Αρχική COVID-19 Ο εορτασμός των Χριστουγέννων κάνει καλό στην ψυχική υγεία

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων κάνει καλό στην ψυχική υγεία

0
χριστούγεννα
Φέτος περισσότερο από ποτέ είναι σημαντική η συμμετοχή μας στους εορτασμούς Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς Φώτο: Jill Wellington / Πηγή: pixabay
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για άτομα όλων των θρησκειών, οι διακοπές των Χριστουγέννων φέρνουν τους ανθρώπους και τις οικογένειες πιο κοντά. Μοιράζονται ευχές και ελπίδα και αυτό επιδρά κατευναστικά σε εσωτερικές και ψυχικές εντάσεις που προκαλεί η καθημερινότητα.

Ο κοινωνιολόγος Εμίλ Ντιρκέμ, χρησιμοποίησε τον όρο “συλλογικός αναβρασμός”, για να περιγράψει τη θετική διάθεση που νιώθουμε όταν συμμετέχουμε σε κοινωνικές δραστηριότητες. Που φέρνουν συλλογική χαρά και μας κάνουν να νιώθουμε μέρος μιας μεγαλύτερης κοινότητας.

Ο Εμίλ Ντιρκέμ γράφει για μεγάλες θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Αλλά οι ερευνητές έχουν υποστηρίξει πρόσφατα ότι το ίδιο συναίσθημα μπορεί να βιώσει σε μικρότερες μονάδες. Όπως όταν συναντιούνται οικογένεια ή φίλοι. 

Βλέπουμε αυτόν τον συλλογικό αναβρασμό την περίοδο των Χριστουγέννων. Η έρευνα  έχει δείξει ότι αυτό το πνεύμα των Χριστουγέννων εκδηλώνεται ως πλήθος θετικών συναισθημάτων. Καθώς και συμπεριφορών που βιώνονται συλλογικά.
Συμπεριλαμβανομένου του αλτρουισμού, της καλής θέλησης και της γενναιοδωρίας.

Αυτό συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό και η ευθυμία των Χριστουγέννων θα μπορούσε να είναι ένα συναίσθημα από μόνο του.

Η θετική δύναμη του τελετουργικού

Το μότο ότι “το ταξίδι είναι πιο σημαντικό από τον προορισμό”, αναγνωρίζει ότι τα τελετουργικά είναι σημαντικά από μόνα τους.

Οι ρουτίνες και τα τελετουργικά προσφέρουν δομή και προβλεψιμότητα στη ζωή μας. Και εκτελούν σημαντικές ψυχολογικές λειτουργίες στη διαχείριση του άγχους.

Με τα ποσοστά άγχους να αυξάνονται στο κλείδωμα, οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε την ψυχική μας υγεία, είναι ευπρόσδεκτο.

Τα τελετουργικά έχουν περιγραφεί ως μεμονωμένες μονάδες δράσης. Που σχηματίζουν μια ακολουθία ή μοτίβο που επαναλαμβάνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, με προσωπικό συμβολισμό και νόημα.

Για τα Χριστούγεννα, αυτές οι μεμονωμένες μονάδες περιλαμβάνουν συνήθως θρησκευτικές εορτές, δώρα αγορών, πάρτι, κάλαντα, πατινάζ στον πάγο και χριστουγεννιάτικες αγορές.
Για να μην αναφέρουμε τα ξεχωριστά τρόφιμα και τα ποτά που αγαπάμε τόσο πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Φέτος πολλοί άνθρωποι έβαλαν χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις νωρίτερα από το συνηθισμένο. Για να ανεβάσουν τη γενική διάθεση τους.

χριστούγεννα
Φώτο: Jill Wellington / Πηγή: pixabay

Τα τελετουργικά των Χριστουγέννων

Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα λειτουργήσει, καθώς η έρευνα δείχνει ότι τα τελετουργικά των Χριστουγέννων μπορούν να παίξουν ρόλο στη δημιουργία μιας αίσθησης ευεξίας και ικανοποίησης.
Προκαλούν αναμνήσεις άλλων εποχών στη ζωή μας. Κάθε φορά που τοποθετούμε χριστουγεννιάτικα στολίδια, ο εγκέφαλος μας πυροδοτεί τα αποθηκευμένα εορταστικά μας συναισθήματα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τελετές που σχετίζονται με εορτασμούς.
Ακόμα κι αν δεν θα βιώσουμε γεγονότα με τον ίδιο τρόπο, ο εγκέφαλος μας θα εξακολουθήσει να ανταποκρίνεται θετικά.

Ακόμα και οι μυρωδιές των Χριστουγέννων μπορούν να προκαλέσουν αναμνήσεις από προηγούμενες εποχές.
Αν και βρισκόμαστε σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες τώρα, αντιμέτωποι με αυτά τα ερεθίσματα, ο εγκέφαλος μας, θα μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι ενεργοποιώντας χαρούμενες αναμνήσεις.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις επισημαίνουν επίσης συχνά τα πράγματα για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Και αυτή η ευγνωμοσύνη μπορεί επίσης να αυξήσει την αίσθηση της ευημερίας μας.

Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να είμαστε με τους αγαπημένους μας, το να ξοδεύουμε χρόνο στο τηλέφωνο ή στο διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της διάθεσης μας.
Η απλή ανάμνηση των προηγούμενων ευτυχισμένων αναμνήσεων μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι, στο παρόν.

Οι γιορτές για κάποιους που έχουν υποστεί απώλειες είναι δύσκολες. Αλλά οι τελετές που σχετίζονται με τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε θετικοί.

Οι εορτασμοί μπορούν να αυξήσουν την εκτίμηση μας για τα θετικά στοιχεία στη ζωή μας. Και να βασιστούν σε θετικά συναισθήματα που έχουμε δημιουργήσει μέσω της μνήμης.

Στολίστε λοιπόν, το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν άτομα που συγκεντρώνονται φέτος γύρω από αυτό, θα πρέπει να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

Διαφήμιση