Αρχική COVID-19 Προειδοποίηση επιστημόνων: Έρχονται πιο ανησυχητικές παραλλαγές μετά την Όμικρον

Προειδοποίηση επιστημόνων: Έρχονται πιο ανησυχητικές παραλλαγές μετά την Όμικρον

0
Covid 1
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προειδοποιούν ότι μετά το σαρρωτικό πέρασμα της παραλλαγής Όμικρον από όλες τις γωνιές του πλανήτη, δεν τελείωσε και η «ταλαιωρία»  των μεταλλάξεων της Covid-19 συνολικά. Λιγο πριν την 2ετή επέτειο του επικίνδυνου ιού, αναμένουν κι άλλες -και ίσως πιο ανησυχητικές παραλλαγές- του θανατηφόρου στελέχους.

Πρόκειται για μία προειδοποίηση που σχεδόν μας «ταυτίζει» με την επερχόμενη δίνη, λόγω του πολυδαίδαλου λεξιλογίου της ελληνικής γλώσσας και το «βάπτισμα» των επικίνδυνων στελεχών με ελληνικά γράμματα. «Ετοιμαστείτε να μάθετε περισσότερα ελληνικά γράμματα» αναφέρουν, άγνωστο με τι διάθεση.

Τα χαρακτηριστικά των επερχόμενων παραλλαγών

Κάθε μόλυνση παρέχει μια ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί και η Όμικρον έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των προκατόχων του. Εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα, με ισχυρότερο συνονθύλευμα ανοσίας από εμβόλια και προηγούμενη νόσηση από τον ιό.

Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι άνθρωποι στους οποίους ο ιός μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς θα μοιάζουν οι επόμενες παραλλαγές ή πώς θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την πανδημία, αλλά λένε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι συνέχειες του όμικρον θα προκαλέσουν πιο ήπια ασθένεια ή ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα λειτουργήσουν εναντίον τους.

Προτρέπουν δε, για τον ευρύτερο εμβολιασμό τώρα, που τα σημερινά εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν.

Η Όμικρον «άνοιξε» ένα μακρύ δρόμο

«Όσο πιο γρήγορα εξαπλώνεται η Όμικρον, τόσο περισσότερες «ευκαιρίες» υπάρχουν να μεταλλαχθεί και ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερες παραλλαγές», δήλωσε ο Λεονάρντο Μαρτίνεζ, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Από τότε που εμφανίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει τρέξει σε όλη την Γη, σαν φωτιά μέσα στο ξερό γρασίδι. Η έρευνα δείχνει ότι η παραλλαγή είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο μεταδοτική από το δέλτα και τουλάχιστον τέσσερις φορές πιο μεταδοτική από την αρχική έκδοση του ιού.

Η Όμικρον είναι πιο πιθανό από το δέλτα να μολύνει εκ νέου άτομα που είχαν προηγουμένως COVID-19 και να προκαλέσει «επαναστατικές λοιμώξεις» σε εμβολιασμένα άτομα, ενώ παράλληλα επιτίθεται σε μη εμβολιασμένους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ρεκόρ 15 εκατομμυρίων νέων κρουσμάτων COVID-19 για την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου, αύξηση 55% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μαζί με τη συγκράτηση υγιών ατόμων εκτός εργασίας και σχολείου, η ευκολία με την οποία εξαπλώνεται η παραλλαγή, αυξάνει τις πιθανότητες να μολύνει ο ιός και να παραμείνει σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, δίνοντάς του περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει ισχυρές μεταλλάξεις.

«Είναι οι μεγαλύτερες, επίμονες λοιμώξεις που φαίνονται να είναι το πιο πιθανό έδαφος αναπαραγωγής για νέες παραλλαγές», είπε ο Δρ Stuart Campbell Ray, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Μόνο όταν έχετε πολύ διαδεδομένη μόλυνση θα δώσετε την ευκαιρία να συμβεί αυτό».

Επικίνδυνος ιός ή κοινό κρυολόγημα;

Επειδή η Όμικρον φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από το δέλτα, η συμπεριφορά του έχει φουντώσει την ελπίδα ότι θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας τάσης που τελικά κάνει τον ιό πιο ήπιο σαν ένα κοινό κρυολόγημα.

Είναι μια πιθανότητα, λένε οι ειδικοί, δεδομένου ότι οι ιοί δεν εξαπλώνονται καλά εάν σκοτώσουν τους ξενιστές τους πολύ γρήγορα. Αλλά οι ιοί δεν γίνονται πάντα λιγότερο θανατηφόροι με την πάροδο του χρόνου.

Μια παραλλαγή θα μπορούσε επίσης να επιτύχει τον κύριο στόχο της – την αναπαραγωγή – εάν τα μολυσμένα άτομα ανέπτυξαν αρχικά ήπια συμπτώματα, διέδιδαν τον ιό αλληλεπιδρώντας με άλλους και μετά αρρώστησαν πολύ αργότερα, εξήγησε ο Ρέι ως παράδειγμα.

«Οι άνθρωποι αναρωτήθηκαν αν ο ιός θα εξελιχθεί σε ήπιο χαρακτήρα. Αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να το κάνει», είπε. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ιός θα γίνει λιγότερο θανατηφόρος με την πάροδο του χρόνου».

