Αρχική Ειδήσεις Preview Έκθεσης Οικονομίας και Κλίματος με την υπογραφή της ΤτE

Preview Έκθεσης Οικονομίας και Κλίματος με την υπογραφή της ΤτE

0
Trapeza tis Ellados unsplash
Διαφήμιση

Πιστή στη δέσμευσή της να συμβάλλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για ένα πράσινο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 το preview της Έκθεσης «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care».

Η επίτευξη του κλιματικού Στόχου, όπως αυτός περιγράφεται στη Συμφωνία των Παρισίων, προβλέπει ότι οι χρηματοδοτικές ροές θα πρέπει να είναι συμβατές με μια πορεία που οδηγεί σε χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και σε μια ανάπτυξη ανθεκτική στις μεταβολές του κλίματος.

Η Τράπεζα της Ελλάδας, όπως έκανε γνωστό στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP 26), στηρίζει τη Διακήρυξη της Γλασκώβης του Δικτύου για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και τη Δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάληψη δράσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την επιτάχυνση των προσπαθειών των κεντρικών τραπεζών και των εποπτικών αρχών για ένα πράσινο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη διαχείριση των κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care»

Η προγραμματισμένη για αύριο Έκθεση «Οικονομία και Κλίμα» είναι μία μόνο από τις πρωτοβουλίες της ΤτΕ για την ανάδειξη της ανάγκης εδραίωσης ενός πράσινου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Από το 2009, με τη συγκρότηση της διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), ασχολείται με τη μελέτη των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, εκπονώντας έρευνες στα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής και υλοποιώντας ποικίλες δράσεις για τη διάδοση των αποτελεσμάτων αυτών.

Κατά τη 12ετή της δράση η Τράπεζα της Ελλάδος πέτυχε μια σειρά από ορόσημα σε θέματα περιβάλλοντος

  • Δημοσίευσε εμβληματικές εκθέσεις και αναλύσεις, όπως «Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα» (2011), «Ελληνικός τουρισμός και κλιματική αλλαγή: πολιτικές προσαρμογής και νέα στρατηγική ανάπτυξης» (2014), «The Economics of Climate Change» (2018).
  • Υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και την Ακαδημία Αθηνών, βάσει του οποίου παρέχει συμβουλές και συμβάλλει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων προσαρμογής. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέταξε το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (2015) και συμμετέχει στο πρόγραμμα Life IP – AdaptInGR (2019-2026).
  • Είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που προσυπέγραψε τις αρχές υπεύθυνης τραπεζικής της πρωτοβουλίας UNEP FI του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (2019)
  • Είναι μέλος του Δικτύου NGFS (από το 2019).
  • Προχώρησε στη σύσταση του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας, με κύρια αποστολή το συντονισμό των δράσεων της Τράπεζας αναφορικά με το κλίμα και τη βιωσιμότητα (2021).
  • Συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σε θέματα κλιματικής αλλαγής, υλοποιώντας ποικίλες πρωτοβουλίες. Όπως η αυριανή Έκθεση, στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care», που θα περιγράφει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τις οικονομικές του επιπτώσεις, τη σημασία του για τις κεντρικές τράπεζες και τρόπους αντιμετώπισής του.

Το συνολικό πλαίσιο δράσεων της ΤτΕ

Κατά τα προσεχή έτη η Τράπεζα δεσμεύεται να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες

  • Διαμόρφωση και εφαρμογή σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση ζητημάτων κλιματικής αλλαγής και βιωσιμότητας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
  • Εξασφάλιση συνεργασίας με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και  εποπτικές αρχές  με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη διευκόλυνση της μετάβασης σε μια οικονομία ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα και την ενίσχυση του συντονισμού και της συνοχής των διεθνών πολιτικών.
  • Αξιοποίηση των συστάσεων, των βέλτιστων πρακτικών, των οδηγών και του εκπαιδευτικού υλικού του NGFS για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης.
  • Ανάπτυξη της αναγκαίας γνωστικής υποδομής, εξειδίκευσης και εμπειρίας σχετικά με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους.
  • Διεξαγωγή θεωρητικής και εμπειρικής έρευνας ώστε να παρέχει στατιστικά στοιχεία για θέματα κλίματος και περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη.
  • Αξιολόγηση του βαθμού έκθεσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, προσδιορίζοντας τους διαύλους μετάδοσής τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναλύοντας τις επιπτώσεις διαφορετικών σεναρίων.
  • Διερεύνηση διαθέσιμων εργαλείων και μεθοδολογιών και ενσωμάτωσή τους στα υποδείγματα μακροοικονομικών προβλέψεων, στις διαδικασίες παρακολούθησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στις εποπτικές πρακτικές.
  • Εφαρμογή αρχών, βιώσιμων και υπεύθυνων επενδύσεων στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων της που δεν σχετίζονται με τη νομισματική πολιτική και, ευθυγράμμιση με την κοινή στάση του Ευρωσυστήματος, ώστε να ξεκινήσει εντός της επόμενης διετίας τη δημοσιοποίηση στοιχείων, σε ετήσια βάση, σχετικά με το κλιματικό αποτύπωμα των μη συνδεόμενων με τη νομισματική πολιτική χαρτοφυλακίων της.
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εργασιών της, εφαρμόζοντας συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και αρχές της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση πόρων.
Διαφήμιση