Αρχική Ειδήσεις Συναγερμός για νεκρές καρέτα – καρέτα σε Θεσσαλονίκη και Στερεά

Συναγερμός για νεκρές καρέτα – καρέτα σε Θεσσαλονίκη και Στερεά

0
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ
Θαλάσσια Χελώνα - Πηγή: Unsplash/Οlga Τsai
Διαφήμιση

Συναγερμός σήμανε από χτες στις Λιμενικές Αρχές Θεσσαλονίκης αλλά και Φθιώτιδας και Εύβοιας μετά τον εντοπισμό νεκρών χελώνων καρέτα – καρέτα στην περιφέρειά τους και την ανάληψη των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να καθοριστούν οι αιτίες αλλά και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την υγειονομική ταφή αυτών.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 5 Δεκεεμβρίου, εντοπίστηκαν δύο νεκρές θαλάσσιες χελώνες από τις Λιμενικές Αρχές Στυλίδας και Κύμης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η μία χελώνα βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού της Κύμης στην Εύβοια και η δεύτερη στην περιοχή «Μελίσσια» Στυλίδας του νομού Φθιώτιδας.

Σήμερα, μία μόλις μέρα μετά, θεατές παρόμοιας αποτρόπαιης εικόνες βρέθηκαν και οι Λιμενικές Αρχές Επανομής στη Θεσσαλονίκη, εντοπίζοντας νεκρή θαλάσσια χελώνα είδους καρέτα καρέτα, στην παραλία Ποταμός.

Το καθεστώς προστασίας της καρέτα καρέτα

Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος, το οποίο προστατεύεται σύμφωνα με την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας και της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (ΙUCN) και προστατεύεται σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ (Παράρτημα ΙΙ) από,

  • τη Σύμβαση της Ουάσιγκτον για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας (CITES, 1973),
  • τη Σύμβαση της Βόννης για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών της πανίδας (1979),
  • τη Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης (1979),
  • το Π.Δ. 617/80, το οποίο απαγορεύει την αλιεία της, τη συλλογή νεοσσών και την καταστροφή των αβγών της, καθώς και
  • το Π.Δ. 67/81 που απαγορεύει τη σύλληψη, το εμπόριο, την κακοποίηση, τη θανάτωση και την κατοχή θαλάσσιων χελωνών.

Τα αίτια και οι ακριβείς συνθήκες θανάτου των προστατευόμενων θαλάσσιων οργανισμών βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Διαφήμιση