Πως και πότε λειτουργεί η ανοσία της αγέλη

Η προοδευτική βελτίωση στην αποφυγή της ανοσίας βοηθά έναν ιό να επιβιώσει μακροπρόθεσμα. Όταν πρωτοχτύπησε ο SARS-CoV-2, κανείς δεν είχε ανοσία. Αλλά οι λοιμώξεις και τα εμβόλια έχουν προσφέρει τουλάχιστον κάποια ανοσία σε μεγάλο μέρος του κόσμου, επομένως ο ιός πρέπει να προσαρμοστεί.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί δρόμοι για την εξέλιξη. Τα ζώα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επωαστούν και να απελευθερώσουν νέες παραλλαγές. Οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδιων ζώων, τα ελάφια και τα μινκ που εκτρέφονται σε φάρμα είναι μόνο μερικά από τα ζώα που είναι ευάλωτα στον ιό, τα οποία μπορούν ενδεχομένως να μεταλλαχθούν μέσα τους και να πηδήξουν πίσω στους ανθρώπους.

Άλλη πιθανή οδός

Με την Όμικρον και την δέλτα να κυκλοφορούν, οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν διπλές λοιμώξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό που ο Ρέι αποκαλεί «Frankenvariants», υβρίδια με χαρακτηριστικά και των δύο τύπων.

Όταν αναπτυχθούν νέες παραλλαγές, οι επιστήμονες είπαν ότι είναι ακόμα πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε από ποια γενετικά χαρακτηριστικά μπορεί να απογειωθούν. Για παράδειγμα, η Όμικρον έχει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από τις προηγούμενες παραλλαγές, περίπου 30 στην πρωτεΐνη ακίδας που το αφήνει να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Αλλά η λεγόμενη παραλλαγή IHU που εντοπίστηκε στη Γαλλία και παρακολουθείται από τον ΠΟΥ, έχει 46 μεταλλάξεις και δεν φαίνεται να έχει εξαπλωθεί καθόλου.

Για να περιοριστεί η εμφάνιση παραλλαγών, οι επιστήμονες τονίζουν τη συνέχιση των μέτρων δημόσιας υγείας , όπως η κάλυψη και ο εμβολιασμός. Ενώ το omicron μπορεί να αποφύγει καλύτερα την ανοσία από το δέλτα, είπαν οι ειδικοί, τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία και οι ενισχυτικές βολές μειώνουν σημαντικά τις σοβαρές ασθένειες, τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Η Anne Thomas, μια 64χρονη αναλύτρια πληροφορικής στο Westerly του Ρόουντ Άιλαντ, είπε ότι είναι πλήρως εμβολιασμένη και ενισχυμένη και επίσης προσπαθεί να παραμείνει ασφαλής μένοντας κυρίως σπίτι ενώ η πολιτεία της έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι ιοί θα συνεχίσουν να μεταλλάσσονται και θα το αντιμετωπίζουμε για πολύ καιρό», είπε.

Εμβόλια, η μόνη «ασπίδα»

Ο Ray παρομοίασε τα εμβόλια με πανοπλίες για την ανθρωπότητα που εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του ιού ακόμα κι αν δεν την σταματήσει εντελώς. Για έναν ιό που εξαπλώνεται εκθετικά, είπε, «οτιδήποτε περιορίζει τη μετάδοση μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση». Επίσης, όταν τα εμβολιασμένα άτομα αρρωσταίνουν, η ασθένειά τους είναι συνήθως πιο ήπια και υποχωρεί πιο γρήγορα, αφήνοντας λιγότερο χρόνο για να γεννηθούν επικίνδυνες παραλλαγές.

Οι ειδικοί λένε ότι ο ιός δεν θα γίνει ενδημικός όπως η γρίπη όσο τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού είναι τόσο χαμηλά. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είπε ότι η προστασία των ανθρώπων από μελλοντικές παραλλαγές – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να είναι πλήρως ανθεκτικές στα σημερινά εμβόλια – εξαρτάται από τον τερματισμό της παγκόσμιας ανισότητας των εμβολίων.

Ο Tedros είπε ότι θα ήθελε να δει το 70% των ανθρώπων σε κάθε χώρα να εμβολιάζονται μέχρι τα μέσα του έτους. Επί του παρόντος, υπάρχουν δεκάδες χώρες όπου λιγότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιστέκονται στα διαθέσιμα εμβόλια.

«Αυτές οι τεράστιες μη εμβολιασμένες κοινότητες στις ΗΠΑ, την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και αλλού, είναι βασικά εργοστάσια παραλλαγών», είπε ο Δρ Prabhat Jha του Κέντρου για την Παγκόσμια Έρευνα Υγείας στο Νοσοκομείο St. Michael’s στο Τορόντο. «Ήταν μια κολοσσιαία αποτυχία της παγκόσμιας ηγεσίας που δεν μπόρεσε να το πετύχει αυτό».

Στο μεταξύ, νέες παραλλαγές είναι αναπόφευκτες, δήλωσε ο Louis Mansky, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Με τόσους πολλούς μη εμβολιασμένους ανθρώπους, «ο ιός εξακολουθεί να ελέγχει αυτό που συμβαίνει».

Πηγή: AP / Τμήμα Υγείας και Επιστήμης του Associated Press με την υποστήριξη του Τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes. 

Διαφήμιση