Αρχική Ειδήσεις Κικίλιας: 320 εκατ για τουριστική ανάπτυξη-Τι προβλέπεται

Κικίλιας: 320 εκατ για τουριστική ανάπτυξη-Τι προβλέπεται

0
ΒΟΥΛΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
H ψήφιση του νομοσχεδίου "Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης" Εικόνα:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού προβλέπει την δημιουργία ενός δικτύου εργαλείων τουριστικής ανάπτυξης σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας με τη διάθεση 320 εκατ. από το RRF (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) για λιμάνια, μαρίνες, χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικές πηγές, προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ, ψηφιοποίηση του Τουρισμού. Το νομοσχέδιο αυτό ονομάζεται «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης» και ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Β. Κικίλιας  «Ο τουρισμός είναι θέμα των πολλών, όχι των λίγων. Θα το υπερασπίζομαι και θα το υπερασπιζόμαστε με όλη τη δύναμη της φωνής μας, των δυνάμεών μας, των πολιτικών μας αποφάσεων και των νομοθετημάτων μας»

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο αναπτυξιακό, που υποστηρίζει στρατηγικά το τουριστικό προϊόν και απαντά στις σύγχρονες ανάγκες του τουριστικού κλάδου, προσφέροντας σύγχρονα εργαλεία τουριστικής ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ενίσχυση της προσβασιμότητας- Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο:

  • Θεσμοθέτηση της διαδικασίας απονομής Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού
  •  Πιστοποίηση τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων που είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ
  • Κατασκευή μη μόνιμων ραμπών πρόσβασης στην παραλία.
  • Κατασκευή μη μόνιμων διαδρόμων στην παραλία, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στην όχθη με αναπηρικό αμαξίδιο.
  • Κατασκευή προσαρμοσμένων εγκαταστάσεων ντους, αποδυτηρίων και τουαλετών (WC).
  • Κατασκευή προσαρμοσμένων χώρων σκίασης για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.
  • Προμήθεια πακέτου τηλεμετρίας και συσκευών συναγερμού.
  • Ειδική σήμανση στις προσβάσιμες παραλίες.
  • Τη σύσταση Ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας»

Επίσης το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» για την οργανωμένη ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας. Σχετικά με αυτή την απόφαση ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «σε άμεση διασύνδεση με το RRF, δίνουμε τη δυνατότητα σε μια ανώνυμη εταιρεία να διαχειριστεί τις ιαματικές πηγές, εφόσον οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν, και να επιστρέψει το μέρισμα στις τοπικές κοινωνίες. Φυσικά και δεν παίρνουμε την περιουσία των δήμων».

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI)
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ – ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Εικόνα: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Οι δηλώσεις του κ. Κικίλια

«Το νομοσχέδιο κομίζει μια στρατηγική η οποία απλώνει ένα δίκτυο εργαλείων τουριστικής ανάπτυξης σε όλες τις Περιφέρειες. Είναι ένα τεράστιο asset για εμάς ότι είμαστε το νούμερο 5 τουριστικό brand παγκοσμίως. Και αυτό θα το διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού, με πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τα τουριστικά brands που έχουμε. Οφείλουμε να αναδείξουμε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, που διαθέτουν περιοχές απαράμιλλης ομορφιάς», επισήμανε ο Υπουργός Τουρισμού, τονίζοντας ότι «διαθέτουμε 320 εκ. ευρώ από το RRF, ακριβώς για αυτά τα εργαλεία: λιμάνια, μαρίνες, χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικές πηγές, προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ, ψηφιοποίηση του Τουρισμού».

«Πίσω από αυτό το νομοσχέδιο κρύβεται πολλή και σκληρή δουλειά. Η προσπάθειά μας δεν μπορεί να είναι ούτε μικροπολιτική, ούτε κομματική, ούτε κυβερνητική. Πρόκειται για μια προσπάθεια εθνική και υπερτοπική. Διευθετεί το θέμα των ιαματικών πηγών και το θέμα του ναυαγίου της Ζακύνθου και έρχεται να δώσει εργαλεία, όπως οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMOs), και μια σειρά διατάξεων σε επιμέρους τουριστικά θέματα τα οποία λίμναζαν για καιρό και είχαν μείνει πίσω», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Χειμερινός Τουρισμός και Χριστούγεννα

