Αρχική Ειδήσεις Σε λειτουργία γραμμή έκτακτης ανάγκης για επανασύνδεση ρεύματος

Σε λειτουργία γραμμή έκτακτης ανάγκης για επανασύνδεση ρεύματος

0
DEH
ΔΕΗ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα ο πενταψήφιος αριθμός ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών που δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες ανατιμήσεις του κόστους ενέργειας και μοιραία ο ΔΕΔΔΗΕ «κατεβάζει» τον διακόπτη.

Σε αυτή την γραμμή μπορούν να καλούν, από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 – 20:00, όσα νοικοκυριά αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ο πάροχός τους έχει προβεί ήδη σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Συγκεκριμένα, βασική προϋπόθεση για την έγκριση του αιτήματος είναι να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 31.3.2022 και να παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Επιπλέον, το αίτημα επανασύνδεσης πρέπει να αφορά στην κύρια κατοικία και να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία συμπίπτουν με εκείνα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Το ύψος του ειδικού βοηθήματος

  • Για συνολικές οφειλές έως 6.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το σύνολο της οφειλής.
  • Για συνολικές οφειλές άνω των 6.000 ευρώ και έως 9.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 75% της οφειλής.
  • Για συνολικές οφειλές άνω των 9.000 ευρώ και έως 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 50% της οφειλής.
  • Για συνολικές οφειλές άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλεται εφάπαξ το 30% της οφειλής.

Το εναπομείναν ποσό θα εξοφλείται από τους ίδιους τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Συνολικός προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Υπεύθυνοι φορείς για την εξέταση των αιτημάτων επανασύνδεσης είναι οι οικείοι Δήμοι και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Εθνική ασπίδα για ευαλωτα νοικοκυριά

«Απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη, βασικό μας μέλημα είναι να προστατεύσουμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας» δηλώνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, διευκρινίζοντας, «Για αυτόν τον λόγο ενεργοποιούμε από σήμερα τη γραμμή αλληλεγγύης 15092.

Με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επανασυνδέσουν την παροχή ρεύματος του σπιτιού τους, χωρίς να επιβαρύνονται με το κόστος, το οποίο θα καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και προχωρά και σε άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις για την οικονομική ανακούφιση όσων πλήττονται».

Διαφήμιση