλεξέι Μίλλερ είχε υπογραμμίσει τη μεγαλύτερη προσαύξηση προμηθειών από τους κορυφαίους καταναλωτές φυσικού αερίου, στα χρονικά της Gazprom.

«Ιδιαίτερα η Ελλάδα», είχε αναφέρει σύμφωνα με το TASS, «βάσει των αποτελεσμάτων του 2021, θα κάνει τις μέγιστες στην ιστορία της αγορές ρωσικού φυσικού αερίου».

Όπως έγινε γνωστό, η Gazprom με την ολοκλήρωση του 2021 έχει εξάγει 183 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη.

Διαφήμιση