Αρχική Επιστήμη Έρευνα: Το μυστικό της ανδρικής αντισύλληψης κρύβεται στα… φερμουάρ

Έρευνα: Το μυστικό της ανδρικής αντισύλληψης κρύβεται στα… φερμουάρ

0
fermouar marcus urbenz unsplash
Marcus Urbenz / Unsplash
Διαφήμιση

Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι η θέρμανση των όρχεων με νανοσωματίδια μπορεί να λειτουργήσει ως ανδρική αντισύλληψη και μάλιστα πιο αποτελεσματικά απ’ότι προφυλακτικά και βαζεκτομές.

Και οι δύο, γνωστές μέχρι τώρα, μέθοδοι ανδρικής αντισύλληψης έχουν τα μειονεκτήματά τους. Τα προφυλακτικά μπορεί να σπάσουν και μερικοί άντρες είναι αλλεργικοί στο λάτεξ των τυπικών προφυλακτικών. Ενώ, οι βαζεκτομές είναι χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να είναι επώδυνες και δύσκολο να αναστραφούν.

Έτσι, η αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών ανδρικής αντισύλληψης συνεχίζει να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και το «εύρημα» της νανοαντισύλληψης να γεννά ελπίδες.

Αντισύλληψη με διακόπτη on/off

Η νανοαντισύλληψη βασίζεται στην ιδέα ότι τα νανοσωματίδια (περίπου 100 νανόμετρα σε διάμετρο, ή περίπου το ένα χιλιοστό του πλάτους ενός χαρτιού ή μιας λωρίδας ανθρώπινης τρίχας) μπορούν με κάποιο τρόπο να μεταφερθούν στους όρχεις, όπου μπορούν να θερμανθούν.

Με την ρύθμιση της θερμοκρασίας των όρχεων, θα επιρέπονταν η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της παραγωγής σπέρματος κατά βούληση. Κι αυτό γιατί όσο θερμαίνονται, τόσο λιγότερο γόνιμοι γίνονται.

Ωστόσο πρόκειται για μια λεπτή διαδικασία γιατί οι όρχεις μπορεί να καταστραφούν αμετάκλητα εάν ζεσταθούν πολύ. Ο ιστός πεθαίνει και δεν μπορεί πλέον να παράγει σπέρμα, ακόμη και όταν οι όρχεις επιστρέψουν στην κανονική τους θερμοκρασία.

ergastirio unsplash
Unsplash

Τα πρώτα πειράματα

Η χρήση νανοτεχνολογίας για τη θέρμανση των όρχεων μελετήθηκε για πρώτη φορά το 2013 σε ποντίκια από τον βιολόγο Fei Sun και την πολυεπιστημονική ερευνητική του ομάδα. Τα πρώτα του πειράματα περιελάμβαναν την έγχυση νανοσωματιδίων απευθείας στους όρχεις του ποντικιού.

Αυτά τα νανοσωματίδια ήταν μακριές νανοράβδοι (ή νανοκύλινδροι) ατόμων χρυσού – φανταστείτε έναν σωλήνα μήκους 120 ατόμων χρυσού με διάμετρο 30 ατόμων χρυσού – επικαλυμμένο με μερικές μακριές πολυμερείς αλυσίδες στην επιφάνειά τους.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε υπέρυθρη ακτινοβολία στους όρχεις των ποντικών. Αυτό προκάλεσε τη θέρμανση των νανοσωματιδίων από περίπου 30 C μέχρι  37 C-45 C. Η ακριβής θερμοκρασία εξαρτιόταν τόσο από τη συγκέντρωση των νανοσωματιδίων που εγχύονταν όσο και από την ένταση της ακτινοβολίας.

Η ακτινοβολία προκάλεσε θερμικές βλάβες στο δέρμα που περιβάλλει τους όρχεις των ποντικών, οπότε υποτέθηκε ότι αυτή η διαδικασία ήταν επώδυνη για τα ζώα, παρόλο που δεν υπήρχε αξιόπιστος τρόπος μέτρησης του πόνου τους. Οι ερευνητές αποφάσισαν να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να εγχύσουν τα νανοσωματίδια.

erevna ousa chea unsplash
Ousa Chea / Unsplash

Σιδερένιες ράβδοι

Τον Ιούλιο του 2021, η ομάδα της Sun δημοσίευσε μια εργασία σχετικά με τα πιο πρόσφατα ευρήματά της. Οι νανοράβδοι στη νέα μέθοδο αποτελούνται από μαγνητικό οξείδιο του σιδήρου αντί για χρυσό και είναι επικαλυμμένες με κιτρικό οξύ αντί για αιθυλενογλυκόλη αλλά σε ίδιο μέγεθος και σχήμα με τις προηγούμενες νανοράβδους.

Αυτά τα μαγνητικά νανοσωματίδια εγχύθηκαν στις φλέβες των ποντικών και στη συνέχεια τα ζώα αναισθητοποιήθηκαν. Στη συνέχεια, ένας μαγνήτης τοποθετήθηκε δίπλα στους όρχεις τους για τέσσερις ώρες, τραβώντας τα νανοσωματίδια εκεί.

Αυτή η ενέσιμη διαδικασία, ακολουθούμενη από μαγνητική στόχευση, γινόταν καθημερινά για μία έως τέσσερις ημέρες.

