Αρχική COVID-19 ΕΚΠΑ για Covid: Τα 8 συμπτώματα νόσησης που «μπερδεύουν» τους φορείς

ΕΚΠΑ για Covid: Τα 8 συμπτώματα νόσησης που «μπερδεύουν» τους φορείς

0
nosisi unsplash
ΕΙΚΟΝΑ Hailey Kean / unsplash
Διαφήμιση

Φως στα αχαρτογράφητα νερά των επιπτώσεων στην υγεία όσων νόσησαν ασυμπτωματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, επιχειρούν να ρίξουν τρεις καθηγητές του ΕΚΠΑ, ακριβολογώντας για την κατά τα φαινόμενα κοινή και επιπόλαιας συμπτωματολογίας νόσηση που μόνο «ελαφρά» δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Με δεδομένο μάλιστα ότι η παραλλαγή Όμικρον αποδεικνύεται ήπιας έως ασυμπτωματικής νόσησης καθώς «συγχρωτίζεται» με την προκάτοχο της ΔΕΛΤΑ αλλα και αδιευκρίνιστης έκβασης συνδυαζόμενη με την εποχική γρίπη, η πληροφόρηση κρίνεται επιτακτική.

Η Σταυρούλα Πάσχου επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής και ο καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ0, Θάνος Δημόπουλος, απαντούν μέσα από άρθρο τους στο ερώτημα «μήπως πέρασα τη λοίμωξη COVID-19 και δεν το ξερω;”

Ορισμένα ενδεικτικά σημεία που υποδεικνύουν ότι μπορεί να είστε ένας από τους ανθρώπους αυτούς είναι τα εξής:

1. Ένα «κακό» κρυολόγημα

Δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιάσουμε κρυολόγημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά αν είχατε ένα τέτοιο στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, υπάρχει πιθανότητα το κρυολόγημά σας να ήταν στην πραγματικότητα COVID-19.

Μια διαφορά είναι ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σημεία για 2 εβδομάδες ή περισσότερο, ενώ το κοινό κρυολόγημα συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες μόνο. Και σε αντίθεση με το κρυολόγημα, η COVID-19 συνήθως συνοδεύεται από πυρετό και αναπνευστικά συμπτώματα.

2. Δύσπνοια

Η δύσπνοια δεν είναι συνήθως σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος ή γρίπης, αλλά χαρακτηριστικό τής COVID-19. Θυμίζει συχνά τη δύσπνοια που εμφανίζεται στις κρίσεις πανικού, αλλά φυσικά διαρκεί πολύ περισσότερο και συνοδεύεται και από άλλα σημεία ή συμπτώματα.

3. Επίμονος βήχας

Εάν είχατε ξηρό βήχα που χρειάστηκε χρόνο για να φύγει, θα μπορούσατε να έχετε περάσει COVID-19. Ο βήχας συνήθως αρχίζει ήπια, αλλά χειροτερεύει τις επόμενες 5-7 ημέρες και μπορεί να κρατήσει ακόμη περισσότερο.

vihas Covid unsplash
Annie Spratt / unsplash

4. Κόκκινα, υγρά μάτια

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας συμβουλεύουμε να πλένουμε συχνά τα χέρια και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια μας. Εάν λοιπόν παρουσιάσατε επιπεφυκίτιδα (κόκκινα ή ροζ μάτια), δακρύρροια ή θολή όραση, μπορεί αυτό να προκλήθηκε από τον κορονοϊό.

5. Ταχυπαλμία ή πόνος στο στήθος

Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά. Αν λοιπόν νιώθατε να χτυπάει γρήγορα ή να φτερουγίζει ή αν είχατε σφίξιμο στο στήθος σας μπορεί να είχατε κορονοϊό.

Τέτοια συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και για 2 εβδομάδες σε ήπιες περιπτώσεις ή για 6 εβδομάδες σε πιο σοβαρές.

kourasi unsplash
Unsplash / Isabella and Zsa Fischer

6. Αίσθημα αδικαιολόγητης κόπωσης

Αν είχατε ακραία κόπωση που δεν βελτιωνόταν με τον καλό ύπνο, θα μπορούσε να είναι σημάδι κορονοϊού. Το αίσθημα αυτό μπορεί να επανέλθει σε μέρες ή μερικές φορές εβδομάδες αργότερα, ανάλογα με το άτομο.

7. Απώλεια όσφρησης ή γεύσης

Εάν τα φαγητά και τα ποτά σας φαινόταν να έχουν διαφορετική γεύση από το συνηθισμένο ή αν δεν είχαν γεύση ή αν δεν μπορούσατε να μυρίσετε καλά για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσατε να έχετε μολυνθεί από τον κορονοϊό. Ως και 80% των ανθρώπων που είναι θετικοί στον κορονοϊό έχουν τέτοιο πρόβλημα.

8. Τεστ με υψηλούς τίτλους αντισωμάτων

Οι άνθρωποι που νόσησαν εμφανίζουν συνήθως υψηλούς τίτλους αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Βέβαια, ο χρόνος παρουσίας τους στο σώμα ποικίλει από άτομο σε άτομο. Επίσης, αν έχετε εμβολιαστεί όπως πρέπει, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα την προέλευσή τους.

 

 

Διαφήμιση