Αρχική Διάστημα Πριν από 41.000 χρόνια, τα σέλας ήταν ορατό στον ισημερινό

Πριν από 41.000 χρόνια, τα σέλας ήταν ορατό στον ισημερινό

0
σέλας
Η Γη περιβάλλεται από μια γιγάντια μαγνητική φυσαλίδα που ονομάζεται μαγνητόσφαιρα, η οποία είναι μέρος ενός δυναμικού, διασυνδεδεμένου συστήματος που ανταποκρίνεται σε ηλιακές, πλανητικές και διαστρικές συνθήκες. (Εικόνα: NASA)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για να μπορέσει κάποιος να θαυμάσει το βόρειο σέλας, θα πρέπει να ταξιδέψει οντά στο βόρειο Πόλο. δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Πριν από 41.000 χρόνια, από μια διαταραχή του μαγνητικού πεδίου της Γης το σέλας περιπλανιόταν κάπου στον Ισημερινό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της γεωμαγνητικής διαταραχής, γνωστής ως γεγονός Laschamp ή εκδρομή Laschamp, ο μαγνητικός βορράς και ο νότος του πλανήτη αποδυναμώθηκαν και το μαγνητικό πεδίο έγειρε στον άξονά του και μειώθηκε σε ένα κλάσμα της προηγούμενης ισχύος του. Αυτό μείωσε τη μαγνητική έλξη που κανονικά κατευθύνει τη ροή των ηλιακών σωματιδίων υψηλής ενέργειας προς τον βόρειο και τον νότιο πόλο, όπου αλληλεπιδρούν με τα ατμοσφαιρικά αέρια για να φωτίσουν τον νυχτερινό ουρανό ως το βόρειο και το νότιο φως.

Χρειάστηκαν περίπου 1.300 χρόνια για να επιστρέψει το μαγνητικό πεδίο στην αρχική του ισχύ και κλίση, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα σέλας παρασυρόταν σε πλάτη σχεδόν του ισημερινού όπου συνήθως δεν φαίνονται ποτέ.

Αυτό ανέφεραν επιστήμονες την περασμένη  Πέμπτη (16 Δεκεμβρίου) στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη και διαδικτυακά.

Σέλας: Αλλαγές ακόμη και σε συνθήκες διαβίωσης

Αυτή η περίοδος έντονης γεωμαγνητικής αλλαγής μπορεί επίσης να έχει διαμορφώσει αλλαγές στην ατμόσφαιρα της Γης που επηρέασαν τις συνθήκες διαβίωσης σε μέρη του πλανήτη, είπε ο  Agnit Mukhopadhyay, υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Επιστημών Κλίματος και Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο συνέδριο AGU.

Πριν από περίπου 41.000 χρόνια, η δύναμη της μαγνητόσφαιρας έπεσε κατακόρυφα «στο 4% σχεδόν των σύγχρονων τιμών» και έγειρε προς την πλευρά της, είπε ο Mukhopadhyay. “Πολλές έρευνες στο παρελθόν προέβλεψαν ότι η μαγνητόσφαιρα εξαφανίστηκε εντελώς κατά τη διάρκεια της ημέρας”, πρόσθεσε.

Ο Mukhopadhyay και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια σειρά από διαφορετικά μοντέλα για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η εξαφάνιση των Νεάντερταλ

Προηγούμενες μελέτες υποστήριζαν ότι το γεγονός Laschamps θα μπορούσε να έχει επηρεάσει την ανθρώπινη εγκατάσταση στην προϊστορική Γη βυθίζοντας τον πλανήτη σε περιβαλλοντική κρίση. Τα νέα μοντέλα υπαινίσσονται ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα ήταν “πολύ πιθανό”, ανέφερε ο Mukhopadhyay. Νωρίτερα αυτό το έτος, άλλοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια εξασθενημένη μαγνητόσφαιρα θα είχε διεισδύσει εύκολα από τους ηλιακούς ανέμους, οδηγώντας σε καταστροφή τους στρώματος του όζοντος, κλιματική αναταραχή και εξαφανίσεις – ίσως ακόμη και να έχει συμβάλει στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ στην Ευρώπη, είχε αναφέρει το Live Science .

Διαβάστε επίσης:  Κ. Σκρέκας: Ίσως χαμηλότερες οι τιμές ενέργειας τον Φεβρουάριο
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣυσκευασίες μιας χρήσης: Περιβαλλοντικό τέλος σε take away και delivery από 1η Ιανουαρίου
Επόμενο άρθροWorld Travel Awards: Νέα παγκόσμια διάκριση για την Αττική