Αρχική Ειδήσεις Αλεξανδρούπολη: Νέος περιφερειακός ξεμπλοκάρει την κίνηση στο λιμάνι

Αλεξανδρούπολη: Νέος περιφερειακός ξεμπλοκάρει την κίνηση στο λιμάνι

0
Faros Alexandroupoli unsplash
Φάρος Αλεξανδρούπολης ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - Πηγή: Eleni Afiontzi/Unsplash
Διαφήμιση

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση κατασκευής της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης που έχει σχεδιαστεί να αποσυμφορήσει τον αστικό ιστό της πόλης από την κυκλοφοριακή επιβάρυνση που υφίσταται λόγω λιμανιου και αεροδρομίου.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα είναι δυνατή η διοχέτευση της διερχόμενης κυκλοφορίας από και προς το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την Κομοτηνή, την Εγνατία οδό, χωρίς κυκλοφοριακή επιβάρυνση του αστικού ιστού της πόλης.

Ουσιαστικά, ο νέος Περιφερειακός αποτελεί την οδική σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τον λιμένα Αλεξανδρούπολης, με αφετηρία στον κλάδο του κόμβου σύνδεσης της Εγνατίας Οδού, φτάνοντας μέχρι το λιμάνι της πόλης.

Η ταυτότητα του έργου

Η σύμβαση για την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρουσία του υπουργού Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με αρμοδιότητα τις Υποδομές, Γιώργου Καραγιάννη.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) που χρηματοδοτείται από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, αφορά συνολικά 3,03 χλμ. αστικής αρτηρίας και 0,5 χλμ. συνδετήριου κλάδου με το λιμάνι.

Ο χρόνος προβλέπομενος χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι 24 μήνες.

Η Αλεξανδρούπολη κόμβος μεταφορών και logistics

«Κάνουμε σήμερα ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση ενός μεγάλου οδικού έργου. Αυτήν τη φορά στον Έβρο» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Το έργο δεν ήταν μόνο μια απαίτηση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής. Αποτελεί, κυρίως, ανάγκη για την ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου. Έργο που εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιό μας για δημιουργία έργων υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να καταστεί κόμβος μεταφορών και logistics στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης εστίασε στην στόχευση του Υπουργείου Μεταφορών με τη δημιουργία αυτού του έργου που είναι η ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της Αλεξανδρούπολης στην περιφερειακή ανάπτυξη. «Πετυχαίνουμε τη μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια καθώς η κυκλοφορία από και προς το λιμάνι, το αεροδρόμιο Δημόκριτος, την Εγνατία Οδό και την Κομοτηνή, θα γίνεται χωρίς να επιβαρύνεται ο αστικός ιστός.

Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τις στρατηγικές δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο Υπουργείο Υποδομών απαντάμε με έργα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και συμβάλλουμε ενεργά στην οικονομική ανάταξη της χώρας».

Διαφήμιση