Αρχική Ειδήσεις «Μπαλάκι» οι ευθύνες για το χάος της Αττικής Οδού – Οι αποζημιώσεις...

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για το χάος της Αττικής Οδού – Οι αποζημιώσεις του Δ.Αθηναίων

0
attiki
Διαφήμιση

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Κυβέρνησης, Αττικής Οδού, Περιφέρειας και Τροχαίας για το αν, πότε και ποιος ζήτησε έγκαιρα την απαγόρευση διέλευσης των βαρέων οχημάτων το βράδυ της Κυριακής, γεγονός που θα αποσοβούσε τον κίνδυνο του κυκλοφοριακού «εμφράγματος» την επομένη, εν μέσω της χιονοκαταιγίδας «ΕΛΠΙΔΑ».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, τα εκχιονιστικά της Αττικής Οδού ξέμειναν από καύσιμα τις κρίσιμες ώρες που η κακοκαιρία έπληττε το Λεκανοπέδιο. Πέραν τούτου όμως, «μπαλάκι» γίνονται οι ευθύνες για την καθυστερημένη εντολή διακοπής της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο που «πάγωσε» την κίνηση για 36 ώρες.

Το «γάντι» της Αττικής Οδού

Με ανακοίνωση τους οι «Αττικές Διαδρομές» επισημαίνουν ότι «αρμόδιος φορέας για τη διακοπή της λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού είναι η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής», τονίζοντας ότι η ίδια είχε θέσει εξαρχής, ρητώς, από το βράδυ της Κυριακής, αιτήματα προληπτικής απαγόρευσης των φορτηγών.

Η εταιρεία επισημαίνει επίσης, ότι η απαγόρευση από την Τροχαία ήρθε πολύ αργά, με το φαινόμενο σε πλήρη εξέλιξη, και αφού είχαν ήδη προκύψει, μεγάλα κυκλοφοριακά ζητήματα.

ATTIKH1
Εικόνα: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Κατηγορηματική διάψευση από υπ.Κλιματικής Κρίσης

Με ανακοίνωση του, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης «διαψεύδει κατηγορηματικά ότι στις συσκέψεις τέθηκε από τη συγκεκριμένη εταιρεία αίτημα «προληπτικής απαγόρευσης των φορτηγών και βαρέων οχημάτων από το βράδυ της Κυριακής, και ότι «όλοι οι παρόντες παραχωρησιούχοι και λειτουργοί αυτοκινητοδρόμων, συμφώνησαν στην πρόταση για προληπτική και -σε κάθε περίπτωση- έγκαιρη απαγόρευση των φορτηγών».

Προσθέτει, ότι «σε ό,τι αφορά στα βαρέα οχήματα είχε συμφωνηθεί να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης το πρωί της Δευτέρας, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου».

Στον «καυγά» και η Πυροσβεστική

Μέσω συνομιλίας που είδε το φως της δημοσιότητας, μεταξύ στελεχών της Αττικής Οδού και της Πυροσβεστικής, μία ημέρα μετά τον ισχυρισμό της εταιρείας διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου πως ουδέποτε η Τροχαία ζήτησε να απαγορευθεί η κυκλοφορία των οχημάτων από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, πυροδοτεί περαιτέρω την ένταση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής ζήτησε από την Υπηρεσία του να κλείσει η Αττική Οδός, αίτημα που μεταφέρθηκε ως εισήγηση στους υπευθύνους του αυτοκινητόδρομου. Ο διάλογος αυτός έγινε στις 11:30 το πρωί, ενώ οι «αρμόδιοι» αποφάσισαν τελικά να κλείσουν το δρόμο στις 18:00 το απόγευμα.

Ολόκληρος ο διάλογος όπως παρουσιάστηκε, με πηγή την Πυροσβεστική Υπηρεσία

«Αξιωματικός σε κέντρο της Πυροσβεστικής: Κέντρο πρέπει να κλείσει η Αττική Οδός. Είναι πολύ έντονη η χιονόπτωση θα υπάρξει πρόβλημα.

Πυροσβεστική σε Αττική Οδό: Εισηγούμαστε να κλείσετε την Αττική Οδό. Μας διαβιβάζουν ότι θα υπάρξει πρόβλημα.

Αττική Οδός: Μην ανησυχείτε το ‘χουμε».

Attiki Odos1 eurokinissi
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα «σκάγια» πήραν και τον Περιφερειάρχη Αττικής

Παρά την πλήρη κάλυψη στους αρμόδιους υπουργούς που παρείχε ο πρωθυπουργός, κατά τον απολογισμό των ευθυνών από το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου επέρριψε σχεδόν το σύνολο των ευθυνών στην εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού, άφησε και σαφέστατες αιχμές προς τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, παρά τις γενικόλογες ευθύνες που φέρουν σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων οι ΟΤΑ.

Ο κ.Πατούλης σήκωσε το «γάντι» και αναφέρθηκε στις συσκέψεις των αρμόδιων φορέων που είχαν προηγηθεί της κακοκαιρίας, τονίζοντας ότι συμμετείχαν περίπου 25 άτομα από όλους τους φορείς, ενώ σημείωσε πως τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν στους κεντρικούς άξονες ήταν αποτέλεσμα του εγκλωβισμού αρκετών οχημάτων που δεν επέτρεπαν στα εκχιονιστικά να φτάσουν στα σημεία που έπρεπε.

«Όταν σε μια αλυσίδα δεν δουλέψει ένας κρίκος, σε ακραία γεγονότα, τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο να καλύψεις το κενό, να προσθέσεις δηλαδή και άλλες δυνάμεις» συμπλήρωσε για τα όσα συνέβησαν στην Αττική Οδό ο κ. Πατούλης, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.

Η γαλαντόμος παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων

Κι ενώ, η εταιρία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό χρειάζεται ακόμη λίγες ημέρες για να διευκρινίσει τον τρόπο και τους όρους καταβολής των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο, εμφανίζεται ο  Δήμος Αθηναίων και ανακοινώνει αποζημιώσεις express σε οδηγούς, των οποίων τα οχήματα υπέστησαν ζημιές από πτώσεις δέντρων… μόνο με μία φωτό και το συμβόλαιο του αυτοκινήτου.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Δήμου να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα, τις αιτήσεις αποζημίωσης που έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν δημότες για οχήματα που υπέστησαν ζημιές από την πτώση δέντρων και κλαδιών στην Αθήνα.

Προϋπόθεση για την υποβολή των αιτήσεων είναι τα οχήματα να βρίσκονταν σταθμευμένα είτε σε κοινόχρηστο χώρο ή σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του Δήμου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους προς την αρμόδια Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, στη διεύθυνση d.pras.ast.panidas@athens.gr ή να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πρωτοκόλλου του Δήμου (Λιοσίων 22 – 2ος όροφος).

Αμέσως μετά την παραλαβή της αίτησης, η Διεύθυνση Πρασίνου θα ζητήσει από τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Διαφήμιση