Αρχική Διάστημα Εκτός ελέγχου τμήμα του Space X σε τροχιά σύγκρουσης με τη Σελήνη

Εκτός ελέγχου τμήμα του Space X σε τροχιά σύγκρουσης με τη Σελήνη

0
space
Space observers believe the Falcon 9 rocket is on course to hit the moon in a matter of weeks. Photograph: Dan Kitwood/Getty Images
Διαφήμιση

Ο ενισχυτής Falcon 9, που εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το 2015, ακολουθεί  από τότε «χαοτική» τροχιά προς το φεγγάρι. Ερευνητές του διαστήματος πιστεύουν ότι ο πύραυλος Falcon 9 της Space X, είναι έτοιμος να χτυπήσει το φεγγάρι σε λίγες εβδομάδες. 

Ένας πύραυλος της SpaceX βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το φεγγάρι αφού πέρασε σχεδόν επτά χρόνια στο διάστημα, ως μέρος μιας διαπλανητικής αποστολής για την αποστολή ενός διαστημικού δορυφόρου, σε ένα ταξίδι εκατομμυρίων μιλίων.

Αφού ολοκλήρωσε μια μακρά πορεία στο δρόμο του προς το σημείο Lagrange – μια θέση ουδέτερη ως προς τη βαρύτητα τέσσερις φορές πιο μακριά από το φεγγάρι και σε ευθεία γραμμή με τον ήλιο – το δεύτερο τμήμα του πυραύλου εγκαταλείφθηκε.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Eric Berger σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Ars Technica το σκάφος δεν είχε αρκετά καύσιμα για να επιστρέψει στην ατμόσφαιρα της Γης, ούτε την επαρκή ενέργεια για να ξεφύγει από τη βαρύτητα του συστήματος Γης-Σελήνης.

«Έτσι ακολουθεί μια κάπως χαοτική τροχιά από τον Φεβρουάριο του 2015», πρόσθεσε ο Μπέργκερ.

space
Space observers believe the Falcon 9 rocket is on course to hit the moon in a matter of weeks. Photograph: Dan Kitwood/Getty Images

Αυτή η εικόνα που έγινε διαθέσιμη από τη NASA τον Απρίλιο του 2020 απεικονίζει τους αστροναύτες στη Σελήνη. Την Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020, η NASA ανακοίνωσε τις τρεις εταιρείες που θα αναπτύξουν, θα κατασκευάσουν και θα πετάξουν σεληνιακά προσεδάφια, με στόχο την επιστροφή αστροναυτών στη Σελήνη έως το 2024.

Οι παρατηρητές του διαστήματος πιστεύουν ότι ο πύραυλος πρόκειται να διασταυρωθεί με το φεγγάρι με ταχύτητα περίπου 2,58 km/s σε λίγες εβδομάδες.

Ο Bill Gray, υπεύθυνος λογισμικού για την παρακολούθηση αντικειμένων κοντά στη Γη, όπω επίσης και αστεροειδείς και δευτερεύοντες πλανήτες και κομήτες, είπε ότι το ανώτερο τμήμα του Falcon 9 θα χτυπήσει πολύ πιθανόν το φεγγάρι, κοντά στον ισημερινό, στις 4 Μαρτίου.

Ο αναλυτής δεδομένων είπε σε μια πρόσφατη ανάρτησή του, ότι το αντικείμενο «έκανε μια κοντινή σεληνιακή πτήση στις 5 Ιανουαρίου», αλλά θα έχει «ορισμένο αντίκτυπο στις 4 Μαρτίου».

Το ακριβές σημείο που θα χτυπήσει ο πύραυλος παραμένει ασαφές λόγω της απρόβλεπτης επίδρασης του ηλιακού φωτός που «σπρώχνει» τον πύραυλο και της «ασάφειας στη μέτρηση των περιόδων περιστροφής» που μπορεί να αλλάξει ελαφρώς την τροχιά του.

 

Διαφήμιση