Αρχική Ενέργεια Ιράν: Με τσάι θα αποπληρωθεί το πετρελαϊκό χρέος της Σρι-Λάνκα

Ιράν: Με τσάι θα αποπληρωθεί το πετρελαϊκό χρέος της Σρι-Λάνκα

0
Τσάι
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για την αποπληρωμή ενός χρέους ύψους 251 εκατομμυρίων δολαρίων, η Σρι Λάνκα θα πληρώσει το Ιράν με τσάι. Συγκεκριμένα, θα στείλει τσάι για να εκκαθαρίσει το χρέος του για προηγούμενες εισαγωγές πετρελαίου, με τη χώρα της Νότιας Ασίας να στρέφεται στο εμπόρευμα ως τρόπο πληρωμής ενόψει της συρρίκνωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων και των κυρώσεων στο Ιράν.

Εκπρόσωποι από τις δύο χώρες υπέγραψαν την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, μνημόνιο κατανόησης που ορίζει ότι η Σρι Λάνκα θα διακανονίσει εισαγωγές πετρελαίου 251 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν ανταλλάσσοντας τσάι, επικαλούμενοι τον Οργανισμό Προώθησης Εμπορίου του Ιράν, σύμφωνα με το Markets Insider.

Η Σρι Λάνκα σχεδιάζει να στέλνει τσάι αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν κάθε μήνα μέχρι να διευθετηθεί το χρέος, δήλωσε ο Ramesh Pathirana, επικεφαλής του υπουργείου φυτειών της Σρι Λάνκα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC News.

Η κρατική Ceylon Petroleum Corp. έχει χρέος 250,9 εκατομμυρίων δολαρίων στην National Iranian Oil Co. Η Σρι Λάνκα δεν μπόρεσε να διακανονίσει το χρέος με άλλα μέσα, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις απαγορεύουν τις συναλλαγές με ιρανικές τράπεζες, αλλά η χώρα είπε ότι η νέα συμφωνία δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ ή του ΟΗΕ.

Το τσάι “έχει κατηγοριοποιηθεί ως είδος διατροφής για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ καμία από τις ιρανικές τράπεζες που είναι στη μαύρη λίστα δεν θα εμπλακεί στην εξίσωση”, δήλωσε ο Pathirana, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο EconomyNext.

Η οικονομική κατάσταση στη Σρι-Λάνκα

Η συμφωνία ανταλλαγής έρχεται σε μια περίοδο όπου η Σρι Λάνκα υφίσταται σοβαρό οικονομικό στρες. Αντιμετωπίζει πτώση των συναλλαγματικών συναλλαγματικών διαθεσίμων έναντι υψηλών πληρωμών εξωτερικού χρέους και περιορισμένων εισροών χρηματοδότησης, ανέφερε η Fitch Ratings την περασμένη εβδομάδα υποβαθμίζοντας την αξιολόγηση του δημοσίου της Σρι Λάνκα σε CC από CCC. Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η Σρι Λάνκα, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών τσαγιού στον κόσμο, έχει αυξημένη πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων τους επόμενους μήνες. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν μειωθεί κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Αύγουστο, σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου, ή ισοδύναμο με λιγότερο από έναν μήνα τρεχουσών εξωτερικών πληρωμών, ανέφερε η Fitch.

Η ομάδα αξιολόγησης είπε ότι η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους σε ξένο νόμισμα ύψους 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Τα εξωτερικά οικονομικά της χώρας αμφισβητούνται επίσης εν μέρει από τη διολίσθηση των εμβασμάτων και το πλήγμα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία, καθώς ο τουρισμός είναι βασικός μοχλός, ανέφερε η Markets Insider.

Διαφήμιση