Αρχική Ζώα Ποίες γιορτινές λιχουδιές είναι τοξικές για τα σκυλιά

Ποίες γιορτινές λιχουδιές είναι τοξικές για τα σκυλιά

0
Σκύλος, Χριστούγεννα
Διαφήμιση

Τα Χριστούγεννα είναι ίσως η πιο ευτυχισμένη εποχή του χρόνου, γεμάτη με πολλές απολαύσεις και νόστιμα φαγητά που είναι δελεαστικά για το σκυλί σας, αλλά ξέρατε ότι υπάρχει μια αρκετά εκτεταμένη λίστα των Χριστουγεννιάτικων φαγητών που είναι τοξικά για τα σκυλιά; Επίσης φροντίστε να μην ενδώσετε στα ικετευτικά βλέμματα του λιχούδη τετράποδου φίλου σας και αποφύγετε την υπερβολική σίτιση του αυτά τα Χριστούγεννα, δεδομένου ότι τα σκυλιά μπορούν εύκολα να πάρουν υπερβολικό βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να κρατήσετε μακριά από τους φίλους σας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Κρεμμύδια

Είναι άκρως τοξικά για τα σκυλιά. Η κατανάλωση κρεμμυδιών προκαλεί αιμολυτική αναιμία. Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστάται από τους κτηνιάτρους να μη δίνουμε αποφάγια στο σκύλο μας, ακόμα και ένα κομμάτι πίτσα μπορεί να τον πειράξει καθώς η σάλτσα θα μπορούσε να έχει ίχνη κρεμμυδιών. Επίσης σκόρδο, πράσο και σχοινόπρασο έχουν την ίδια επίδραση με τα κρεμμύδια.

Συμπτώματα – Διάρροια, έμετος, λήθαργος και δύσπνοια. Καλέστε τον κτηνίατρό σας.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα σκυλιά και έχει παρόμοια επίδραση με την καφεΐνη. Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, προκαλώντας αύξηση της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να είναι θανατηφόρα για το σκυλί σας.

Συμπτώματα – Διάρροια, έμετος, υπερβολική λαχάνιασμα, έντονη διούρηση, υπερκινητικότητα, μυϊκές συσπάσεις, αφυδάτωση, επιληπτικές κρίσεις και γρήγορος καρδιακός ρυθμός.

Χριστούγεννα

Κόκκαλα

Τα οστά των πουλιών που μαγειρεύονται μπορούν να διασπαστούν και να προκαλέσουν εσωτερική βλάβη στο λαιμό ή το στομάχι του σκύλου σας έως και πνιγμό.

Σταφύλια (σταφίδες, σουλτανίνα)

Αυτά τα τρόφιμα είναι γνωστά ως τοξικά για τα σκυλιά, αλλά η αιτία της είναι ακόμα άγνωστη. Η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Ζητήστε κτηνιατρική βοήθεια  εάν παρατηρήσετε κάποια συμπτώματα.

Συμπτώματα – Αδυναμία, κοιλιακό άλγος, αφυδάτωση, έμετος και διάρροια.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα σκυλιά δυσκολεύονται να καταναλώσουν και να αφομοιώσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όπως και οι άνθρωποι κάποια παρουσιάζουν δυσανεξία σε προϊόντα λακτόζης όπως το γάλα και το τυρί. Να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε τροφή για σκύλους και να ελέγχετε αν περιέχει γάλα ή παράγωγά του.

Συμπτώματα – Διαταραχές του στομάχου, διάρροια, έμετος και αέρια. Τα γαλακτοκομικά δεν είναι ιδιαίτερα τοξικά για το σκυλί σας, αλλά σίγουρα μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές για μερικά σκυλιά.

Σκύλος, Χριστούγεννα

Αλκοόλ

Συνήθως ρέει άφθονο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δε μπορεί να το φτάσει.  Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ήπαρ. Πρέπει να αποφεύγονται ακόμη και μικρές ποσότητες που βρίσκονται στα μαγειρεμένα τρόφιμα. Αν ο σκύλος σας καταναλώσει αλκοόλ καλέστε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

Συμπτώματα – Έμετος, υπνηλία, επιβράδυνση καρδιακού ρυθμού, πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, καρδιακή ανακοπή που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά

Μπορεί μια μικρή παρεκτροπή, τις ημέρες των γιορτών, να μην έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στους ανθρώπους, αλλά για σκύλους που δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Καθώς μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και έντονη δυσφορία.

Συμπτώματα – Αέρια, χαλαρά κόπρανα, ερεθισμένα έντερα.

Πηγή: timeforpaws.co.uk

Διαφήμιση