Αρχική Special Topics ΕΛΙΖΑ: Μπουνιά στο στομάχι το σποτ για την παιδική κακοποίηση

ΕΛΙΖΑ: Μπουνιά στο στομάχι το σποτ για την παιδική κακοποίηση

0
Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «ΕΛΙΖΑ»
Διαφήμιση

Λίγες μόλις μέρες μετά τα επίσημα εγκαίνια της πρώτης νοσοκομειακής μονάδας για την περίθαλψη και φροντίδα κακοποιημένων παιδιών και βρεφών, η εταιρεία «ΕΛΙΖΑ» επανέρχεται με ένα καθηλωτικό σποτ στο πλαίσιο εκστρατείας ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλων κατά του φαινομένου.

Η «γεωμετρία» της απάνθρωπης διαχείρισης και έκφρασης συναισθημάτων σε παιδιά κάτω των 18 ετών είναι αποστομωτική. Ένα δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 2 έως 17 ετών έχουν υποστεί σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική βία ή παραμέληση, τον περασμένο χρόνο.

Ενώ, έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα περιστατικά βίας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας επιδρούν μακροχρόνια στην υγεία και στην ευζωία των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε αυτά κατά την παιδική ηλικία.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΕΛΙΖΑ» που έχει ως στόχο να προάγει τα δικαιώματα παιδιών που έχουν υποστεί είτε κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίησή ή παραμέληση, είναι κάθετη, «η κακοποίηση των παιδιών μπορεί να προληφθεί”.

Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών εκπονείται, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, από τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας ΕΚΠΑ και το τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Η «ιστορία» της Ελίζας

Το 1995, η 6χρονη Elisa Izquierdo, παιδί μεταναστών που ζούσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, υπέκυψε στα βαριά τραύματα που της κατάφερε η χρόνια χρήστης ουσιών μητέρα της. Οι Αρχές έκαναν λόγο για τη χειρότερη περίπτωση παιδικής κακοποίησης που «είχαν δει ποτέ».

Δυστυχώς, υπάρχουν γύρω μας και άλλες Ελίζες, καθιστώντας το χρέος της Πολιτείας απέναντι σε όλες αυτές τις ευάλωτες ψυχές άμεσα απαιτητό και «εισπράξιμο».

Η ελληνική ΜΚΟ που φέρει το όνομα της αδικοχαμένης μικρής, ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην πατρίδα μας, εκκινώντας το 2008 με την ανίχνευση και τη διερεύνηση παρόμοιων περιστατικών.

Την ίδια χρονιά η Οργάνωση ξεκίνησε, σε συνεργασία με τα «Παιδικά Xωριά SOS», τη λειτουργία του πρώτου ξενώνα θεραπείας και αποκατάστασης παραμελημένων και κακοποιημένων παιδιών, ενώ ακολούθησε η δημιουργία της 1ης Μονάδας Φροντίδας στο Νοσοκομείο Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ 3

Η πρώτη νοσοκομειακή μονάδα για κακοποιημένα βρέφη

Τις προηγούμενες ημέρες εγκαινιάστηκε η 2η Μονάδα στο Νοσοκομείο Αττικόν που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση και την καθοδήγηση της Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής.

Η Μονάδα είναι οργανωμένη και στελεχωμένη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, με ένα κατάλληλα διαμορφωμένο και φιλικό για την εξέταση των παιδιών ιατρείο, καθώς και έναν χώρο συνάντησης και εργασίας για όλους όσοι εμπλέκονται στη φροντίδα τους.

Συγκεκριμένα εξασφαλίζεται

  • Η εξέταση και παρακολούθηση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης ή παραμέλησης
  • Συντονισμός διεπιστημονικής φροντίδας, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες επαγγελματιών που καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά κακοποίησης, π.χ. ιατρός, νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός, επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ιατροδικαστής, αστυνομικός κ.ά.
  • Ανάπτυξη γραπτών πρωτοκόλλων / κατευθυντηρίων οδηγιών για την αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων / παραμελημένων παιδιών
  • Διαμόρφωση ερευνητικών / εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της κακοποίησης
  • Συλλογή δεδομένων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης / παραμέλησης παιδιών.
Διαφήμιση