Αρχική Ειδήσεις Διεθνής διαγωνισμός για την αναβάθμιση των θερμαλιστικών δομών της Λίμνης Καϊάφα

Διεθνής διαγωνισμός για την αναβάθμιση των θερμαλιστικών δομών της Λίμνης Καϊάφα

0
limni Kaiafa eurokinissi
ΛΙΜΝΗ ΚΑΪΑΦΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ (EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ)
Διαφήμιση

Διεθνή Διαγωνισμό για την μακροχρόνια αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών της Λίμνης Καϊάφα στην Ηλεία προκυρήσσει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ),για την αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών του ακινήτου, ώστε να μετατραπεί σε ένα διεθνούς ακτινοβολίας, «πράσινο» πόλο ανάπτυξης για όλη την περιοχή.

Όπως διευκρινίζεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπου παρουσιάζεται αναλυτικά το εύρος της επένδυσης, θα δοθεί έμφαση στα χαρακτηριστικά του ακινήτου, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες προστασίας του μοναδικού οικοσυστήματος που διαθέτει.

Η Ιαματική Πηγή Καϊάφα

Η Ιαματική Πηγή Καϊάφα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Ιαματικές Πηγές της χώρας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ζαχάρως, καθώς και ένα από τα πιο ελκυστικά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 6.139.000 τ.μ. συμπεριλαμβανομένου και του ομώνυμου δάσους.

Βρίσκεται στο νότιο μέρος του Νομού Ηλείας, στους πρόποδες του όρους Λαπίθα, στην ομώνυμη Λίμνη Καϊάφα, στη θέση Λουτρά. Η συνολική έκταση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή Καϊάφα» που διαχειρίζεται σήμερα η ΕΤΑΔ ΑΕ, ανήκει κατά κυριότητα στον ΕΟΤ, εξαιρουμένης της ζώνης αιγιαλού και της Λιμνοθάλασσας Καϊάφα.

iamatikes piges james lee unsplash
Iamatikes piges James Lee / Unsplash

Εγκαταστάσεις & Υπηρεσίες

Στο νησάκι της λίμνης, μια επιμήκης λωρίδα μήκους 1.300 μ. και πλάτους περίπου 100 μ., που επικοινωνεί με την ξηρά μέσω στενής γέφυρας, είναι κτισμένα τα ξενοδοχεία.

Στη χερσαία έκταση, στην απέναντι πλευρά της Λίμνης, βρίσκονται το μεγάλο και το μικρό Σπήλαιο των Ανυγρίδων Νυμφών, με νερά κατάλληλα για λουτροθεραπεία και τα οποία έχουν διαμορφωθεί σε υδροθεραπευτήριο. Σε απόσταση 200 μ. περίπου, βρίσκεται η ιαματική πηγή του Γερανιού, με νερό ιδανικό για ποσιθεραπεία.

Στις εγκαταστάσεις του ακινήτου λειτουργούν

Ξενοδοχείο «ΟΛΥΜΠΙΑ» κατηγορίας 2* με 16 δίκλινα & 2 μονόκλινα δωμάτια και αίθουσα καθιστικού.

Τα δωμάτια διαθέτουν

 • Απεριόριστη θέα σε δάσος και λίμνη
 • Λουτρό
 • Κλιματισμό
 • Ψυγείο
 • Τηλεόραση
 • Τηλέφωνο
 • Στεγνωτήρα μαλλιών

Το Υδροθεραπευτήριο περιλαμβάνει

 • Πισίνα Ιαματικών Λούσεων
 • Ατομικές Μπανιέρες Υδροθεραπείας
 • Ιατρείο
 • Αίθουσες αναμονής πελατών
 • Εξωτερική πισίνα ιαματικών λούσεων με ανοιγόμενη οροφή
 • Κυλικείο – αναψυκτήριο

Οι Εγκαταστάσεις Θαλάσσιων Σπορ περιλαμβάνουν 3 ξύλινους οικίσκους διημέρευσης αθλητών – εκπαιδευόμενων και εξέδρα.

Διαβάστε επίσης:  ΕΟΤ: Αυστριακοί και Άγγλοι ψηφίζουν Ελλάδα για διακοπές το φετινό καλοκαίρι
iamatikes piges amy hamerly unsplash
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ Amy Hamerly / Unsplash

Ιστορία των Ιαματικών Πηγών Καϊάφα

Οι Ιαματικές Πηγές Καϊάφα είναι λουτρά ονομαστά από την αρχαιότητα και περιλαμβάνουν δύο πηγές, των Ανιγρίδων Νυμφών και του Γερανίου ή των Ατλαντίδων Νυμφών.

Αναβλύζουν σε σπήλαια στους πρόποδες του Όρους Λαπίθα, στην ανατολική όχθη της λιμνοθάλασσας Καϊάφα. Κατά την αρχαιότητα, τα δύο αυτά σπήλαια, το σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών που είναι το μεγαλύτερο και το Γεράνιο άντρο που είναι το μικρότερο, θεωρούνταν κατοικίες νυμφών.

