Αρχική Διάστημα Σκάφος της NASA «άγγιξε» τον Ήλιο

Σκάφος της NASA «άγγιξε» τον Ήλιο [VIDEO]

0
NASA sun
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά στα διαστημικά χρονικά, σκάφος διασχίζει τα εξωτερικά όρια του Ήλιου. Το σκάφος Parker Solar Probe, το alter ego των δίδυμων σκαφών Voyager της NASA, «άγγιξε» για πρώτη φορά τον Ήλιο. Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, το σκάφος παρέμεινε πέντε ώρες μέσα στην ανώτερη ηλιακή ατμόσφαιρα, γνωστή ως στέμμα.

Το σκάφος Parker Solar Probe, πραγματοποίησε τις πρώτες άμεσες παρατηρήσεις (σωματίδια, μαγνητικές δυνάμεις κ.ά.) για φαινόμενα για τα οποία έως τώρα οι επιστήμονες μόνο εκτιμήσεις μπορούσαν να κάνουν.

Το επίτευγμα, που μόλις ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, έλαβε χώρα στις 28 Απριλίου 2021. Όπως παραδέχτηκε η επιστημονική ομάδα σε συνέντευξη Τύπου στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) «  χρειάστηκε πολύς χρόνος για τη λήψη και την ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων που κομίσαμε, πριν προχωρήσουμε στη δημοσίευση των συμπερασμάτων στο περιοδικό Physical Review Letters».

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Τζάστιν Κάσπερ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, «το γεγονός σηματοδοτεί την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της αποστολής Parker και μία νέα εποχή για την κατανόηση της φυσικής τού ηλιακού στέμματος».

«Η ανθρωπότητα άγγιξε τον Ήλιο»

«Φθάσαμε τελικά. Η ανθρωπότητα άγγιξε τον Ήλιο» αναφέρει ο διευθυντής του Τμήματος Επιστήμης Ηλιοφυσικής της NASA, Νίκολα Φοξ.

«Όπως η προσεδάφιση στη Σελήνη επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς αυτή σχηματίστηκε, έτσι και το άγγιγμα του Ήλιου αποτελεί ένα γιγάντιο βήμα για την ανθρωπότητα, το οποίο θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε κρίσιμες πληροφορίες για το κοντινότερο σε μας άστρο και για την επιρροή του στο ηλιακό σύστημα» σχολίασε.

Το σκάφος είχε εκτοξευθεί το 2018 με στόχο να μελετήσει τον Ήλιο από πιο κοντινή απόσταση από κάθε άλλη διαστημοσυσκευή στο παρελθόν, κάτι που έχει καταφέρει μετά από διαδοχικές ολοένα πιο κοντινές διελεύσεις. Η είσοδός του στο στέμμα, πέρα από το λεγόμενο «όριο Alfven», σε ύψος περίπου 13 εκατ χιλιομέτρων πάνω από την ορατή επιφάνεια του Ήλιου (τη φωτόσφαιρα), επιτεύχθηκε κατά την όγδοη κοντινή διέλευσή του από το άστρο μας.

Διαβάστε επίσης:  Υποβρύχιο χιόνι κινείται ανάποδα στην Ευρώπη του Δία

Όπως γίνεται γνωστό, το κόστος του πιο γρήγορου διαστημικού σκάφους, καθώς κινείται με ταχύτητα άνω των 500.000 χιλιομέτρων την ώρα, άγγιξε το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το «άβατο» του στέμματος

Το στέμμα κρύβει ένα μυστήριο που ζητά εξήγηση. Ενώ στη χαμηλότερη φωτόσφαιρα, που βρίσκεται πιο κοντά στην «καρδιά» του Ήλιου, η θερμοκρασία φθάνει περίπου τους 6.000 βαθμούς Κελσίου, στην ατμόσφαιρά του (στέμμα), που βρίσκεται πιο ψηλά, η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει μερικά εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, μέσα στο στέμμα η εκροή των φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων (ηλεκτρονίων, πρωτονίων και βαρέων ιόντων) ξαφνικά επιταχύνεται και μετατρέπεται στον υπερηχητικό ηλιακό «άνεμο», μία διαδικασία που επίσης δεν έχει κατανοηθεί καλά μέχρι σήμερα.

Το επόμενο βήμα

Σύμφωνα με τους άμεσους σχεδιασμούς της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, το σκάφος θα επιχειρήσει να κατέβει ακόμη πιο βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου και να παραμείνει εκεί για μεγαλύτερο χρόνο.

Τελικά, το 2025 το Parker προγραμματίζεται να φθάσει σε απόσταση μόνο 6,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την ίδια τη φωτόσφαιρα. Οι πληροφορίες που θα συλλέξει, θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, να γίνεται στο μέλλον καλύτερη πρόβλεψη του διαστημικού καιρού και των μαγνητικών «καταιγίδων» που προκαλεί ο Ήλιος, ο οποίος, αντίθετα με τη Γη, δεν έχει καθόλου στερεά επιφάνεια.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈμφυλη βία & Revenge Porn – Το 90% των θυμάτων είναι γυναίκες
Επόμενο άρθροΑττική: Τα έργα που θα δώσουν «φιλί ζωής» στο κυκλοφοριακό