Αρχική Ειδήσεις Η Κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ στην ατζέντα του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου

Η Κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ στην ατζέντα του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου

0
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI)
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ένας πρώτος απολογισμός των αντανακλαστικών του κρατικού μηχανισμού για την διαχείριση της κακοκαιρίας ΕΛΠΙΔΑ θα επιχειρηθεί από πλευράς Κυβέρνησης, στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου, με τις πρώτες πληροφορίες να θέλουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προβεί σε δηλώσεις εκφέροντας δημόσια συγνώμη για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν και στα όσα πρέπει να αλλάξουν για καλύτερη ανταπόκριση σε παρόμοια φαινόμενα. «Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με ειλικρίνεια στους πολίτες και δεν θα κρυφτεί, όπως δεν το κάνει ποτέ», σημείωνε στενός συνεργάτης του.

Οι συγκεκριμένες ευθύνες παράλυσης του οδικού

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να τονίσει την ανεπάρκεια ιδιωτικών εταιρειών που είναι υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία των χερσαίων μεταφορών και ήδη έχει παρέμβει η κυβέρνηση. Ειδικά για την Αττική Οδό, όπου με παρέμβαση του πρωθυπουργού έχει δεχτεί να αποζημιώσει με 2 χιλιάδες ευρώ τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο, ενώ θα επιβληθούν επιπλέον ποινές με βάση το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης του υπουργείου Μεταφορών.

Αυτό δεν αφορά, προφανώς, τις αποζημιώσεις που θα διεκδικήσουν από την εταιρεία όσοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι για ώρες στον αυτοκινητόδρομο. Σε αποζημιώσεις προς τους επιβάτες θα προχωρήσει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων επέβαλε ήδη πρόστιμα.

Στο «κάδρο» των ευθυνών και οι αδυναμίες των ΟΤΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν θα παραλείψει να αναφερθεί και στις αδυναμίες της τοπικής αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, είτε αυτές αφορούν την πρόσβαση στο οδικό δίκτυο που είναι στην ευθύνη τους είτε στην προετοιμασία για τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εντοπίσει και τα προβλήματα συντονισμού που παρουσιάστηκαν σε κεντρικό επίπεδο. Σε αυτά θα αναφερθεί, σύμφωνα με πηγές, ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι έχει υπάρξει αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, όμως είναι ένα νέο υπουργείο που ακόμα χρειάζεται πολύ δουλειά για να φτάσει στο επίπεδο που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση προς τους πολίτες. Η κριτική αυτή δείχνει τις ευθύνες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, χωρίς, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, να τίθεται θέμα για τον κ. Στυλιανίδη.

Με πληροφορίες από iefimerida.gr

Διαφήμιση