Όσον αφορά την καμπάνια που ξεκίνησε την Παρασκευή στο εξωτερικό για τους χειμερινούς προορισμούς, ο υπουργός Τουρισμού τόνιζε πως «Στόχος της καμπάνιας δεν είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων. Εκεί βλέπετε ότι υπάρχει πληρότητα στην πλειοψηφία των χειμερινών προορισμών. Η στρατηγική μας είναι διάρκειας τεσσάρων μηνών, που ήταν πάντα παραδοσιακά οι δύσκολοι μήνες για τον τουρισμό. Θα καλύψουμε τους χειμερινούς προορισμούς, τους εναλλακτικούς προορισμούς, το city break και τη δυνατότητα που θα έχουν όλες οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας να δουν να αντικατοπτρίζεται η προσπάθειά τους στην προβολή στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Το υπουργείο Τουρισμού έχει υποχρέωση να στηρίξει όλους αυτούς τους προορισμούς, πάντα προμοτάροντας την ασφάλεια, τον εμβολιασμό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έτσι κάναμε επί δύο χρόνια και γι’ αυτό απέκτησε η χώρα αυτό το brand, την εμπιστεύτηκαν όλοι στο εξωτερικό και ουσιαστικά, με πρωτεργάτη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλάξαμε την εικόνα της χώρας από έξω προς τα μέσα», επισήμανε.

Στη συνέχεια, ο ίδιος, ευχαρίστησε την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, τη γενική γραμματέα Βίκυ Λοΐζου, τον πρώην υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τους συνεργάτες τους, για την μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει.

Στο τέλος δήλωσε «Φυσικά υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση και δεν είμαι από τους πολιτικούς που έρχονται να ισοπεδώσουν ό,τι έχουν κάνει οι προκάτοχοί τους, ακόμα και αν αυτοί είναι από διαφορετικό πολιτικό κόμμα».

Ο κ. Κικίλιας για το Ναυάγιο της Ζακύνθου

Στις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία των πρηγούμενων ημερών στο Ναυάγιο της Ζακύνθου αναφέρθηκε επίσης ο κ. Κικίλιας και στη προσπάθεια αποκατάστασης και προστασίας του δηλώνοντας  «Δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που διαιωνιζόταν σχετικά με το Ναυάγιο της Ζακύνθου», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι ο δεύτερος πιο φωτογραφημένος προορισμός στην Ελλάδα, όμως η παραλία του παραμένει κλειστή και δεν μπορούν οι Ζακυνθινοί να εκμεταλλευτούν ένα τόσο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού τους, ενώ συμπλήρωσε ότι χρέος της οργανωμένης Πολιτείας είναι να νομοθετήσει, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην περιοχή του ναυαγίου με γνώμονα την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών και να γίνει το Ναυάγιο βιώσιμο τουριστικό προϊόν και μάλιστα πολύ υψηλής ποιότητας. 

ΒΟΥΛΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
Ο κ. Κικίλιας μιλάει για το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού Εικόνα: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI

«Μελετήσαμε προσεκτικά στο Υπουργείο Τουρισμού, με τους συνεργάτες μου, την Υφυπουργό, την Γενική Γραμματέα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες τι μπορεί να γίνει άμεσα για να μπορέσουμε μέχρι το καλοκαίρι να το ανοίξουμε. Φέρνουμε σήμερα διάταξη αποκλειστικά και μόνο για τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες που έχει ο δεύτερος πιο φωτογραφημένος προορισμός στην Ελλάδα. Πρόσφατα, λόγω της κακοκαιρίας έφυγε ένα κομμάτι από το Ναυάγιο της Ζακύνθου. Κινδυνεύουν συμπολίτες μας και ταξιδιώτες, στη διάρκεια της τελευταίας επταετίας δυστυχώς έχουμε θρηνήσει και ανθρώπινες ζωές. Είναι πλέον υπερτοπικό το θέμα γιατί τοπικά, ανεξάρτητα από την κομματική προέλευση του καθενός, δεν κατέστη δυνατό να λυθεί το θέμα όλα αυτά τα χρόνια», υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού. 

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση προβλέπει τη σύσταση πενταμελούς Επιτροπής, με ένα μέλος από το Υπουργείο Τουρισμού, ένα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ένα από το Δήμο Ζακύνθου, ένα από τους υφιστάμενους τοπικούς συλλόγους ξενοδόχων, ένα από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ζακύνθου και την Κτηματική Εταιρεία με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος. 

«Η Επιτροπή αυτή θα διενεργήσει πάσης φύσης μελέτες και έργα αποκλειστικά για το Ναυάγιο, έτσι ώστε να υποστυλωθεί, να περιφρουρηθεί, να μπει πρώτα από όλα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ασφάλειας ώστε οι τουρίστες, οι επισκέπτες και οι ντόπιοι να μπορούν να το επισκέπτονται», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα ξεπεράσει τη γραφειοκρατία και θα λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή για κάθε έργο, λαμβάνοντας ταυτόχρονα κάθε αναγκαία πρόνοια για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.

 

 «Είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις, όχι να διαιωνίζουμε προβλήματα. Σας καλώ να υπερβούμε την μικροπολιτική και να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τον ελληνικό Τουρισμό», κατέληξε στην ομιλία του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, enikonomia.gr

Διαφήμιση