Αρχική Ενέργεια Ρεκόρ στις τιμές ενέργειας – Γεωπολιτικές εντάσεις και Χειμώνας τις απογειώνουν

Ρεκόρ στις τιμές ενέργειας – Γεωπολιτικές εντάσεις και Χειμώνας τις απογειώνουν

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Φυσικό αέριο - πλαφόν
Διαφήμιση

Σε ιστορικά υψηλά εκτοξεύτηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, σημειώνοντας άνοδο περισσότερο από 20% σε σχέση μόλις με την προηγούμενη ημέρα.

Η φετινή ενεργειακή κρίση απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης καθώς το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάσσεται σε νέα ρεκόρ.

Ενεργειακός πανικός στην Ευρώπη

Η τιμή του στην ευρωπαϊκή αγορά έχει πιάσει την υψηλότερη ιστορικά τιμή της, στα 177,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα,  ξεπερνώντας κατά πολύ την  προηγούμενη τιμή – ρεκόρ, που ήταν στα 162,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις 6 Οκτωβρίου.

Οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 20% την Τρίτη, αφού η Ρωσία περιόρισε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η Γαλλία, συνήθως εξαγωγέας ενέργειας, αναγκάστηκε να ενισχύσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα. Το υψηλό κόστος ανάγκασε ορισμένες εταιρείες να κλείσουν ή να περιορίσουν την παραγωγή, ενώ ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σκαρφάλωσε σε υψηλό όλων των εποχών τον περασμένο μήνα.

Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, ξεθωριάζει τις  οικονομικές προοπτικές της περιοχής. Τα κόστη μετακυλίονται επίσης σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων έως τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών. Επίσης και στους παραγωγούς τροφίμων, οι οποίοι βλέπουν το κόστος των ενεργοβόρων λιπασμάτων να αυξάνεται.

Επίσης, οι χαμηλές θερμοκρασίες που εξαπλώνονται σε όλη την ήπειρο αυτή την εβδομάδα δεν βοηθούν με το τεράστιο δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης να μην μπορεί να βοηθήσει. Η γερμανική παραγωγή ανέμου έπεσε στα 1.231 μεγαβάτ την Τρίτη, το χαμηλότερο από τις 16 Νοεμβρίου.

Παράγοντες της αύξησης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο  είναι οι παράγοντες που εξηγούν αυτήν την εκτόξευση: οι χαμηλές θερμοκρασίες  στην Ευρώπη, και το γεγονός ότι η Gazprom δεν έχει δεσμεύσει επιπλέον ποσότητες για τον Ιανουάριο στον αγωγό φυσικού αερίου που περνά από την Ουκρανία». Από την άλλη, συντηρείται η ένταση στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας και αρκετοί  αναλυτές εκφράζουν φόβους ακόμα και για ρωσική επίθεση στις αρχές του 2022.
 Η συνεχιζόμενη διαμάχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Ρωσία και η απειλή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αποτελούν βασικούς γεωπολιτικούς παράγοντες πίσω από την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.
Η Ρωσία καλύπτει το 60% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ενώ τα αποθέματα στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν κατά τον παρατεταμένο χειμώνα του 2020 και έκτοτε δεν έχουν αναπληρωθεί.
Αρκετοί  αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η Ρωσία περιορίζει την παροχή της προς την Ευρώπη για να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω του χειμώνα και να ασκήσει έτσι πίεση για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του επίμαχου αγωγού Nord Stream 2. 
Η ρωσική Gazprom έχει μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τη στιγμή που οι ενεργειακές αποθήκες στη Γερμανία είναι σχεδόν άδειες.

Η …μοναξιά στην ΕΕ

Ελλείψει ενιαίας στρατηγικής από την ΕΕ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα κράτη μέλη καλούνται να βρουν λύσεις για τον εαυτό τους. Οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ στα τέλη της περασμένης βδομάδας απέτυχαν να καταλήξουν σε συναίνεση.

Μια σειρά μέτρων στήριξης των καταναλωτών στην Ελλάδα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το περασμένο Σαββατοκύριακο θα μειώσει λογικά ένα μέρος της πίεσης. Δεδομένης όμως της ανοδικής τροχιάς των τιμών, αυτή η στήριξη σύντομα θα εξανεμιστεί.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διαφήμιση