Αρχική Ειδήσεις Η ΕΛΠΙΔΑ «έπνιξε» την Αθήνα στο χιόνι – Κίνηση μετ’ εμποδίων στο...

Η ΕΛΠΙΔΑ «έπνιξε» την Αθήνα στο χιόνι – Κίνηση μετ’ εμποδίων στο λεκανοπέδιο

0
elpida epomeni eurokinissi
Η επόμενη ημέρα της ισχυρής χιονόπτωσης που προκάλεσε η ισχυρή χιονόπτωση στην Αθήνα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύσσωμος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, Στρατός, Πυροσβεστική και ΕΛΑΣ έδιναν μάχη να αποκαταστήσουν τις ακραίες καταστάσεις χάους που άφησε πίσω της η κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ. Μόλις λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης άνοιξε η Αττική Οδός από την έξοδο της Κάντζας προς το Αεροδρόμιο. Με την κυκλοφορία ωστόσο να έχει διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στις περιφερειακές Υμηττού και Αιγάλεω.

Περισσότερες από 1.000 είναι οι κλήσεις που  δέχτηκε  το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμούς εξαιτίας της κακοκαιρίας, με τις κλήσεις για κοπές δέντρων στην Αττική να είναι πάνω από 500.

Ταλαιπωρία και για εκατοντάδες επιβάτες, που οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν και εγκλωβίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στρώνοντας πανοφώρια και μπουφάν κοιμούνται στο πάτωμα.

Εν τω μεταξύ, πολλές περιοχές της Αττικής, εξαιτίας της πτώσης δέντρων σε καλώδια της ΔΕΗ, δεν έχουν ρεύμα από το μεσημέρι της Δευτέρας. Συνεργεία του Δήμου Αθηναίων εργάζονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προσπαθώντας να απομακρύνουν κλαδιά που έχουν προκαλέσει βλάβες στην ηλεκτροδότηση ή είναι επικίνδυνα για περαστικούς.

Που υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Αττική

Αναλυτικά οι δυνάμεις

1. Η συνολική συμμετοχή προσωπικού και μέσων Ειδικών Δυνάμεων σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού οχημάτων, φαίνεται παρακάτω:

 • Έξοδος Λ.Κύμης (10), 2 οχήματα με 8 άτομα με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων. Έχει αποδεσμευθεί 1 όχημα με 4 άτομα.
 • Έξοδος Πεντέλης (12), 9 οχήματα με 44 άτομα, με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών. Έχουν αποδεσμευθεί 6 οχήματα με 20 άτομα.
 • Έξοδος Κηφισίας (11), 8 οχήματα με 34 άτομα και 2 Μηχανήματα (1 Φορτωτής Γαιών, 1 Ισοπεδωτής Γαιών), με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων και τον εκχιονισμό Αττικής Οδού. Έχει αποδεσμευθεί 1 όχημα με 4 άτομα.
 • Έξοδος Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 6 οχήματα με 35 άτομα, με έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών. Έχουν αποδεσμευθεί 2 οχήματα με 4 άτομα.
 • Έξοδος Μαραθώνα (15), 5 οχήματα με 61 άτομα και έργο τον απεγκλωβισμό οχημάτων, την διανομή τροφίμων και κουβερτών.
 • Έξοδος Κάντζας (17), 3 οχήματα με 31 άτομα με έργο την διανομή τροφίμων, κουβερτών. Έχουν αποδεσμευθεί 2 οχήματα με 10 άτομα.
  Έξοδος Παιανίας (18), 1 όχημα με 5 άτομα και έργο την διανομή τροφίμων. Έχει αποδεσμευτεί. Περιοχή Α/Δ ΔΑΑΕΒ, 1 μηχάνημα (Ισοπεδωτής Γαιών) με έργο τον εκχιονισμό.

Συνολικά διατέθηκαν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 232 άτομα, 38 οχήματα και 3 μηχανήματα  και διανεμήθηκαν 1040 κουβέρτες, 4500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ.

Σε συντονισμό με ΕΣΚΕΔΙΚ, κινούνται ήδη από 05:30 το πρωί, 5 οχήματα με τρόφιμα και νερό στις εξόδους Δουκίσης Πλακεντίας(1 όχημα) , Μαραθώνος (2 οχήματα) και Κάντζας (2 οχήματα), για διανομή σε εγκλωβισμένους.

Η μεταμεσονύκτια επιχείρηση απεγκλωβισμού της Μεσογείων

Η κίνηση των  οχημάτων στη Μεσογείων ξεκίνησε στις 6 το πρωί και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, σε μία μόνο λωρίδα από κάθε ρεύμα. Σειρές αυτοκινήτων βρέθηκαν παρατημένα στους όγκους χιονιού, μέσα στους οποίους είχαν εγκλωβιστεί, αναγκάζοντας τους οδηγούς τους να επιστρέψουν πεζοί στα σπίτια τους.

Κυκλοφορία μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε όλη την Αττική, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη η κυκλοφορία των οδηγών γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

«Προφανώς δεν δούλεψαν όλα ρολόι και προφανώς δεν υπάρχει η γνώση για τετοια φαινόμενα. Όλες οι δυνάμεις μας και τα μέσα ήταν στο δρόμο και διαθέσαμε μηχανήματα ακόμη και στο Αιγαίο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Αυτή την ώρα είναι αδύνατες οι μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο με πρώτιστη προτεραιότητα να δοθούν στην κυκολοφοριαία οι κυριότερες οδικές αρτηρίες, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει ακόμη και μέρες » σχολίασε μαζί με τον κ.Πατούλη στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης.

Κήρυξη Αργίας στις πληττόμενες περιοχές

Σε καθεστώς αργίας τέθηκαν Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Σποράδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, σήμερα, Τρίτη 25/01/2022, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων  για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00.

Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας

Όσον αφορά την κήρυξη κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας για 7 περιοχές της χώρας, προβλέπονται για αύριο αναλυτικά τα εξής:

 • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας, των μέσων μαζική μεταφοράς και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας.
 • Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμία βαθμίδα εκπαίδευσης, ούτε τηλεκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας.
 • Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, όπως επίσης και επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης κακοκαιρίας.
Διαφήμιση