Αρχική Ειδήσεις Η κλιματική αλλαγή εξωθεί σε ματανάστευση «καραβάνια» καρχαριών Tiger

Η κλιματική αλλαγή εξωθεί σε ματανάστευση «καραβάνια» καρχαριών Tiger

0
Tiger Shark jeremy lanfranchi unsplash
Tiger Shark (Jeremy Lanfranchi / Unsplash)
Διαφήμιση

Νέα μελέτη της NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) δείχνει ότι οι καρχαρίες Tiger μεταναστεύουν  βορειότερα λόγω της υπερθέρμανσης των ωκεανών. Αλλαγή που καθιστά το είδος πιο ευάλωτο από αλιείς και φάλαινες δολοφόνους.

Ο καρχαρίας τίγρης (Galeocerdo cuvier) είναι το μόνο σωζόμενο είδος του γένους Galeocerdo. Είναι ένα μεγάλο μακροαρπακτικό, ικανό να φτάσει σε μήκος άνω των 5 μέτρων. Πληθυσμοί του είδους βρίσκονται σε πολλά τροπικά και εύκρατα νερά, ειδικά γύρω από τα νησιά του κεντρικού Ειρηνικού. Το όνομά τους προέρχεται από τις σκούρες ρίγες στο σώμα τους, οι οποίες όμως ξεθωριάζουν καθώς ο καρχαρίας μεγαλώνει.

Ο καρχαρίας τίγρης είναι ένας μοναχικός, κυρίως νυχτερινός κυνηγός. Είναι αξιοσημείωτο ότι έχει το ευρύτερο φάσμα τροφών από όλους τους καρχαρίες, με μια σειρά θηραμάτων που περιλαμβάνει ψάρια, φώκιες, πουλιά, καλαμάρια, χελώνες, θαλάσσια φίδια, δελφίνια, ακόμη και άλλους μικρότερους καρχαρίες.

Έχει επίσης τη φήμη του «σκουπιδοφάγου», καταναλώνοντας μια ποικιλία από μη βρώσιμα, τεχνητά αντικείμενα που παραμένουν στο στομάχι του. Αν και κορυφαίοι θηρευτές όμως, οι καρχαρίες τίγρης μερικές φορές λαμβάνονται ως θήραμα από ομάδες φαλαινών δολοφόνων. Θεωρείται σχεδόν απειλούμενο είδος λόγω των πτερυγίων του και της αλιείας από τον άνθρωπο.

NOAAFisheries
Σήμανση Καρχαριών πριν την απελευθέρωσή τους. NOAA Fisheries

Τα ευρήματα της NOAA Fisheries

Μια νέα μελέτη της NOAA Fisheries διαπίστωσε ότι η κατανομή των καρχαριών Tiger έχει επεκταθεί στον βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή η μεγάλης κλίμακας επέκταση προς τα βόρεια προήλθε από την κλιματική αλλαγή, ειδικά τη συνολική θέρμανση του Μεγάλου Θαλάσσιου Οικοσύστημα της Βορειοανατολικής Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας των ΗΠΑ, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Global Change Biology.

«Τα δεδομένα μας από τη δειγματοληψία δείχνουν ότι οι καρχαρίες τίγρεις περνούσαν πάντα χρόνο στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη τουλάχιστον πίσω στις δεκαετίες του 1960 και του 1970», δήλωσε η Cami McCandless , συν-συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του προγράμματος Apex Predators της NOAA Fisheries . «Αλλά τώρα όχι μόνο φτάνουν νωρίτερα, αλλά περνούν περισσότερο χρόνο στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη λόγω της υπερθέρμανσης των ωκεανών».

Οι καρχαρίες τίγρεις δεν στοχοποιούνται για εμπορική χρήση στα ύδατα των ΗΠΑ, αλλά μπορούν να αλιευτούν ως παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού έχει μετατοπίσει τις κινήσεις των καρχαριών Tiger πέρα ​​από τις περιοχές διαχείρισης που είναι κλειστές για δραστηριότητες με παραγάδια, αυξάνοντας την ευπάθειά τους σε αυτούς τους τύπους αλιείας.