Σύμφωνα μ’ έναν θρύλο άγνωστης εποχής, η ονομασία οφείλεται στον αρχιερέα της Ιουδαίας, Καϊάφα. Άλλες εκδοχές είναι ότι η ονομασία είναι τουρκική και σημαίνει μεγάλη πέτρα ή στόμιο βράχου, από το «καγιά» (πέτρα) και «φας» (μεγάλη) ή αραβικής προέλευσης και σημαίνει κόκκινος βράχος, ίσως λόγω του χρώματος των βράχων της περιοχής.

Το πιο πιθανό είναι η ονομασία να προήλθε από τη νύμφη Καλιάφεια, που ζούσε σύμφωνα με τον μύθο στο σπήλαιο των Ανιγρίδων νυμφών. Μαζί της ζούσαν άλλες δύο νύμφες, η Πηγαία από τη λέξη πηγή και η Ίαση στην οποία απέδιδαν την ιαματικότητα των νερών.

iamatikes piges1 james lee unsplash
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ James Lee / Unsplash

Ιδιότητες των Ιαματικών Νερών

Ο φυσικός ιαματικός πόρος του Καϊάφα προέρχεται από δύο πηγές

 1. Πόρος «Γερανίου Καϊάφα» που έχει αναγνωριστεί ως φυσικός ιαματικός πόρος για λουτροθεραπεία ενώ αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι τρόποι χρήσης της εισπνοθεραπείας, των ρινοπλύσεων και της ποσιθεραπείας.
 2. Πόρος «Ανιγρίδων Νυμφών Καϊάφα» που αναμένεται να αναγνωριστεί βάσει της παρακείμενης πηγής «Γεώτρηση Γ3» που βρίσκεται εκτός του σπηλαίου Ανιγριδών Νυμφών, από όπου γίνεται χρήση κατάλληλου προς λουτροθεραπεία ιαματικού νερού.

Η πηγή των Ανιγρίδων Νυμφών είναι υδροχλωριονατριούχος με ελεύθερο υδρόθειο σε σημαντική ποσότητα. Η σπηλιά (πηγή) είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, τη «μεγάλη» και τη «μικρή». Στη μεγάλη η θερμοκρασία κυμαίνεται από 32ο – 35ο C, ενώ στη μικρή από 29ο – 34ο C. Το νερό αναβλύζει από το έδαφος αλλού ζεστό και αλλού κρύο και αναμειγνύεται, δημιουργώντας ένα φυσικό χαμάμ.

Ενδείκνυται για θεραπεία

 • Παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος
  – οσφυαλγία,
  – ισχιαλγία,
  – οστεοαρθρίτιδα,
  – ρευματοειδής αρθρίτιδα,
  – αυχενικό σύνδρομο,
  – σπονδυλοαρθρίτιδα,
  – ψωριακή ρευματοπάθεια και
  – παθήσεις σχετικές με τα οστά και τους μύες
 • Παθήσεις του δέρματος
 • Γυναικολογικές παθήσεις
Διαβάστε επίσης:  ΕΟΤ: Αυστριακοί και Άγγλοι ψηφίζουν Ελλάδα για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Αντενδείκνυται

Το νερό των πηγών αντενδείκνυται για συστηματικά, μεταδοτικά και κακοήθη νοσήματα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

iamatikes piges nicole geri unsplash
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ Nicole Geri / Unsplash

Το πλαίσιο της πρόκλησης επενδυτικού ενδιαφέροντος της ΕΤΑΔ

Με την παρούσα πρόσκληση η ΕΤΑΔ απευθύνεται προς κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να υποβάλει μη δεσμευτικές προτάσεις για την ανάπτυξη είτε ολόκληρου του ακινήτου, είτε τμήματος αυτού. Η αξιοποίηση θα λάβει υπόψη τις υφιστάμενες χρήσεις, αλλά και την εν γένει ισχύουσα νομοθεσία για το ακίνητο.

Η ΕΤΑΔ θα αξιοποιήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν εντός του προαναφερόμενου πλαισίου, προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να εξετάσει τον τρόπο ανάπτυξης/αξιοποίησης του ακινήτου.

Οι προτάσεις των ενδιαφερομένων θα πρέπει να κατατεθούν σε κλειστό φάκελο στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (Πρωτόκολλο, 2ος όροφος) έως και την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 και μεταξύ 09.00-16.00.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑνυπολόγιστη οικολογική καταστροφή από διυλιστήριο που «κατάπιε» η Τόνγκα
Επόμενο άρθροΗ κλιματική αλλαγή εξωθεί σε ματανάστευση «καραβάνια» καρχαριών Tiger