Αρχική COVID-19 Το νέφος προκαλεί «έμφραγμα» και στους επιδημιολογικούς δείκτες

Το νέφος προκαλεί «έμφραγμα» και στους επιδημιολογικούς δείκτες

0
atmosfairiki rypansi unsplash
Ατμοσφαιρική ρύπανση ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ Πηγή: Unsplash
Διαφήμιση

Η μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από την Covid-19, διαπιστώνει έρευνα του Κέντρου Έρευνας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του University of Insubria, στη Βόρεια Ιταλία.

Όπως υπολογίστηκε, κάθε μέση ετήσια αύξηση των μικροσωματιδίων της ατμόσφαιρας (1 μg / m3) σχετίζεται με 5% αύξηση της ρύπανσης σε μια περιοχή, η οποία ισοδυναμεί με επιπλέον 294 μολύνσεις από κορωνοϊό ανά 100.000 κατοίκους ετησίως.

Η ταυτότητα της έρευνας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Giovanni Veronese, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Environmental and Occupational 2020-21 για την πόλη Varese των 81.543 κατοίκων στη Λομβαρδία, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία και παρουσιάζει έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το Σίδνεϊ βυθίστηκε στο νέφος

Η μελέτη αξιολόγησε τα μέσα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων με την πάροδο του χρόνου (σωματίδια, διοξείδιο του αζώτου και μονοξείδιο του αζώτου και του όζοντος) και τα συσχέτισε με την εξέλιξη των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ρύποι αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον Covid-19 σε άτομα, ειδικά σε άτομα άνω των 55 ετών.

Η ομοιο-παθητική συμπτωματολογία των ευρημάτων

Η βασική συμπτωματολογία νόσησης από Covid-19, είναι εφάμιλλη των συμπτωμάτων από μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων, λόγω χρόνιων φλεγμονών και εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Με παρόμοιο τρόπο φαίνεται ότι αυξάνεται η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό, αν ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες μολυσμένου αέρα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να μειώσουν περαιτέρω τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί επίσης να συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων του Covid-19 στη δημόσια υγεία».

 

Με πληροφορίες από new.fox-24

Διαφήμιση