Αρχική Επιστήμη Ακάσογλου: Μέλος στην Εθνική Ακαδημία Εφευρετών των ΗΠΑ

Ακάσογλου: Μέλος στην Εθνική Ακαδημία Εφευρετών των ΗΠΑ

0
Κατερίνα Ακάσογλου
Κατερίνα Ακάσογλου Εικόνα: iatronet
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

H Ελληνίδα επιστήμονας Κατερίνα Ακάσογλου, εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Εφευρετών των ΗΠΑ. Πρόκειται μία πολύ σημαντική διάκριση για το έργο της, καθώς θεωρείται ότι είναι η  ανώτατη επαγγελματική διάκριση που μπορεί να δοθεί σε εφευρέτες από τον ακαδημαϊκό χώρο. Η επίσημη τελετή εισαγωγής της στην Ακαδημία θα γίνει τον Ιούνιο του 2022 στο Φοίνιξ της Αριζόνα, στην οποία θα συμμετέχουν και 163 νεοεκλεγέντα ακόμη μέλη .Η κ. Ακάσογλου είναι καθηγήτρια στο τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Επίσης, είναι ανώτερη ερευνήτρια των αμερικανικών Ινστιτούτων Gladstones και διευθύντρια του Κέντρου Νευροαγγειακής Εγκεφαλικής Ανοσολογίας Gladstone-UCSF.

Η Ελληνίδα ερευνήτρια σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και είναι κάτοχος διδακτορικού στη Νευροανοσολογία. Συνέχισε τις σπουδές της κάνοντας μεταδιδακτορική έρευνα σε μια σειρά από αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το SUNY, το Ροκφέλερ και αυτό της Νέας Υόρκης. Επιπρόσθετα, διετέλεσε επίκουρος καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, πριν μετακινηθεί στο Σαν Φρανσίσκο και στο Gladstone.

Θεωρείται πρωτοπόρος σε μελέτες πάνω στους μηχανισμούς που ελέγχουν την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο, το ανοσοποιητικό και το αγγειακό σύστημα, ιδίως σε παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Η έρευνά της έχει ρίξει φως στον τοξικό ρόλο των πρωτεϊνών του αίματος, όταν εισέρχονται στον εγκέφαλο, κάτι που έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις νευρολογικές παθήσεις.

Επίσης, ανέπτυξε εξελιγμένα εργαλεία απεικόνισης και έχει συντονίσει πολλές διεθνείς συνεργασίες ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ ως εφευρέτης είναι κάτοχος δέκα αμερικανικών πατεντών με αρκετές βιοϊατρικές εφαρμογές. Μεταξύ άλλων, έχει εφεύρει ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει την τοξική δράση του αίματος στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Είναι, επίσης, συνιδρύτρια και διευθύντρια της εταιρείας-τεχνοβλαστού Therini Bio.

Η Εθνική Ακαδημία Εφευρετών, η οποία ιδρύθηκε το 2010 για να αναγνωρίσει και να ενθαρρύνει τις καινοτομίες στις ΗΠΑ, έχει πάνω από 4.000 μέλη από 250 πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και άλλα επιστημονικά ιδρύματα παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων, εκδίδει το περιοδικό «Technology and Innovation».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροAthens Photo World: 50 χρόνια Γιατροί Χωρίς σύνορα
Επόμενο άρθροΌλαφ Σόλτς: Νέος καγκελάριος Γερμανίας