Αρχική Ειδήσεις To Master Plan της Περιφέρειας Αττικής για την κλιματική κρίση

To Master Plan της Περιφέρειας Αττικής για την κλιματική κρίση

0
Patoulis Petsas
Διαφήμιση

Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των καταστροφών που προκαλούν φυσικά φαινόμενα, παρουσίασε η Περιφέρεια Αττικής, σε ειδική εκδήλωση παρουσία αυτοδιοικητικών και αρμόδιων υπουργών. Στο Μaster Ρlan καταγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση, οι κίνδυνοι ανά περιοχή, το σύνολο των απαιτούμενων έργων και παρεμβάσεων με την ανάλογη κοστολόγηση, καθώς και οι τρόποι συμμετοχής και εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα Πολιτικής προστασίας, μέσα από τα σχετικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής.

«Στα χέρια μας έχουμε πλέον ένα δυναμικό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, που συμπληρώνεται διαρκώς με τις επισημάνσεις και υποδείξεις των επιστημόνων. Με τη στήριξη της Πολιτείας και τη συνεργασία της κοινωνίας, δουλεύουμε μεθοδικά για να πετύχουμε τον στόχο μας: Να κάνουμε την Αττική Πρώτη σε Ασφάλεια Περιφέρεια της χώρας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Οι δράσεις και άξονες του MasterPlan

Το σχέδιο διαχείρισης καταστροφών,διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το Κέντρο Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, εστιάζει καταρχήν στην αντιπλημμυρική θωράκιση των πρόσφατα καμένων περιοχών της Αττικής.

Σε αυτό καταγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση, οι κίνδυνοι ανά περιοχή, το σύνολο των απαιτούμενων έργων και παρεμβάσεων με την ανάλογη κοστολόγηση, καθώς και οι τρόποι συμμετοχής και εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα Πολιτικής προστασίας, μέσα από τα σχετικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής.

Ειδικότερα κατά την ημερίδα ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας ΕΚΠΑ Ε. Λέκκας ανέλυσε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο φυσικό περιβάλλον.

Ακολούθως ο Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ/Κέντρο BEΥOND προχώρησε στην Παρουσίαση αποτελεσμάτων εκτίμησης πλημμυρικού κινδύνου και στη συνέχεια ο Μηχανικός – μελετητής Ν. Ραμπαούνης παρουσίασε τα τεχνικά έργα που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, άμεσα (καμμένες περιοχές-προγραμματική σύμβαση με Υπουργείο Περιβάλλοντος) και μακροπρόθεσμα.

Τοποθετήσεις έγιναν επίσης από επιστημονικούς συνεργάτες του Κέντρου Beyond του ΕΑΑ, Αλ. Τσούνη και Ν. Σταθόπουλο, τον Διευθυντή Τενχικών έργων της Περιφέρειας Αλ. Καλογερόπουλος και τους Προϊσταμένους των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Γ. Ασπορυλάκης, Σ. Παγωτέλης και Μ. Κάραλη.

Δείτε αναλυτικά όλες τις μελέτες που παρουσιάστηκαν από τις επιστημονικές ομάδες και τα τεχνικά στελέχη της Περιφέρειας.

Οι υπουργικές δεσμεύσεις

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Σ. Πέτσας και ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυράς.

Οι Υπουργοί, αφού υπογράμμισαν στο σύνολο τους τη χρησιμότητα του εργαλείου που έχει πλέον στα χέρια της η Περιφέρεια Αττικής, δεσμεύτηκαν για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Περιφέρειας προκειμένου να υλοποιήσει τα έργα που απαιτούνται.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης αφού χαρακτήρισε το master plan ένα κομβικό βήμα στον τομέα της Πολιτικής προστασίας, προανήγγειλε πως θα αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ που θα δοθούν στην Περιφέρεια για την πολιτική προστασία κατά 30%.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεσμεύθηκε πως έχουν ήδη διασφαλιστεί και θα δοθούν σύντομα στην Περιφέρεια 30 εκ. ευρώ, τα οποία στη βάση των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων που θα υπογραφούν με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δοθούν για την άμεση υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας.

Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην πρόληψη υπογράμμισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και ανακοίνωσε πως η πρώτη από τις 3 προγραμματικές συμβάσεις που θα συναφθούν με την Περιφέρεια είναι έτοιμη προς υπογραφή και αφορά έργα ορεινής υδρονομίας, σε περιοχές που επλήγησαν.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδης, χαρακτήρισε το master plan το πρώτο σημαντικό βήμα στο Μαραθώνιο που θα ακολουθήσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, χαρακτήρισε πρωτοπόρα την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και αναφέρθηκε στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η Περιφέρεια Αττικής, προηγήθηκε του νόμου.

Δείτε την παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου διαχείρισης των καταστροφών που προκαλούν φυσικά φαινόμενα από την Περιφέρεια Αττικής.

  • /li>
Διαφήμιση