Νέο εμβόλιο: Εγκρίθηκε και επίσημα στην ΕΕ το Novavax – Έρχεται τον Ιανουάριο

    0
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
    Διαφήμιση

    Σύνταξη: ecozen.gr

    Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax κατά του κοροναϊού,  μετά τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Πρόκειται για το πέμπτο εμβόλιο κατά της COVID-19 που έχει εγκριθεί στην ΕΕ.

    Η εξουσιοδότηση ακολουθεί τη θετική επιστημονική σύσταση που βασίζεται σε ενδελεχή αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και έχει εγκριθεί από τα κράτη μέλη.

    Το εμβόλιο δύο δόσεων, με την εμπορική ονομασία Nuvaxovid, εγκρίθηκε μόνο για ενήλικες. Περιέχει πρωτεΐνες του πανδημικού κοροναϊού που αναγνωρίζονται ως αντιγόνα από το ανοσοποιητικό σύστημα και πυροδοτούν την παραγωγή αντισωμάτων κατά του κοροναϊού.

    Φον Ντερ Λάιεν: από τον Ιανουάριο στην Ευρώπη

    «Σε μια περίοδο κατά την οποία η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ταχέως και πρέπει να εντείνουμε τον εμβολιασμό και τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τη σημερινή έγκριση του εμβολίου της Novavax» σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

    «Αυτό είναι το πέμπτο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο του χαρτοφυλακίου των εμβολίων μας, το οποίο προσφέρει ευπρόσδεκτη επιπλέον προστασία στον Ευρωπαίο πολίτη έναντι της πανδημίας. Μακάρι αυτή η εξουσιοδότηση να προσφέρει μια ισχυρή ενθάρρυνση σε όλους όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει ενισχυτική δόση, ότι τώρα είναι η ώρα να το κάνουν».

    Σημειώνεται ότι οι πρώτες παρτίδες από το εμβόλιο αναμένονται στην Ευρώπη από τον ιανουάριο

    Εμβόλιο που βασίζεται σε πρωτεΐνη

    Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι «αυτό είναι το πρώτο μας εμβόλιο που βασίζεται σε πρωτεΐνη, το οποίο δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κατά της COVID-19. Ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις για την αύξηση της προστασίας έναντι της COVID-19 είναι σήμερα πιο σημαντικές από ποτέ, εάν θέλουμε να ανακόψουμε το κύμα λοιμώξεων και να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση και εξάπλωση νέων παραλλαγών».

    «Σήμερα προσφέρουμε ένα ακόμη ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στους πολίτες μας, παράλληλα με μια ανανεωμένη έκκληση για εμβολιασμό, εμβολιασμό, εμβολιασμό!» υπογράμμισε.

    Με βάση τη θετική γνωμοδότηση του EMA, η Επιτροπή επαλήθευσε όλα τα στοιχεία που υποστηρίζουν την άδεια κυκλοφορίας και συμβουλεύτηκε τα κράτη μέλη πριν την χορηγήσει.

    Διαφήμιση