Αρχική Διάστημα Full Wolf Moon: Απλά εντυπωσιακή η πρώτη πανσέληνος του 2022

Full Wolf Moon: Απλά εντυπωσιακή η πρώτη πανσέληνος του 2022

0
Full Wolf Moon6
Διαφήμιση

Την  πρώτη πανσέληνο του 2022, γνωστή και ως «Πανσέληνο του Λύκου», είχαν την ευκαιρια να απολαύσουν οι λάτρεις του ουρανού και της αστρονομίας σήμερα τα ξημερώματα όπως επίσης και άπαντες οι ερωτευμένοι του πλανήτη Γη.

Το σύμπαν όμως προνοεί και για όσους καθυστέρησαν. Η «Σελήνη του Λύκου» θα φαίνεται πλήρης μέχρι το πρωί της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου.

Η πανσέληνος συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον ήλιο. Ως αποτέλεσμα, το φεγγάρι φαίνεται φωτισμένο επειδή βλέπουμε το φως του ήλιου να αντανακλάται από αυτό.

Η πανσέληνος του Λύκου και του.. κρύου

Η πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομάστηκε «Σελήνη του Λύκου», επειδή οι λύκοι ούρλιαζαν προς το φεγγάρι αυτή την εποχή του χρόνου. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι λύκοι ούρλιαζαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή πεινούσαν. Ωστόσο, το ουρλιαχτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι οι λύκοι «μαρκάρουν» την περιοχή τους, προσπαθούν να εντοπίσουν άλλα μέλη της αγέλης, ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς ή συντονίζουν το κυνήγι, σύμφωνα με το Ημερολόγιο των Αγροτών (The Farmers’ Almanac).

Full Wolf Moon5

Εκτός από «Φεγγάρι του Λύκου», η πανσέληνος του Ιανουαρίου έχει και μερικά άλλα προσωνύμια. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι Ασινιμπουάν στο Γουίνιπεγκ του Καναδά, αποκαλούσαν την πανσέληνο αυτού του μήνα «Σελήνη του Κέντρου», επειδή ανατέλλει στη μέση της ψυχρής περιόδου στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Σύμφωνα με το Ημερολόγιο των Αγροτών, άλλες ονομασίες της πανσελήνου περιλαμβάνουν το Cold Moon, το Freeze Up Moon, το Severe Moon, το Hard Moon, το Canada Goose Moon, το Great Moon, το Greetings Moon και το Spirit Moon. Όλα αυτά τα ονόματα αναφέρονται στις ακραίες θερμοκρασίες της χειμερινής περιόδου και την υποδοχή του νέου έτους.

Τα δύο υπερφεγγάρια το 2022 και όλες τις πανσέληνοι

από το Wolf Moon έως το Cold Moon

  • 7 Ιανουαρίου (23.48) Wolf Moon
  • 16 Φεβρουαρίου (16.56) Snow Moon
  • 18 Μαρτίου (7.18 π.μ. Worm Moon
  • 16 Απριλίου (19.55) Pink Moon
  • 16 Μαΐου (05.14 π.μ.) Flower Moon (ολική έκλειψη Σελήνης)
  • 14 Ιουνίου (12.51 μ.μ.) Strawberry Moon SUPERMOON
  • 13 Ιουλίου (7.38 μ.μ.) Buck Moon SUPERMOON
  • 12 Αυγούστου (2.36 π.μ.) Σελήνη Sturgeon
  • 10 Σεπτεμβρίου (10.59 π.μ. Corn/Σελήνη Συγκομιδής

Γιατί βλέπουμε ένα supermoon

Το σούπερ φεγγάρι είναι ένα όνομα που δίνεται σε μια πανσέληνο που εμφανίζεται όταν το φεγγάρι είναι πιο κοντά στη γη. Ο λόγος που βλέπουμε ένα supermoon δεν είναι επειδή το φεγγάρι μεγαλώνει φυσικά σε μέγεθος. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη γη δεν είναι ένας τέλειος κύκλος, αλλά μια έλλειψη.

Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένα σημεία βρίσκεται στο πιο κοντινό του σημείο στη γη (σεληνιακό περίγειο) και σε άλλες στιγμές είναι πιο μακριά του (σεληνιακό απόγειο).

Εάν μια πανσέληνος συμπίπτει με ένα σεληνιακό περίγειο, θα έχετε μια υπερσελήνη.

Διαφήμιση