Αρχική Ειδήσεις Στη Σόφια ταξίδεψε εκτάκτως ο Κ. Μητσοτάκης

Στη Σόφια ταξίδεψε εκτάκτως ο Κ. Μητσοτάκης

0
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021. Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Kiril Petkov και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Rumen Radev. Εικόνα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην Σόφια ταξίδεψε σήμερα Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, ο Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ. Μεταξύ των κύριων θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια,  και η επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων.

Ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αυτό είναι μια απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση  στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους, καθώς και της σημασίας που αποδίδει στη διασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συντομότερης δυνατής διεξαγωγής των διακυβερνητικών διασκέψεων της Ε.Ε. με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, με στόχο την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συζητήσει με τον κ. Πετκόφ και τον κ. Ράντεφ τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, καθώς Ελλάδα και Βουλγαρία ανήκουν στις χώρες πρώτης γραμμής. Επιπλέον στις συναντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης θα ανταλλάξει απόψεις και για την εξέλιξη της πανδημίας με έμφαση στην αναζωπύρωσή της ελέω της μετάλλαξης «Όμικρον».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,
Εικόνα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών Μητσοτάκη-Πέτκοφ

«Διαπίστωσα κοινές αντιλήψεις σε πάρα πολλά. Αθήνα και Σόφια εγκαινιάζουν ένα νέο ελπιδοφόρο στάδιο συνεργασίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι και τα δυο κράτη σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες και το διεθνές δίκαιο, ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός αφότου συνεχάρη των ομόλογο του για την εκλογική του επιτυχία.

Αναφερόμενος στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB είπε ότι είναι κοινό στοίχημα να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην πανδημία. «Δεσμεύθηκα ότι θα καταλήξουμε σε ακριβές χρονοδιάγραμμα. Είναι θέμα μηνών», πρόσθεσε ενώ και οι δυο ηγέτες σημείωσαν τα δυο κράτη έχουν κοινές ανάγκες στην ενέργεια και είναι θετικό που η κατανάλωση του ηλεκτρικού είναι αυξημένη στην Ελλάδα το καλοκαίρι και στη Βουλγαρία το χειμώνα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
O K. Μητσοτάκης στη Σόφια Εικόνα:ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Για την πανδημία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρούμενος που ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δίνει μεγάλη σημασία στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και έθεσε στη διάθεση του την Ελλάδα, «αν υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Επίσης δήλωσε πως η πορεία των δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη είναι προς το συμφέρον όλων μας και για αυτό η Ελλάδα την στηρίζει «χωρίς να ξεχνάμε ότι οφείλουν αυτά τα κράτη να εκπληρώσουν τα κριτήρια με πρώτο τι σχέσεις καλής γειτονίας». Για το προσφυγικό είπε επίσης ότι οι προκλήσεις είναι κοινές ενώ μίλησε και για το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ euronews

Διαφήμιση