Αρχική Διάστημα ΓΕΕΘΑ: Απέκτησε Διεύθυνση Διαστήματος

ΓΕΕΘΑ: Απέκτησε Διεύθυνση Διαστήματος

0
διάστημα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δημιουργία νέας Διεύθυνση Διαστήματος που θα αντικαταστήσει τη Διεύθυνση Γ5 ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Στην ίδια ανακοίνωση επίσης αναφέρεται πως συγχωνεύθηκαν οι πρώην Διευθύνσεις Επικοινωνιών (Γ4) και Πληροφορικής (Γ5) του ΓΕΕΘΑ σε μία και ενιαία Γ4 Διεύθυνση Επικοινωνιών-Πληροφορικής. Η νέα Διεύθυνση συγκροτήθηκε σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Πρόκειται για μια Διεύθυνση που θα λειτουργεί ως αρμόδιος επιτελικός φορέας για θέματα τα οποία θα σχετίζονται με το διάστημα και τις συναφείς τεχνολογίες.

Να σημειωθεί επίσης ότι σήμερα ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφθηκε την Σερβία ύστερα από πρόσκληση που έλαβε από τον ομόλογό του αρχηγό του Γενικού Επιτελείου ‘Αμυνας της Σερβίας, στρατηγό Μίλαν Μοϊσίλοβιτς. Με τον τρόπο αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την αμυντική συνεργασία με κράτη όπως η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Αλβανία, η Ρουμανία και η Σερβία,  ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο το ρόλο της χώρας ως πυλώνας ασφαλείας στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Διεύθυνση Διαστήματος “Συνιστά το συμβουλευτικό όργανο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για την οργάνωση και επιχειρησιακή υποστήριξη των αναγκών της Εθνικής Άμυνας σε αυτό το πεδίο, καθώς και για τη σχεδίαση, οργάνωση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων και ασκήσεων σε εθνικό, συμμαχικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο”.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν και ο σκοπός τους

Με τη δημιουργία του νέου φορέα επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση της αξιοποίησης της πληροφοριακής διάστασης του θεάτρου επιχειρήσεων με τη χρήση τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων, με σκοπό την ταχεία συλλογή πληροφοριών και τη δραστική μείωση του χρόνου λήψης απόφασης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Επίσης, με τη δημιουργία της νέας Διεύθυνσης Διαστήματος επιτυγχάνεται η βελτίωση της συνεργασίας με εξειδικευμένους φορείς για την απόκτηση της απαραίτητης εμπειρίας, τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης, καθώς και ο απαραίτητος συντονισμός με το σύνολο των συναρμοδίων φορέων για τη διασφάλιση των εθνικών επιδιώξεων σε αυτό το διακριτό επιχειρησιακό πεδίο (Space Operational Domain).

Αναφορικά με την ενοποίηση των φορέων Επικοινωνιών και Πληροφορικής σε μία διεύθυνση (ΓΕΕΘΑ/Γ4), τονίζεται ότι αποσκοπεί στην ενιαία αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο της εκτεταμένης συνάφειάς τους και της πρακτικής που ακολουθείται διεθνώς στον τομέα των Communication & Information Systems (CIS).

Η σύσταση της νέας Διεύθυνσης

Η νέα Διεύθυνση είναι υπεύθυνη για την κατά ενιαίο τρόπο υποστήριξη των επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και για την ανάπτυξη και ολοκληρωμένη λειτουργία του συνόλου των δικτύων τους στο πληροφοριακό περιβάλλον. Αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ επί θεμάτων σχεδιασμού και κατάρτισης της πολιτικής Επικοινωνιών-Πληροφορικής και συνεργάζεται με πανεπιστημιακούς φορείς και Κέντρα Έρευνας και Τεχνολογίας, συμμετέχοντας παράλληλα σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, προσαρμοσμένων στις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τη δημιουργία νέας Διεύθυνσης Διαστήματος και την ενοποίηση των πρώην Διευθύνσεων Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ εξασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα και η συνέργεια των Ενόπλων Δυνάμεων στο ενοποιημένο πληροφοριακό περιβάλλον και η αναβαθμισμένη εκμετάλλευση των πεδίων του διαστήματος και των Επικοινωνιών-Πληροφορικής, σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις και τα συμμαχικά και ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για βελτίωση της λειτουργίας του ΓΕΕΘΑ, επιτυγχάνεται ενότητα προσπάθειας και διοίκησης, εξοικονόμηση πόρων, οικονομίες κλίμακος, αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση προσωπικού και μέσων, ενίσχυση της διακλαδικής λήψης απόφασης και επαύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος διοικήσεως και ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που -μεταξύ άλλων- βελτιώνει και αναβαθμίζει τόσο τις εθνικές όσο και τις διεθνείς συνεργασίες και συνέργειες με φίλους, εταίρους και συμμάχους της χώρας μας, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΌλαφ Σόλτς: Νέος καγκελάριος Γερμανίας
Επόμενο άρθροCOVID-19: Συναγερμός σε Ευρυτανία, Αργολίδα και Μεσσηνία – 27 οι Περιφέρειες σε «βαθύ κόκκινο»