Αρχική Ειδήσεις Ροκανίζεται η κυριαρχία των smartphones – «Βουτιά» στις πωλήσεις ελλείψει εξαρτημάτων

Ροκανίζεται η κυριαρχία των smartphones – «Βουτιά» στις πωλήσεις ελλείψει εξαρτημάτων

0
Smartphones
Διαφήμιση

Ανησυχία διαδέχεται τον αρχικό προβληματισμό κορυφαίων εταιρειών παραγωγής Smartphones που προσπαθούν να συγκρατήσουν σε μονοψήφιο αριθμό τις απώλειές τους από τις αρχές του έτους. Βασικές ελλείψεις εξαρτημάτων αλλά και η αδυναμία τροφοδότησης της αγοράς με μικροτσίπς, ευθύνονται σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) για την βαθμιαία πτώση των πωλήσεων smartphones κατά 7% το 2021.

Συγκεκριμενα, σύμφωνα με την εταιρεία τεχνολογικής έρευνας και συμβούλων Gartner, οι πωλήσεις smartphones μειώθηκαν κατά 6,8% 3ο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2020.

Ως αποτέλεσμα, το 3ο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις smartphones στην παγκόσμια αγορά υποχώρησαν κατά 6,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Τις ισχυρές πιέσεις στις πωλήσεις smartphones, παγκοσμίως, δημιουργούν οι ελλείψεις εξαρτημάτων και ειδικότερα η αδυναμία τροφοδότησης της αγοράς με μικροτσίπς.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι ελλείψεις εξαρτημάτων διαταράσσουν τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής, οδηγώντας σε χαμηλότερα αποθέματα και άρα μικρότερη διαθεσιμότητα προϊόντων, γεγονός που επηρεάζει τις πωλήσεις τους τελικούς χρήστες.

Αγώνας δρόμου για τις κατασκευάστριες

Το 3ο τρίμηνο του έτους υπήρξαν διαφοροποιήσεις στην κορυφαία πεντάδα των πιο ισχυρών κατασκευαστών smartphones παγκοσμίως.

Samsung

Την πρωτιά μεταξύ των πιο δυναμικών παικτών της παγκόσμιας αγοράς διατήρησε η Samsung, η οποία κράτησε το συνολικό της προβάδισμα στις πωλήσεις smartphones, αν και το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση.

Ακόμη και με τη συνολική πτώση, η Samsung γνώρισε σημαντική ανάπτυξη πωλήσεων στην κατηγορία των premium συσκευών. συνολικά, το μερίδιο της εταιρείας κατήλθε σε 20,2% από 22,1% το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Apple

Δεύτερη στην κατάταξη Apple πέτυχε αύξηση του μεριδίου αγοράς, 14,2% από 11,1% το ίδιο διάστημα του 2020, ενώ η Xiaomi κατέγραψε φέτος 13% από 12,1% πέρσι.

Οι κινεζικές Xiaomi και Vivo

Οι Κινέζοι κατασκευαστές smartphones, Xiaomi, Vivo και OPPO, αύξησαν επίσης το μερίδιο αγοράς τους κατά 1%, 2,4% και 1,7% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Η στρατηγική της Xiaomi μέσω διαδικτυακών καναλιών για την επέκταση της στην αγορά της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής βοήθησαν την εταιρεία να αυξήσει το παγκόσμιο μερίδιο της στην αγορά smartphone το 3ο τρίμηνο του 2021.

Η Vivo, από την πλευρά της, κατέγραψε την υψηλότερη ετήσια ανάπτυξη (20,9%) μεταξύ των πέντε κορυφαίων παγκόσμιων προμηθευτών smartphones το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Τα μερίδια αγοράς

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας Canalys για το 3ο τρίμηνο του 2021, όπως αποκάλυψε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, η Samsung ηγήθηκε της διεθνούς αγοράς smartphones με μερίδιο 23% το εξεταζόμενο διάστημα του 2021, αντίστοιχο με αυτό που κατείχε και το 3ο τρίμηνο του 2020.

Η Apple, από την πλευρά της, κατέκτησε τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς, με μερίδιο 15%, υψηλότερο από το 12% που πέτυχε το αντίστοιχο περσινό διάστημα, χάρη στη μεγάλη ζήτηση ενόψει της έλευσης του iPhone 13.

Από την πλευρά της, η Xiaomi απέσπασε μερίδιο 14% των παγκόσμιων πωλήσεων, όπως άλλωστε και στο 3ο τρίμηνο του 2020, κατακτώντας την τρίτη θέση της αγοράς. Η vivo και η OPPO συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα με μερίδιο 10% έκαστη (από 9% αμφότερες έναν χρόνο νωρίτερα).

Διαφήμιση