Αρχική Ειδήσεις Σε συμπληγάδες η ΚΑΠ ενώ εκπνέουν οι προθεσμίες

Σε συμπληγάδες η ΚΑΠ ενώ εκπνέουν οι προθεσμίες

0
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, commission
Διαφήμιση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε για τον Ιανουάριο τη σημαντική ψηφοφορία σχετικά με τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), κόντρα στις πιέσεις της Επιτροπής για επιτάχυνση της διαδικασίας.

Καθώς οι προθεσμίες για τα επόμενα βήματα της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ εκπνέουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την άμεση διεξαγωγή της ψηφοφορίας, σχετικά με τις λεγόμενες «κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις».

Η απροθυμία του Κοινοβουλίου να ανταποκριθεί, θέτει σημαντικό εμπόδιο στην επίσημη έγκριση του προγράμματος επιδοτήσεων της ΕΕ για τη γεωργία, η οποία θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στην ολομέλεια του Στρασβούργου αυτή την εβδομάδα.

Η έγκριση των συγκεκριμενων πράξεων είναι ένα κρίσιμο βήμα για να δοθεί στα κράτη μέλη ένα πλήρες νομικό πλαίσιο για την εκπόνηση των στρατηγικών τους σχεδίων, που πρέπει να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση μέχρι το τέλος του έτους.

Οι συμπληγάδες

Η ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί ήδη από την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου. Παρόλα αυτά, τα εκλεγμένα μέλη έλαβαν τα κείμενα των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων – περίπου 60 σελίδων – μετά την έγκριση του Σώματος των Επιτρόπων γύρω στο μεσημέρι της 7ης Δεκεμβρίου.

Ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι έστειλε επιστολή προς τους ευρωβουλευτές την επόμενη ημέρα (8 Δεκεμβρίου), προτρέποντας το Κοινοβούλιο να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η κίνηση της Επιτροπής προκάλεσε επικρίσεις από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι δήλωσαν στη EURACTIV ότι η πλειοψηφία της επιτροπής γεωργίας του Κοινοβουλίου (AGRI) ήθελε να έχει περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.

Οι αντιδράσεις και η ισχνή πλειοψηφία

Σε περίπτωση ψηφοφορίας, μόνον οι χριστιανοδημοκράτες και οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές θα υποστήριζαν την Επιτροπή και όχι με ενιαίο τρόπο. Οι σοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι, οι πράσινοι, οι αριστεροί και οι ακροδεξιοί θα καταψήφιζαν τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή AGRI επέλεξε να αναβάλει την ψηφοφορία, η οποία και έχει προσωρινά προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου.

Γιατί αντιτάχθηκε το Κοινοβούλιο

Η διαδικασία επίσπευσης της ψηφοφορίας, χωρίς διατύπωση αντιρρήσεων, που πρότεινε η Επιτροπή θα απέτρεπε το Κοινοβούλιο από το να επανέλθει αργότερα για το ίδιο θέμα σε περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.

Οι ευρωπαίοι νομοθέτες δεν επιθυμούσαν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για την έγκριση των κύριων λεπτομερειών της εφαρμογής της ΚΑΠ. Ήθελαν να κερδίσουν λίγο χρόνο για να εξετάσουν οι εκλογικές τους περιφέρειες τη δευτερογενή νομοθεσία πριν από την επίσημη έγκριση.

Πιθανός αντίκτυπος

Ενώ οι προθεσμίες για την υποβολή των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ εκπνέουν, αβέβαιη παραμένει η εξέλιξη της διαδικασίας.

Εξαιτίας της αναβολής  τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να ζητήσουν παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων για την ΚΑΠ που πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, οι χώρες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα στρατηγικά τους σχέδια με ή χωρίς την έγκριση του.

Αναφορικά όμως με τις συνέπειες, θα πρέπει να αναληφθούν των απαραίτητων πρωτοβουλιών τόσο η Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την απρόσκοπτη προετοιμασία και κατάθεση των στρατηγικών σχεδίων.

 

Πηγή: euractiv

Διαφήμιση