Αρχική Ειδήσεις Πώς «σχεδιάζουν» Βρετανοί celebrities να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Πώς «σχεδιάζουν» Βρετανοί celebrities να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

0
Mouseio Acropolis
Μουσείο της Ακρόπολης, - Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Διαφήμιση

«Φτιάξτε μουσειακά αντίγραφα και δώστε πίσω στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα» κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι, μέσα από το δημοφιλές podcast «How to Wow» του Κρις Έβανς.

Ο 64χρονος, που έχει γράψει μια σειρά από βιβλία με τους μύθους της Αρχαίας Ελλάδας, υποστηρίζει πως τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα πρέπει να γυρίσουν εκεί όπου ανήκουν. Όπως μάλιστα ανέφερε «το να επιστρέψουν οι Βρετανοί τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα είναι μια «χειρονομία που θα έδειχνε την κλάση μας».

Η τεχνολογία πλέον δίνει τη λύση

Η έκθεση του Βρετανικού Μουσείου θα μπορούσε να διαμορφωθεί αναλόγως χρησιμοποιώντας πανομοιότυπα αντίγραφα, διευκρίνισε ο Στίβεν Φράι. «Μπορούν να τα φτιάξουν και με επεξεργασία λέιζερ να τα κάνουν ολόιδια. Έτσι, το Βρετανικό Μουσείο θα συνέχιζε να προσφέρει μια ικανοποιητική εμπειρία ξενάγησης και αποτύπωσης της ιστορίας του μνημείου».

Τον περασμένο μήνα, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λονδίνο, πολλοί Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Ο γνωστός όμως φιλέλληνας, ξεδίπλωσε τη συλλογιστική του περιγράφοντας με πάθος ακόμα και τον ενθουσιασμό των Ελλήνων, άμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Ω, αν θα ήταν καλοδεχούμενα; Σου εγγυώμαι ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αθηναίοι θα έβγαιναν στους δρόμους για να τα υποδεχθούν. Σημαίνουν τόσα πολλά για τους Έλληνες και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της Αθήνας. Θα ήταν μια πραγματικά αριστοκρατική πράξη, που η Βρετανία δεν έχει εκδηλώσει σε διεθνές επίπεδο, εδώ και πολύ καιρό».

 

 

Διαφήμιση