Αρχική Ειδήσεις Όλαφ Σόλτς: Νέος καγκελάριος Γερμανίας

Όλαφ Σόλτς: Νέος καγκελάριος Γερμανίας

0
εκλογεσ γερμανια
Διαφήμιση

Σύνταξη : ecozen.gr

Εξελέγη σήμερα 8 Δεκεμβρίου, ο Όλαφ Σολτς νέος καγκελάριος της Γερμανίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια στην εξουσία. Ο κ. Σολτς, ψηφίστηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο, όπου ο συνασπισμός του έχει ουσιαστικά την πλειοψηφία. Ο νέος καγκελάριος αρχικά θα μεταβεί στο Προεδρικό Ανάκτορο Βellevue προκειμένου να του ανατεθούν τα νέα του καθήκοντα από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Αργότερα θα επιστρέψει για να ορκιστεί αυτός και τα υπόλοιπα μέλη της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Για την εκλογή του απαιτούνταν 369 ψήφοι, ενώ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση. Η νέα κυβέρνηση του κ. Σολτς σχηματίζεται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του μαζί με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Ο νέος καγκελάριος, ένας ήπιος 63χρονος, οδήγησε τους Σοσιαλδημοκράτες στην εκλογική νίκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, τοποθετώντας τον εαυτό του ως υποψήφιο για τη συνέχεια επειδή έπαιξε βασικό ρόλο στην κυβέρνηση Μέρκελ ως αντικαγκελάριος. Η παράδοση της εξουσίας σηματοδοτεί το τέλος της 31χρονης πολιτικής καριέρας της κυρίας Μέρκελ.

Στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι Πράσινοι αναλαμβάνουν το Υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής με τον συμπρόεδρό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος θα είναι και αντικαγκελάριος, το Υπουργείο Εξωτερικών με την έτερη συμπρόεδρο Αναλένα Μπέρμποκ, το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος με τη Στέφι Λέμκε, το Υπουργείο Οικογένειας με την Άννε Σπίγκελ και το Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας με τον πρώην αρχηγό του κόμματος, Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος θα γίνει και ο πρώτος τουρκικής καταγωγής ομοσπονδιακός υπουργός.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται ο Σολτς, θα είναι ο διορισμός νέου προέδρου στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας για να διαδεχθεί τον Γενς Βάιντμαν, ο οποίος τελεί υπό παραίτηση.

Η νέα κυβέρνηση έχει επίσης φιλόδοξα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και εστιάζοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η αρχική της προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με πληροφορίες από CNN, BBC, Iefimerida

Διαφήμιση