Για να διερευνήσουν τις αλλαγές στην εποχιακή κατανομή του καρχαρία, οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν συνδυασμένες αναλύσεις

  • Δορυφορικά δεδομένα τηλεμετρίας από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι
  • Περιβαλλοντικά δεδομένα τηλεπισκόπησης από το NOAA CoastWatch
  • Μοντελοποίηση οικοτόπων

NOAA Fisheries

Οι πληροφορίες για την επισήμανση βασίστηκαν σε δεδομένα από 47 ιχνηλατημένους καρχαρίες Tiger από το 2010–2019, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε 5.776 τοποθεσίες σε όλο τον Ατλαντικό. Συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με 8.764 τοποθεσίες σύλληψης καρχαριών από το πρόγραμμα επισήμανσης που εκτείνεται σε σχεδόν 40 χρόνια (1980–2018).

Ταχεία μετανάστευση προς Βορρά

Οι καρχαρίες τίγρης φτάνουν νωρίτερα στα βορειοανατολικά και επεκτείνουν τις κινήσεις τους βόρεια κατά τη διάρκεια αυτών των μεταναστεύσεων, όταν παρουσιάστηκαν ανωμαλίες υψηλής θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας. Δεδομένα δορυφορικής τηλεμετρίας υποδηλώνουν ότι, κατά μέσο όρο, για κάθε 1 βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας, οι καρχαρίες τίγρεις έχουν φτάσει στα βόρεια νερά 14 ημέρες νωρίτερα. Επέκτειναν επίσης τις κινήσεις τους βορειότερα κατά σχεδόν 4 μοίρες γεωγραφικού πλάτους.

Τα δεδομένα από το πρόγραμμα Cooperative Shark Tagging υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα. Υποδεικνύουν ότι το βόρειο άκρο των περιοχών υψηλής πυκνότητας αλιευμάτων μετατοπίστηκε βόρεια κατά τη διάρκεια των θερμών εποχών κατά 400 χιλιόμετρα περισσότερα από τη δεκαετία του 1980.

Άλλοι βιολογικοί, δημογραφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε αυτά τα πρότυπα χρήσης οικοτόπων. Ωστόσο, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας βίαιη μετανάστευσης.

Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο Βορειοανατολικό Οικοσύστημα

Ο παγκόσμιος ωκεανός θερμαίνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1970. Μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά αλλαγής σημειώνονται σε παραγωγικές περιοχές όπως το μεγάλο θαλάσσιο οικοσύστημα της βορειοανατολικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας των ΗΠΑ.

Η έρευνα έχει τεκμηριώσει ορισμένες αλλαγές που οφείλονται στο κλίμα στις κατανομές των θαλάσσιων ειδών, αλλά αυτές είναι εξαιρετικά μεταβλητές μεταξύ ταξινομικών ομάδων και περιοχών των ωκεανών. Οι βασικές ερευνητικές προτεραιότητες είναι ο καθορισμός του ρυθμού και της εμβέλειας των μετατοπίσεων για την κατανόηση των μηχανισμών που τις οδηγούν.

Οι αλλαγές κατανομής θαλάσσιων πληθυμσών επηρεάζουν τις σχέσεις αρπακτικών-θηραμάτων, πότε και πού συμβαίνουν συγκρούσεις ανθρώπου-άγριας ζωής και άλλους παράγοντες. Έρευνες όπως αυτή, η οποία προσδιορίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ένα είδος, επιτρέπει στους διαχειριστές πόρων να ενσωματώνουν τις αλλαγές στις αποφάσεις διαχείρισης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιεθνής διαγωνισμός για την αναβάθμιση των θερμαλιστικών δομών της Λίμνης Καϊάφα
Επόμενο άρθρο1ο Κυπέλλο Αλπικών: Ξεκινούν οι αγώνες χιονοδρομίας από Βασιλίτσα Γρεβενών