Αρχική Ειδήσεις Αεροχείμαρος φέρνει πολικές θερμοκρασίες από Παρασκευή

Αεροχείμαρος φέρνει πολικές θερμοκρασίες από Παρασκευή

0
aeroxeimaros les anderson unsplash
Les Anderson / Unsplash
Διαφήμιση

Τοπικές βροχές προβλέπονται σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου κυρίως στο νότιο Αιγαίο, ενώ μικρή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία την Τρίτη και την Τετάρτη. Παρά τη φαινομενική καλυτέρευση του καιρού την Πέμπτη, από Παρασκευή 21 Ιανουαρίου αναμένεται μία ψυχρή εισβολή από τα βόρεια Βαλκάνια που θα δώσει χιόνια και σε χαμηλότερα υψόμετρα, πολικές θερμοκρασίες και θυελλώδεις βοριάδες το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικότερα, η κάθοδος ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα η οποία ξεκίνησε με την κακοκαιρία «Διομήδης», αναμένεται να συνεχιστεί κατά κύματα και κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας.

vroxi misael silvera unsplash
Misael Silvera / Unsplash

«Τσουνάμι» ψυχρών αέριων μαζών

Αυξημένες είναι οι πιθανότητες ώστε η ψυχρή εισβολή που θα εκδηλωθεί το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιανουαρίου, να είναι η εντονότερη, καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες.

Την Κυριακή 16/1 έλαβε χώρα η πρώτη από μια νέα σειρά ψυχρών εισβολών, η οποία ήταν ξηρή και δεn συνοδεύτηκε από φαινόμενα.

Το διήμερο Τρίτη 18/01 – Τετάρτη 19/01 θα ακολουθήσει μια δεύτερη ψυχρή εισβολή, ελαφρώς ισχυρότερη, η οποία θα δώσει πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

Τέλος από το Σάββατο 22/01 ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη, ακόμα ισχυρότερη ψυχρή εισβολή η οποία εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα.

thyella torsten dederichs unsplash
Torsten Dederichs / Unsplash

Τα χαρακτηριστικά του Αεροχειμάρου

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα, σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνησή του καθορίζει την δημιουργία και τη κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρρος κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από την μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό  έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ανατολικότερα ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας, ο αεροχείμαρρος στρέφεται προς νότο μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Λεπτομέρειες ωστόσο ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις περιοχές που θα επηρεάσει ο αναμενόμενος αεροχείμαρος τη χώρα μας, θα δοθούν με νεότερες ανακοινώσεις.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑρνητές της «Covid» μοιράζουν 2ευρα πρόστιμα και κάνουν φιλανθρωπίες
Επόμενο άρθροΤο νέφος προκαλεί «έμφραγμα» και στους επιδημιολογικούς δείκτες