Μετά την τελευταία ημέρα της θεραπείας, ένα ηλεκτρικό πηνίο τυλίχτηκε γύρω από τους όρχεις, μέσα από το οποίο περνούσε ρεύμα. Αυτό προκάλεσε ένα μαγνητικό πεδίο που θερμαίνει τις νανοράβδους και, ως εκ τούτου, τους όρχεις. Παρόμοιες αυξήσεις θερμοκρασίας – από τη γραμμή βάσης των 29 C σε μεταξύ 37 και 42 C – παρατηρήθηκαν μέσω αυτής της μεθόδου. Όσες περισσότερες μέρες είχε γίνει ένεση σε ένα ποντίκι με νανοράβδους, τόσο πιο ζεστοί γίνονταν οι όρχεις του.

termometro matteo fusco unsplash
Matteo Fusco / Unsplash

Οι θερμότεροι όρχεις οδήγησαν στην ατροφία και τη συρρίκνωσή τους, αλλά εμφάνισαν σταδιακή ανάκαμψη μετά από 30 όσο και 60 ημέρες μετά τη θεραπεία, εφόσον οι θερμοκρασίες των όρχεων δεν έφταναν τους 45 C. Η γονιμότητα μειώθηκε επτά ημέρες μετά τη θεραπεία –σε ορισμένες περιπτώσεις, η γονιμότητα εξαλείφθηκε εντελώς– αλλά έδειξε σταδιακή (αν και όχι πλήρη) ανάρρωση μετά από 60 ημέρες.

Αν και η γονιμότητα δεν επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη διαφορά στο ποσοστό της γονιμότητας των θηλυκών που ήρθαν σε επαφή με τα ποντίκια, αν και δεν παρατηρήθηκαν μορφολογικά ελαττώματα σε κανένα από τα νεογνά ποντικών.

Και ο Sun και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν ότι, σε αντίθεση με τις νανοράβδους χρυσού που παρέμειναν επ’ αόριστον στους όρχεις του ποντικιού, οι νανοράβδοι σιδήρου αποβλήθηκαν σταδιακά στο ήπαρ και τη σπλήνα και αργότερα εξαφανίστηκαν πλήρως από το σώμα. Αυτό μείωσε τον κίνδυνο μακροχρόνιας τοξικότητας.

erevna drew hay unsplash
Drew Hay / Unsplash

Ελεγχόμενη αναπαραγωγή

Το κόστος και το μη αναστρέψιμο αποτέλεσμα του χειρουργικού ευνουχισμού οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να αναζητήσουν εναλλακτικές μεθόδους αντισύλληψης. Η νανοαντισύλληψη είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί σε οικιακά κατοικίδια, λέει η Sun και προσθέτει ότι αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται ήδη σε γάτες στην Κίνα.

Ο χειρουργικός ευνουχισμός είναι λιγότερο δημοφιλής στην Ευρώπη από ό,τι στη Βόρεια Αμερική, επομένως η νανοαντισύλληψη μπορεί να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκεί, λέει ο David Powell, διευθυντής του Κέντρου Αναπαραγωγικής Διαχείρισης της Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων στο St. Louis, Mo.

«Οι ζωολογικοί κήποι είναι μια πολύ μικρή αγορά, και έτσι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν πολλά κίνητρα να παράγουν αντισυλληπτικά για ζώα», λέει ο Πάουελ. Αλλά μερικά από αυτά το κάνουν και το Κέντρο Αναπαραγωγικής Διαχείρισης συλλέγει δεδομένα για να αξιολογήσει πώς λειτουργούν τα αντισυλληπτικά σε διαφορετικά είδη.

Το πλεονέκτημα της νανοαντισύλληψης

Ένα πιθανό πλεονέκτημα της νανοαντσύλληψης είναι η αναστρεψιμότητά της, καθώς οι ζωολογικοί κήποι συχνά προσπαθούν να χρονομετρήσουν με ακρίβεια τα γεγονότα αναπαραγωγής κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των ζώων. Αλλά το πόσο αναστρέψιμο είναι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη. Όλα τα πειράματα της Sun αντιμετώπισαν ποντίκια μόνο μία φορά. Δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε δεύτερη ένεση νανοσωματιδίων μετά την επούλωση των όρχεων τους.

Ο απώτερος στόχος του Sun είναι η ανθρώπινη αντισύλληψη, αν και παραδέχεται ότι απέχει ακόμη πολύ. 

Και βέβαια, όπω επισημαίνει, είναι πιο δύσκολο να βάλεις έναν άντρα υπό αναισθησία για τέσσερις ώρες και να τυλίξεις ένα ηλεκτρικό πηνίο γύρω από τους όρχεις του παρά να κάνεις το ίδιο πράγμα σε ένα ποντίκι. Γι αυτό και οι έρευνες συνεχίζουν ώστε να είναι σε θέση να μεταφέρουν τις μαγνητικές νανοράβδους από το στόμα και να βρουν έναν άλλο τρόπο να τις κατευθύνουν στους όρχεις.

Και είναι αβέβαιο πόσοι άνδρες θα αισθάνονται άνετα με τους συρρικνωμένους όρχεις, ακόμα κι αν ανακτήσουν το αρχικό τους μέγεθος με τον καιρό.

 

Με πληροφορίες από Sciencealert – The Conversation

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜετ’ εμποδίων η κρουαζιέρα – Με κρούσματα τα 97 από τα 110 πλοία
Επόμενο άρθροΑδυναμία και κόπωση: Παθολογική κατάσταση που αντιμετωπίζεται με 2 κινήσεις