Αρχική Περιβάλλον Συσκευασίες μιας χρήσης: Περιβαλλοντικό τέλος σε take away και delivery από 1η...

Συσκευασίες μιας χρήσης: Περιβαλλοντικό τέλος σε take away και delivery από 1η Ιανουαρίου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
coffe
Εικόνα: UNSPLASH/Kevin Lehtla
Διαφήμιση

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος σε take away και delivery για τα προϊόντα μίας χρήσης, που «διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά», σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

«Η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. Το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά», επισημαίνεται στη σχετική απόφαση. Το περιβαλλοντικό τέλος αφορά κυρίως χάρτινα προϊόντα μιας χρήσης, τα οποία θα επιβαρύνονται με το ποσό των 4 λεπτών.

Σύμφωνα με τον Ν. 4736/2020, το ύψος της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος έχει οριστεί στα 0,05 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει πως η τιμή του καφέ σε κυπελλάκι με καπάκι θα αυξηθεί κατά 0,10 ευρώ.

Η εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος αφορά σε:

1) Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.

2) Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

  • προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος, συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο,
  • είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση.

Το ποσό της εισφοράς προστασίας περιβάλλοντος θα πρέπει αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του ΦΠΑ και θα πρέπει να αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούται να τηρεί η επιχείρηση.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων, σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε εισφορά προστασίας περιβάλλοντος, με αναγραφή του ποσού της εισφοράς των 4 λεπτών.

Αντιδράσεις στην εστίαση

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στον χώρο της εστίασης για το περιβαλλοντικό τέλος σε χάρτινα προϊόντα μιας χρήσης, όπως κυπελλάκια και κουτιά τροφίμων.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και επισιτισμού είναι αγανακτισμένοι και υποστηρίζουν ότι το μέτρο έρχεται να επιβαρύνει μια ήδη δύσκολη περίοδο τον κλάδο που έχει πληγεί λόγω μέτρων κατά του κορονοϊού.Η κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία ενός νέου τέλους, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία και φέρνοντας την εστίαση σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέο εμβόλιο: Εγκρίθηκε και επίσημα στην ΕΕ το Novavax – Έρχεται τον Ιανουάριο
Επόμενο άρθροΠριν από 41.000 χρόνια, τα σέλας ήταν ορατό στον ισημερινό