Αρχική Ειδήσεις Ο Αμαζόνιος μετατρέπεται σε έρημο – Μόνο 5 χρόνια για να σωθεί

Ο Αμαζόνιος μετατρέπεται σε έρημο – Μόνο 5 χρόνια για να σωθεί

0
Picture of a sloth in the Amazon Rainforest
Διαφήμιση

Παρά την ένταση των προειδοποιήσων για την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου εδώ και δεκαετίες, οι ειδικοί λένε ότι το πλέον καταστροφικό σημείο καμπής βρίσκεται στο εδώ και τώρα. «Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται να αναληφθεί δράση τώρα» αναφέρουν επιστήμονες Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας.

Ο Αμαζόνιος είναι ίσως το πιο εμβληματικό σύμβολο ζωής στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο και με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα τροπικό δάσος στον κόσμο και μια τεράστια φυσική παγίδα διοξειδίου του άνθρακα. Ο κίνδυνος αποψίλωσης των δασών δεν αποτελεί είδηση. Αλλά τώρα, ο χρόνος τελειώνει. Φαίνεται ότι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου πρόκειται να μετατραπεί στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή του κόσμου. «Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε να καταρρέει», δηλώνει η Luciana Gatti από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας, συνοψίζοντας «Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται να αναληφθεί δράση τώρα».

Trunk of a large tree looking up to the canopy, Ecuador.
Trunk of a large tree looking up to the canopy, Ecuador.

Από το εναέριο παρατηρητήριο του Ινστιτούρου, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. «Πιστεύουμε ότι απέχουμε μόλις πέντε χρόνια από ένα σημείο χωρίς επιστροφή, όπου το καταπράσινο τροπικό δάσος θα αρχίσει αμετάκλητα να μετατρέπεται σε έρημο. Είναι επίσης το σημείο κατά το οποίο δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα θα απορρίπτονταν στην ατμόσφαιρα. Είναι ένας εφιάλτης», λέει.

Αυτό το εφιαλτικό σενάριο είναι το περιβόητο σημείο καμπής του Αμαζονίου, όπου το οικοσύστημα δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τη ζημιά που προκαλείται και μεταβαίνει αμετάκλητα σε μια νέα σταθερή κατάσταση.

«Όπως ένα παιχνίδι Jenga, μετά την αφαίρεση του σταθεροποιητικού τούβλου, ο πύργος καταρρέει σε ένα σωρό».

Οι προειδοποιήσεις ότι το εφιαλτικό τέλος πλησιάζει έχουν πλέον γίνει εξαιρετικά επείγουσες. Ο ρυθμός αποψίλωσης των δασών έχει αυξηθεί κατακόρυφα και πλησιάζει γρήγορα το θεωρητικό όριο. Τον Σεπτέμβριο, η Επιστημονική Επιτροπή για τον Αμαζόνιο (SPA) – μια ομάδα περισσότερων από 200 ειδικών, δημοσίευσαν μια αξιολόγηση της κατάστασης.

Η ετυμηγορία είναι σαφής: «είμαστε στα όρια της καταστροφής».

Essequibo River
Aerial, Essequibo River

Πηγή: (theamazonwewant.org

Διαφήμιση