Αρχική Ειδήσεις Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή από διυλιστήριο που «κατάπιε» η Τόνγκα

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή από διυλιστήριο που «κατάπιε» η Τόνγκα

0
Repsol Tonga
Διαφήμιση

Αδύναμο να αντέξει την ισχυρή έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Τόνγκα αποδείχτηκε διυλιστήριο στο Περού, με το σαρωτικό ωστικό κύμα να «απελευθερώνει» τόνους αργού πετρελαίου στον Ειρηνικό ωκεναό.

Η περουβιανή κυβέρνηση αναφέρει ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε πλήξει τη ζωή των ζώων και των φυτών σε προστατευόμενες ζώνες συνολικής έκτασης περίπου 18.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (6.950 τετραγωνικά μίλια) γύρω από νησιά και περιοχές αλιείας.

Η διαρροή δεξαμενόπλοιου που εκφόρτωνε αργό πετρέλαιο στο διυλιστήριο La Pampilla της ισπανικής εταιρείας πετρελαίου Repsol, ήταν αναπόφευκτη από τα ασυνήθιστα μεγάλα κύματα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Τόνγκα, σε απόσταση περίπου 10.000 χλμ. (6.213 μίλια).

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Repsol (REP.MC) να αποζημιώσει για το ατύχημα. «Πρόκειται για τη χειρότερη οικολογική καταστροφή που έχει συμβεί γύρω από τη Λίμα τον τελευταίο καιρό και έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες οικογένειες ψαράδων. Η Repsol πρέπει να αποζημιώσει αμέσως τους πληγέντες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Οι περουβιανοί εισαγγελείς «άνοιξαν» τις έρευνες στην συγκεκριμένη μονάδα της Repsol, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρούμπεν Ραμίρεζ συναντήθηκε με αξιωματούχους της πολυεθνικής που αποκάλυψαν ότι χύθηκαν περίπου 6.000 βαρέλια πετρελαίου.

Η Εποπτική Υπηρεσία του Περού για τις Επενδύσεις στην Ενέργεια και την Εξόρυξη (Osinergmin) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έδωσε εντολή να κλείσει ένας από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς του διυλιστηρίου, μέχρι να προσδιοριστούν τα αίτια της διαρροής.

Να σημειωθεί ότι το La Pampilla είναι το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Περού και προμηθεύει περισσότερο από το ήμισυ της τοπικής αγοράς καυσίμων.

H El País Tarija επέλεξε αντί άρθρου, το πλέον εύγλωττο όπως θα δείτε παρακάτω φωτορεπορτάζ

Διαφήμιση