Αρχική Ειδήσεις Επ’ αόριστον απαγόρευση θήρας με εντολή ΥΠΕΝ

Επ’ αόριστον απαγόρευση θήρας με εντολή ΥΠΕΝ

0
kinigos julian hanslmaier unsplash
Julian Hanslmaier / Unsplash
Διαφήμιση

Εντολή προς τα Δασαρχεία όλης της χώρας να προβούν σε απαγόρευση της θήρας στις περιοχές αρμοδιότητάς τους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των ισχυρών χιονοπτώσεων της κακοκαιρίας ΕΛΠΙΔΑ, έδωσε από χθες Δευτέρα 24 Ιανουαρίου ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Δασικού Κώδικα και τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για τη λήψη μέτρων απαγόρευσης της θήρας σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων μεγάλης διάρκειας, οι Δασικές Υπηρεσίες καλούνται να εκδώσουν άμεσα τις σχετικές Δασικές Αστυνομικές Διατάξεις.

Με τις Δ.Α.Δ θα προσδιοριστούν τα όρια και ο χρόνος διάρκειας της απαγόρευσης προκειμένου να προφυλαχθούν τα θηράματα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Η ισχύς της κυνηγετικής περιόδου

Η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά πήρε τον δρόμο προς δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης, δεδομένων των εκτεταμένων ζημιών που προκαλούν οι αγριόχοιροι στις αγροτικές καλλιέργειες και του τεράστιου πληθυσμού αυτών στην ελληνική ύπαιθρο… αλλά η κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ έβαλε στον «πάγο» την ισχύ της.

agriogourouna rolf schmidbauer unsplash
Αγριογούρουνα EIKONA: Rolf Schmidbauer / Unsplash

Επρόκειτο για μία επιπλέον παράταση της κυνηγετικής περιοδου, σε συνέχεια αυτής που είχε δοθεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 για την κατ’ εξαίρεση ελεγχόμενη δίωξη των αγριογούρουνων.

Η παράταση είχε  και πάλι κριθεί απαραίτητη καθώς «παρά τα διαχειριστικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, όπως η αυξημένη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε δραστικά ο πληθυσμός τους, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ενώ γίνεται και συνεχής αναφορά στις μεγάλες ζημιές που προκαλούνται από αυτούς στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις».

Ο πληθυσμός των αγιογούρουνων, τα οποία κατατρώνε καλλιέργειες διαφόρων ειδών, εξανεμίζοντας το εισόδημα των παραγωγών σε όλη την χώρα, εξελίσσεται σε μάστιγα για την Ελληνική ύπαιθρο.

Η τελευταία, σχετική με την κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ, απαγόρευση θήρας έχει άμεση εφαρμογή.

Διαφήμιση