Αρχική Καταστροφές Pantanal: Σκοτώθηκαν 17 εκατομμύρια ζώα από τις πυρκαγιές

Pantanal: Σκοτώθηκαν 17 εκατομμύρια ζώα από τις πυρκαγιές

0
Burned Forrest unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Περίπου 17 εκατομμύρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων ερπετών, πτηνών και πρωτευόντων, εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν από τις τεράστιες πυρκαγιές στους υγροτόπους Pantanal της Βραζιλίας το 2020, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Βραζιλιάνοι επιστήμονες σε σχετική μελέτη τους.

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν μεταξύ Ιανουαρίου- Νοεμβρίου του 2020, και εν μέσω ενός έτους ιστορικής ξηρασίας που έπληξε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, καταστράφηκε το 30% του υγρότοπου Pantanal της δυτικής Βραζιλίας, του μεγαλύτερου τροπικού υγροτόπου στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 22.000 πυρκαγιές με διαφορετικές εστίες, δήλωσε η Dr Mariana Napolitano Ferreira, επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου της Βραζιλίας για τη Φύση (WWF).

Forest fires threaten Pantanal, the largest wetland in the world, Brazil 06 Sep 2021
Υγρότοπος Pantanal Εικόνα: Rogerio Florentino/EPA-EFE/Shutterstock

Τα ευρήματα των επιστημόνων

Ο Dr Alex Lees, οικολόγος από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ που εργάστηκε εκτενώς στην Κεντρική Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένου του Pantanal, δήλωσε ότι οι πυρκαγιές του 2020 ήταν «αποκαλυπτικές» παρά το γεγονός ότι το Pantanal καίγεται φυσικά. Ήταν «πολύ διαφορετικά» από εκείνες τις κανονικές εμπειρίες της περιοχής και τον τυπικό κύκλο καύσης και ανάρρωσης, είπε ο Lees. «Αυτές οι πυρκαγιές ήταν ασυνήθιστες λόγω της κλίμακας τους και συνδέονταν σαφώς με τη μεγάλη ξηρασία που βίωνε (η περιοχή) εκείνη την εποχή” συμπλήρωσε.

Το Pantanal δεν μπορεί να συνεχίσει να καίγεται σε αυτόν τον τεράστιο βαθμό χρόνο με το χρόνο – η βιοποικιλότητα δεν μπορεί να ανακάμψει από αυτό“, είπε στο BBC. Οι επιστήμονες κατάφεραν να φτάσουν σε περιοχές του υγροτόπου μέσα σε 48 ώρες από την πυρκαγιά. Περπατούσαν κατά μήκος των περιοχών σε καθορισμένα διαστήματα και εξέταζαν κάθε νεκρό ζώο που έβρισκαν. Η ομάδα κατάφερε να αναγνωρίσει το είδος 300 διαφορετικών ζώων. Στη συνέχεια έκαναν παρέκταση από την περιοχή που εξέτασαν για να δώσουν μια εκτίμηση για το πόσα ζώα σκοτώθηκαν συνολικά.

Όσον αφορά την ανθεκτικότητα των ειδών του υγρότοπου, οι επιστήμονες παρατήρησαν  ότι στις πυρκαγιές χάθηκε ένας τεράστιος αριθμός φιδιών. Εφόσον τα φίδια είναι συνήθως θύτες μικρών θηλαστικών, ο αντίκτυπος του θανάτου τόσον φιδιών μπορεί να είναι μία ασύλληπτη ανισορροπία στο οικοσύστημα, προειδοποιούν.

Με πληροφορίες από BBC, nature.com, naftemporiki

Διαφήμιση