Αρχική Ζώα Αγγλία: Το μεγαλύτερο απολίθωμα μυριόποδου γίνεται έκθεμα

Αγγλία: Το μεγαλύτερο απολίθωμα μυριόποδου γίνεται έκθεμα

0
millipedes as big as c 1
Το απολίθωμα που ανακαλύφθηκε Εικόνα: Neil Davies
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε μια ακτή της βόρειας Αγγλίας, περίπου 55 χιλιόμετρα από το New Castle ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο απολίθωμα γιγάντιου μυριόποδου (αρθρόποδου συγγενικού της σαρανταποδαρούσας), που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στη Γη. Πρόκειται για ένα τεράστιο απολίθωμα “σαρανταποδαρούσας” από την εποχή των δεινοσαύρων. Το απολίθωμα θα εκτίθεται από το νέο έτος στο Μουσείο Sedgwick του Cambridge.

Το ζώο πιστεύεται ότι έσπασε το ρεκόρ για το μεγαλύτερο και αρχαιότερο γνωστό αρθρόποδο, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί μόνο δύο ακόμη στη Γερμανία με διαφορά περίπου ενός αιώνα.

Το απολίθωμα “Arthropleura“, όπως ονομάζεται, είναι μήκους περίπου 75 εκατοστών και πλάτος 36 εκατοστών, αλλά το ζώο εκτιμάται ότι έφθανε τα 2,7 μέτρα σε μήκος και τα 55 εκατοστά σε πλάτος, ενώ είχε βάρος γύρω στα 50 κιλά. Ο αριθμός των ποδιών του εκτιμάται ότι ήταν τουλάχιστον 32, ίσως και 64.

Πως ανακαλύφθηκε το απολίθωμα

Ο  Neil Davies, επιστήμονας του Τμήματος Γεωπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε στο δίκτυο NPR ότι αυτός και μια ομάδα μαθητών που τον συνόδευαν σχεδόν κυριολεκτικά σκόνταψαν πάνω στο απολίθωμα τον Ιανουάριο του 2018.

«Την ώρα που είχε αρχίσει να νυχτώνει, είδαμε ότι υπήρχε ένας ογκόλιθος που είχε πέσει από τον γκρεμό», λέει, μετά παρατήρησαν «μια μεγάλη ρωγμή… και μετά είδαν αυτό το πραγματικά μεγάλο απολίθωμα μέσα» δήλωσε σχετικά με το περιστατικό ο κ. Davies.

Αρχικά, δεν ήταν σίγουροι για το τι είχαν βρει και πείστηκαν για το τι ήταν μόνο όταν επέστρεφαν το επόμενο πρωί για μια πιο προσεκτική ματιά. Ένας αριθμός διατηρημένων μονοπατιών που πιστεύεται ότι προέρχονται από το πλάσμα έχει αποκαλυφθεί με τα χρόνια.

millipedes c
Η μετακίνηση του απολιθώματος από τους επιστήμονες
Εικόνα: phys.org

Ο λόγος που υπάρχου τόσο λίγα ευρήματα

Ένας από τους λόγους που δεν έχουν αποκαλυφθεί πολλά απολιθώματα είναι ότι τα σώματα αυτών των γιγάντων έτειναν να διαλύονται μετά το θάνατό τους, λέει ο Davies. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύει ότι αυτό που βρήκαν είναι στην πραγματικότητα ένα απολιθωμένο καβούκι ,το περίβλημα δηλαδή που απορρίπτεται μετά την τήξη των ζώων.

«Οι άνθρωποι έχουν βρει θραύσματα σκελετών, μεμονωμένα πόδια ή μεμονωμένα κομμάτια σκελετού, αλλά όχι κάτι ,όπως αυτό, που είναι κάπως αρθρωμένο», εξηγεί. Εξάλλου, λέει, η περιοχή του Northumberland όπου βρέθηκε το απολίθωμα  δεν είναι εξαιρετικός για τη διατήρηση απολιθωμάτων.

Να σημειωθεί, ότι τα ζώα αυτά υπήρχαν στη Γη για περίπου 45 εκατομμύρια χρόνια, προτού εξαφανιστούν στη διάρκεια της Πέρμιας περιόδου για άγνωστους λόγους (πιθανώς λόγω κλιματικών-περιβαλλοντικών πιέσεων ή εξαιτίας της εμφάνισης των ερπετών που κυριάρχησαν σταδιακά).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, NPR

Διαφήμιση